Norme Coca 2023 - 2024

Un proiect de act normativ care a fost lansat pe data de 19 mai în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății  și care face referire la normele sanitare și tehnice ale serviciilor oferite de cătrefirmele de servicii funerare face deliciul presei din România.

Chiar dacă actul care reglementează normele de aplicare a Legii care reglementează funcționarea cimitirelor vine la aproape trei ani de la promulgarea acesteia, acesta este conform economica.net, foarte stufos și are prevederi care vor fi privite cu suspiciune de către românii mai conservatori. În afara faptului că actul precizează în mod clar modul în care pot funcționa firmele de servicii funerare și calificările pe care trebuie să le aibă angajații acestor firme, în document găsim și reglementarea modului în care va trebui să se facă îmbălsămarea.

Astfel în actul normativ supus dezbaterii publice se regăsesc următoarele precizări:

  • O mostră care va conține minim 10 mililitri din produsul care a fost folosit laîmbălsămarea decedatului de către firma de servicii funerare se va depune de către aceasta în sicriu , lângă trupul decedatului. Motivele pentru care respectiva eprubetă va trebui să se afle obligatoriu în sicriu sunt următoarele. Aceasta va fi folosită pentru eventualele examene toxicologice în cazul în care se impune dezhumarea sau dacă se vor raporta poluări ale solului sau ale surselor de apă cu substanța folosită pentru îmbălsămarea cadavrului. Motivația inițiatorilor acestui document este simplă. Dacă pentru fiecare cadavru se folosesc în medie 5-6 litri de lichid pentru îmbălsămare, la o medie de 200.000 de decese pe an, aproximativ 1000 de tone de substanțe biocide ajung, în fiecare an, în pânza freatică.
  • Altă prevedere inedită este că fiecare cadavru care va fi îmbălsămat de o firmă de pompe funebre va trebui să aibă o brățară cu datele de identificare ale respectivei firme. Mai exact, după îmbălsămare, fiecărui decedat i se va pune pe mâna dreaptă o brățară cu aceste date, pe care o va lua cu el în mormânt. Rolul acestei brățări este să ajute la identificarea firmei în caz de reclamații.

 Vezi aici proiectul integral al actului normativ. 

 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro