Riscograma salveaza sistemul de sanatatePrevious Article
Angajatii din sanatate vor continua sa parasească Romania daca nu le vor fi majorate salariile si daca vor continua sa fie blamati de guvernantiNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Ce este Riscograma

Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei „liste de verificare”, care cuprinde toate intrebarile, examinarile si, dupa caz, analizele specifice pentru fiecare grupa de varsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului.

Potrivit lui Adrian Pana, primul astfel de instrument a fost conceput si utilizat in PNESSP si se are in vedere actualizarea si optimizarea acestuia pentru utilizare de rutina in consultatia preventiva periodica.

In cazul persoanelor care au deja boli cronice, de exemplu persoane cu boala cardiovasculara deja diagnosticata, consultatia preventiva periodica nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin alta categorie de consultatii ,de tip cronic- si anume consultatiile de monitorizare activa pentru risc cardiovascular crescut. In schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale „riscogramei” pentru a inventaria si documenta protectia fata de alte riscuri specifice varstei -cancer, depresie, etc., precum si comportamentele cu risc legate de stilul de viata.

Se recomanda evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin trimiterea pacientului de la un doctor la altul

Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut, evaluarea clinica si investigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica, acestea urmand sa fie adoptate prin consens cu comisiile de specialitate relevante, analizele de screening asigurate fiind cele stabilite in riscograma.

In cazul unui episod de boala nou aparut, pacientul are dreptul pana la 6 analize, iar investigatiile se recomanda in general pe baza ipotezei diagnostice initiale , adica boala suspectata cu cea mai mare probabilitate, cu scopul de a o confirma sau infirma si vor fi alese cele care au cea mai mare valoare de predictie pentru diagnosticul respectiv, cu evitarea explorarilor nerelevante.

Dupa cum sustine secretarul de Stat Adrian Pana, intr-o situatie in care pe parcursul episodului acut, ipoteza diagnostica initiala se schimba si buna practica impune confirmarea paraclinica, este evident ca aceasta va fi facuta.

“Nu trebuie uitat ca, pentru multe episoade acute, de exemplu infectii respiratorii, diagnosticul si tratamentul se initiaza pe baza de criterii de predictie clinica, adicape baza semnelor si simptomelor specificate in ghiduri de practica si in protocoale .

Un alt principiu este evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informatiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul. Desi sistemele informatice nu permit inca vizualizarea electronica instantanee de catre medici a rezultatelor investigatiilor facute la recomandarea colegilor lor in cadrul unui episod de boala, aceste informatii pot fi identificate de administratorii de sanatate in timp real. Astfel, pacientul va fi responsabilizat sa ofere rezultatele investigatiilor anterioare si medicilor la care va fi trimis.

Riscograma salveaza sistemul de sanatate

De exemplu, daca o persoana are cinci probleme noi pe an le poate explora pe toate, tinand cont de ghiduri, de explorarile deja facute si de relevanta lor. Se are in vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigatiilor scumpe, dar si pentru repetarea investigatiilor. Nu in ultimul rand, este important controlul calitatii in laboratoare privind acuratetea rezultatelor.

In exemplul de mai sus, endoscopia recomandata in ambulatoriul de specialitate este inclusa in prevederile legate de acest sector de asistenta medicala, medicul de familie fiind responsabil numai pentru exploraa in cadrul ambulatoriului de specialitate”.

Ministerul Sanatatii propune cresterea rolului medicului de familie in tratarea pacientului

Dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost initial gandita pentru a putea sustine consultatii pentru problemele cele mai frevente si pentru a raspunde la urgente. Orice cabinet de medicina de familie evaluat de catre casele de asigurari de sanatate poate furniza serviciile incluse in pachetul de baza, in componenta asistenta medicala primara. Pentru afectiunile definite ca prioritare in pachet – continutul examenului de monitorizare va fi standardizat conform regulilor de buna practica in materie de diagnostic si tratament din ghidurile si practicile internationale, iar acestea vor fi adoptate prin consens si prin consultare multidisciplinara a tuturor specialitatilor implicate, sub forma unor protocoale care vor specifica frecventa si continutul consultatiilor de evaluare periodica la medicul de familie, precum si examinarile de specialitate necesare – in functie de nivelul de risc sau gravitatea si complexitatea bolii.

Dupa o prima etapa in care va fi apreciata perfomanta de implementare a sistemului de monitorizare activa, se vor putea stabili niveluri tinta pentru anumiti indicatori care ar putea fi utilizati in viitor pentru bonificatii de stimulare a performantei.

In concluzie, diferenta intre ceea ce primeste acum un pacient si ce va fi in pachet in medicina de familie este reprezentata de faptul ca persoanele care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti. Astfel, se vor acorda interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele, prin consultatiile preventive periodice la adult si copil.

 

Programarea pacientilor doar pe criterii medicale

” Definirea – in acord cu participarea pacientului – a unor planuri de management al diferitelor tipuri de conditii – factori de risc sau existenta de boli cronice. Se va incepe cu afectiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II si BPOC in 2014, urmand ca in fiecare an sa se adauge noi astfel de planuri de management.

Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut, inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat , sau alte boli cronice -astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015. Monitorizarea bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnavirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.

Inlocuirea principiului “primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Drama românilor nevoiți să-și împrumute medicamente unii altora sau să facă experimente pentru a rămâne în viață. „Este ceva cumplit”

Drama românilor nevoiți să-și împrumute medicamente unii altora sau să facă experimente pentru a rămâne în viață. „Este ceva cumplit”   0

read more
Rezidenţiat 2019. Examenul este organizat, duminică, în șase centre universitare

Rezidenţiat 2019. Examenul este organizat, duminică, în șase centre universitare   0

read more
Tratamentul recomandat de medicii din România care face mai mult rău decât bine

Tratamentul recomandat de medicii din România care face mai mult rău decât bine   0

read more
Numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut cu 30%. Motivul care a dus la cifra îngrijorătoare

Numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut cu 30%. Motivul care a dus la cifra îngrijorătoare   0

read more
Sindicaliștii resping propunerea ministrului Costache, ca medicii care iau șpagă să fie dați afară: Contravine Codului Muncii

Sindicaliștii resping propunerea ministrului Costache, ca medicii care iau șpagă să fie dați afară: Contravine Codului Muncii   0

read more
Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea fi dați afară. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea fi dați afară. Anunțul făcut de ministrul Sănătății   0

read more
Ce simptome are botulismul, boala care a ucis un om la Iaşi

Ce simptome are botulismul, boala care a ucis un om la Iaşi   0

read more
Produsele uzuale pentru păr care ar putea crește riscul de cancer la sân

Produsele uzuale pentru păr care ar putea crește riscul de cancer la sân   0

read more
O toaletă cu 3 WC-uri, la Spitalul de Boli Psihice Borșa

O toaletă cu 3 WC-uri, la Spitalul de Boli Psihice Borșa   0

read more
Vânzătorii de steroizi ar putea primi aceeași pedeapsă ca traficanții de droguri

Vânzătorii de steroizi ar putea primi aceeași pedeapsă ca traficanții de droguri   0

read more
Teste medicale pentru un milion de români. Cine le poate face

Teste medicale pentru un milion de români. Cine le poate face   0

read more

ANUNȚ – Mentenanta PIAS   0

read more
Ministerul Sănătăţii cere verificarea urgentă a decontărilor făcute către Spitalul Judeţean Ilfov

Ministerul Sănătăţii cere verificarea urgentă a decontărilor făcute către Spitalul Judeţean Ilfov   0

read more
Angajaţii grupului Digi | RCS & RDS donează din nou sânge

Angajaţii grupului Digi | RCS & RDS donează din nou sânge   0

read more
Ce ţi se întâmplă în corp daca mănânci doua banane pe zi

Ce ţi se întâmplă în corp daca mănânci doua banane pe zi   0

read more
Atenţie la gripă! Ce facem când ne îmbolnăvim

Atenţie la gripă! Ce facem când ne îmbolnăvim   0

read more
O fetiță ar fi făcut convulsii timp de 50 de minute după ce medicii au trimis-o acasă. Directorul spitalului: A fost un frison

O fetiță ar fi făcut convulsii timp de 50 de minute după ce medicii au trimis-o acasă. Directorul spitalului: A fost un frison   0

read more
Peste 670 de angajați ai grupului Digi au donat sânge anul acesta în campania “Digi donează viață”

Peste 670 de angajați ai grupului Digi au donat sânge anul acesta în campania “Digi donează viață”   0

read more
Éva Szentesi: Au chemat-o pe mama la spital şi i-au spus: cel mult o lună. Nu se poate face nimic

Éva Szentesi: Au chemat-o pe mama la spital şi i-au spus: cel mult o lună. Nu se poate face nimic   0

read more
A murit bărbatul care a ajuns la terapie intensivă după ce a mâncat o conservă de pește făcută în casă

A murit bărbatul care a ajuns la terapie intensivă după ce a mâncat o conservă de pește făcută în casă   0

read more
Primele concluzii în cazul copilului mort din Pașcani. DSP indică unde au greșit medicii

Primele concluzii în cazul copilului mort din Pașcani. DSP indică unde au greșit medicii   0

read more
Director de spital, schimbat printr-un mesaj pe WhatsApp. Angajații protestează: „Nu pleca!”. Explicațiile ministrului sănătății

Director de spital, schimbat printr-un mesaj pe WhatsApp. Angajații protestează: „Nu pleca!”. Explicațiile ministrului sănătății   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.