Riscograma salveaza sistemul de sanatatePrevious Article
Angajatii din sanatate vor continua sa parasească Romania daca nu le vor fi majorate salariile si daca vor continua sa fie blamati de guvernantiNext Article

Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Ce este Riscograma

Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei „liste de verificare”, care cuprinde toate intrebarile, examinarile si, dupa caz, analizele specifice pentru fiecare grupa de varsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului.

Potrivit lui Adrian Pana, primul astfel de instrument a fost conceput si utilizat in PNESSP si se are in vedere actualizarea si optimizarea acestuia pentru utilizare de rutina in consultatia preventiva periodica.

In cazul persoanelor care au deja boli cronice, de exemplu persoane cu boala cardiovasculara deja diagnosticata, consultatia preventiva periodica nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin alta categorie de consultatii ,de tip cronic- si anume consultatiile de monitorizare activa pentru risc cardiovascular crescut. In schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale „riscogramei” pentru a inventaria si documenta protectia fata de alte riscuri specifice varstei -cancer, depresie, etc., precum si comportamentele cu risc legate de stilul de viata.

Se recomanda evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin trimiterea pacientului de la un doctor la altul

Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut, evaluarea clinica si investigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica, acestea urmand sa fie adoptate prin consens cu comisiile de specialitate relevante, analizele de screening asigurate fiind cele stabilite in riscograma.

In cazul unui episod de boala nou aparut, pacientul are dreptul pana la 6 analize, iar investigatiile se recomanda in general pe baza ipotezei diagnostice initiale , adica boala suspectata cu cea mai mare probabilitate, cu scopul de a o confirma sau infirma si vor fi alese cele care au cea mai mare valoare de predictie pentru diagnosticul respectiv, cu evitarea explorarilor nerelevante.

Dupa cum sustine secretarul de Stat Adrian Pana, intr-o situatie in care pe parcursul episodului acut, ipoteza diagnostica initiala se schimba si buna practica impune confirmarea paraclinica, este evident ca aceasta va fi facuta.

“Nu trebuie uitat ca, pentru multe episoade acute, de exemplu infectii respiratorii, diagnosticul si tratamentul se initiaza pe baza de criterii de predictie clinica, adicape baza semnelor si simptomelor specificate in ghiduri de practica si in protocoale .

Un alt principiu este evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informatiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul. Desi sistemele informatice nu permit inca vizualizarea electronica instantanee de catre medici a rezultatelor investigatiilor facute la recomandarea colegilor lor in cadrul unui episod de boala, aceste informatii pot fi identificate de administratorii de sanatate in timp real. Astfel, pacientul va fi responsabilizat sa ofere rezultatele investigatiilor anterioare si medicilor la care va fi trimis.

Riscograma salveaza sistemul de sanatate

De exemplu, daca o persoana are cinci probleme noi pe an le poate explora pe toate, tinand cont de ghiduri, de explorarile deja facute si de relevanta lor. Se are in vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigatiilor scumpe, dar si pentru repetarea investigatiilor. Nu in ultimul rand, este important controlul calitatii in laboratoare privind acuratetea rezultatelor.

In exemplul de mai sus, endoscopia recomandata in ambulatoriul de specialitate este inclusa in prevederile legate de acest sector de asistenta medicala, medicul de familie fiind responsabil numai pentru exploraa in cadrul ambulatoriului de specialitate”.

Ministerul Sanatatii propune cresterea rolului medicului de familie in tratarea pacientului

Dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost initial gandita pentru a putea sustine consultatii pentru problemele cele mai frevente si pentru a raspunde la urgente. Orice cabinet de medicina de familie evaluat de catre casele de asigurari de sanatate poate furniza serviciile incluse in pachetul de baza, in componenta asistenta medicala primara. Pentru afectiunile definite ca prioritare in pachet – continutul examenului de monitorizare va fi standardizat conform regulilor de buna practica in materie de diagnostic si tratament din ghidurile si practicile internationale, iar acestea vor fi adoptate prin consens si prin consultare multidisciplinara a tuturor specialitatilor implicate, sub forma unor protocoale care vor specifica frecventa si continutul consultatiilor de evaluare periodica la medicul de familie, precum si examinarile de specialitate necesare – in functie de nivelul de risc sau gravitatea si complexitatea bolii.

Dupa o prima etapa in care va fi apreciata perfomanta de implementare a sistemului de monitorizare activa, se vor putea stabili niveluri tinta pentru anumiti indicatori care ar putea fi utilizati in viitor pentru bonificatii de stimulare a performantei.

In concluzie, diferenta intre ceea ce primeste acum un pacient si ce va fi in pachet in medicina de familie este reprezentata de faptul ca persoanele care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti. Astfel, se vor acorda interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele, prin consultatiile preventive periodice la adult si copil.

 

Programarea pacientilor doar pe criterii medicale

” Definirea – in acord cu participarea pacientului – a unor planuri de management al diferitelor tipuri de conditii – factori de risc sau existenta de boli cronice. Se va incepe cu afectiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II si BPOC in 2014, urmand ca in fiecare an sa se adauge noi astfel de planuri de management.

Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut, inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat , sau alte boli cronice -astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015. Monitorizarea bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnavirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.

Inlocuirea principiului “primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul

Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul   0

read more
Dr. Gina Ciolan, pneumolog: „Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii care suferă de astm sever pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie“

Dr. Gina Ciolan, pneumolog: „Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii care suferă de astm sever pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie“   0

read more
Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19   0

read more
Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă

Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă   0

read more
Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă

Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă   0

read more
OMS: Varianta Omicron ar putea spori riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală

OMS: Varianta Omicron ar putea spori riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală   0

read more
45.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

45.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore   0

read more
CEO-ul Pfizer: Cel mai probabil, va trebui ca oamenii să se vaccineze anual anti-COVID

CEO-ul Pfizer: Cel mai probabil, va trebui ca oamenii să se vaccineze anual anti-COVID   0

read more
Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs GlaxoSmithKline. Medicamentul ar avea efect şi contra noii variante Omicron

Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs GlaxoSmithKline. Medicamentul ar avea efect şi contra noii variante Omicron   0

read more
(P) Somnul, componentă esențială a sistemului imunitar. Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși?

(P) Somnul, componentă esențială a sistemului imunitar. Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși?   0

read more
Servicii medicale de înaltă calitate în Clinica SANADOR Floreasca

Servicii medicale de înaltă calitate în Clinica SANADOR Floreasca   0

read more
Chirurgia cardiovasculară modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiovasculară modernă este minim invazivă   0

read more
Șeful Pfizer spune că va fi nevoie ca lumea să se vaccineze anti-Covid în fiecare an

Șeful Pfizer spune că va fi nevoie ca lumea să se vaccineze anti-Covid în fiecare an   0

read more
China a descoperit un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile de coronavirus. Acesta se leagă de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului

China a descoperit un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile de coronavirus. Acesta se leagă de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului   0

read more
Cercetătorii din Singapore au inventat bandajul inteligent. Medicul poate evalua rana fără a mai fi nevoie de o vizită la cabinet

Cercetătorii din Singapore au inventat bandajul inteligent. Medicul poate evalua rana fără a mai fi nevoie de o vizită la cabinet   0

read more
Avertismentul OMS asupra „cocktailului toxic” care creează reţeta perfectă pentru apariţia noilor variante de coronavirus

Avertismentul OMS asupra „cocktailului toxic” care creează reţeta perfectă pentru apariţia noilor variante de coronavirus   0

read more
Prima suspiciune de Omicron în România. Un jucător de rugby sosit din Africa de Sud a fost confirmat cu COVID-19

Prima suspiciune de Omicron în România. Un jucător de rugby sosit din Africa de Sud a fost confirmat cu COVID-19   0

read more
Sub 25.000 de români s-au vaccinat de Ziua Națională. Doar 5.400 au făcut prima doză

Sub 25.000 de români s-au vaccinat de Ziua Națională. Doar 5.400 au făcut prima doză   0

read more
Un nou studiu despre cât durează anticorpii după îmbolnăvirea de COVID-19. Persoanele cu alte afecţiuni, care trec prin boală, şi mai protejate

Un nou studiu despre cât durează anticorpii după îmbolnăvirea de COVID-19. Persoanele cu alte afecţiuni, care trec prin boală, şi mai protejate   0

read more
Studiu. Formele grave de COVID-19 dublează probabilitatea decesului din alte cauze în următorul an

Studiu. Formele grave de COVID-19 dublează probabilitatea decesului din alte cauze în următorul an   0

read more
Dilema oamenilor de știință: Va deveni sau nu tulpina Omicron mai puternică decât Delta? (Analiză Reuters)

Dilema oamenilor de știință: Va deveni sau nu tulpina Omicron mai puternică decât Delta? (Analiză Reuters)   0

read more
OMS: Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea variantei Omicron

OMS: Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea variantei Omicron   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.