Norme Coca 2023 - 2024

Proiectul de lege privind noul pachet de servicii medicale de bază, elaborat de Ministerul Sănătăţii, aduce o serie de modificări, atât pentru cetăţenii asiguraţi cât şi pentru cei neasiguraţi, dar şi pentru cadrele medicale.

bolnavi-spitale-perfuzii_bPachetul de servicii de bază este o obligaţie asumată în Programul de Guvernare şi îşi propune îmbunătăţirea serviciilor acordate de sistemul medical şi prevede paşii clari pe care pacientul trebuie să îi parcurgă în sistem pentru tratamentul necesar.

 Pachetul de Ambulatoriu 

Pachetul de Ambulatoriu are ca obiective diminuarea internărilor continue din spitale, rezolvarea episoadelor de îngrijire la nivelul ambulatorului de specialitate prin îmbunătăţirea resurselor şi optimizarea timpului de îngrijire.

În Ambulatoriu vor avea loc trei tipuri de consultaţii:

- Consultaţii scurte, de nivel A, care vor avea o durată medie de cinci minute, timp în care este îngrijită o problemă certă şi are loc o examinare clinică limitată şi sunt înregistrate informaţiile clinice din dosarul pacientului.

- Consultaţie standard, de nivel B1 sau B2 de o durată de 20 de minute. Consultaţia standard de nivel B1 prevede îngrijirea pentru o problemă care nu este certă, în realaţie cu una sau mai multe boli preexistente şi va include anamneză detaliată, examinare clinică, stabilirea planului de investigaţii cu interpretare şi stabilirea planului de management a bolii precum şi înregistrarea datelor clinice în dosarul pacientului.

La consultaţia standard, nivel B2 medicul va monitoriza pacientul cu una sau mai multe afecţiuni cronice de lungă durată, va urmări planul de management, va realiza un bilanţ al stării de sănătate şi investigaţii.

- Consultaţia lungă sau complexă, de nivel C, cu o durată de 40 de minute. De consultaţia de nivel C vor beneficia bolnavii care au o problemă de sănătate care nu este certă, în relaţie sau nu cu una sau mai multe boli preexistente. Pe parcursul consultaţiei medicul va face o examinare clinică specifică, va stabili un plan de investigaţii, va acorda îngrijiri preventive şi consiliere. Pentru o boală acută bolnavul va beneficia de două consultaţii pe an, iar pentru o boală cronică de maxim patru consultaţii pe an.

Totodată, în noul pachet de servicii medicale de bază sunt incluse şi servicii de medicină dentară care cuprind produceri de profilaxie, urgenţă şi tratamente protetice.

medicina dentara

Pachetul Asistentă Medicală Primară

Potrivit proiectului de act normativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, noul pachet de servicii medicale de asistenţă primară are ca obiectiv asigurarea serviciilor esenţiale, creşterea acceesului la serviciile medicale cu accent pe serviciile de prevenţie, precum şi acordarea de servicii medicale pentru boli prioritare.

Medicii de familie vor oferi servicii de prevenţie pentru afecţiunile cardiovasculare, cancer, reproducere, depresie, deficit de auz/văz şi comportament la risc.

Astfel, medicii de familie vor monitoriza persoanele cu risc de boli cardio-vasculare, stilul de viaţă şi vor face recomandări la medicul specialist în caz de nevoie. În privinţa persoanelor cu risc la boli oncologice, medicul de familie va informa pacientul despre beneficiile vaccinului anti-HPV pentru cancerul de col uterin şi va organiza screening mamografic persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani.

Totodată, femeile vor beneficia de asistenţă în sănătatea reproducerii, iar persoanele cu risc de boli mintale vor fi testate periodic printr-un chestionar cu două întrebări.

Medicii de familie vor monitoriza creşterea, dezvoltarea, starea de nutriţie şi vor depista situaţiile la risc ale copiilor cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani, o dată pe an. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani vor face controale oftalmologice, o dată pe an, medicii le vor monitoriza kilogramele în plus. Mai mult medicii vor evalua dezvoltarea la pubertate a copilului şi vor măsura tensiunea arterială.

Adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani vor participa la screening pentru boli cu transmitere sexuală, screening pentru depresie, vor fi informaţi în legătură cu HIV/SIDA, iar fetele, care şi-au început viaţa sexuală, vor participa la consiliere pentru planificare familială.

 Pachet Spitale

Potrivit aceluiași proiect, spitalizarea de zi este alcătuită din una sau mai multe intrări de scurtă durată şi se poate repeta de mai multe ori în câteva zile,  exclusiv diurnă şi pe o perioadă de cel mult 12 ore.

Pacienţii care au nevoie de supraveghere medicală de cel puţin trei ore şi nu pot fi trataţi în ambulatoriu, din cauza lipsei resurselor umane sau tehnice sau cu posibil risc de urgenţă, vor fi beneficia de internare de zi. De asemenea, de internare de zi vor beneficia şi bolnavii de cancer, cu afecţiuni renale în fază de dializă, afecţiuni psihiatrice şi bolnavii de HIV/SIDA care necesită tratament cu timpi diferiţi.

Sursa: http://rnews.ro/2013/10/20/noul-pachet-de-baza-consultatii-de-trei-tipuri-in-ambulator-si-servicii-de-preventie-oferite-de-medicii-de-familie/

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro