Riscograma salveaza sistemul de sanatatePrevious Article
Angajatii din sanatate vor continua sa parasească Romania daca nu le vor fi majorate salariile si daca vor continua sa fie blamati de guvernantiNext Article

Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Noul pachet de servicii medicale. Ce este ”Riscograma”

Ce este Riscograma

Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei „liste de verificare”, care cuprinde toate intrebarile, examinarile si, dupa caz, analizele specifice pentru fiecare grupa de varsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului.

Potrivit lui Adrian Pana, primul astfel de instrument a fost conceput si utilizat in PNESSP si se are in vedere actualizarea si optimizarea acestuia pentru utilizare de rutina in consultatia preventiva periodica.

In cazul persoanelor care au deja boli cronice, de exemplu persoane cu boala cardiovasculara deja diagnosticata, consultatia preventiva periodica nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin alta categorie de consultatii ,de tip cronic- si anume consultatiile de monitorizare activa pentru risc cardiovascular crescut. In schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale „riscogramei” pentru a inventaria si documenta protectia fata de alte riscuri specifice varstei -cancer, depresie, etc., precum si comportamentele cu risc legate de stilul de viata.

Se recomanda evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin trimiterea pacientului de la un doctor la altul

Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut, evaluarea clinica si investigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica, acestea urmand sa fie adoptate prin consens cu comisiile de specialitate relevante, analizele de screening asigurate fiind cele stabilite in riscograma.

In cazul unui episod de boala nou aparut, pacientul are dreptul pana la 6 analize, iar investigatiile se recomanda in general pe baza ipotezei diagnostice initiale , adica boala suspectata cu cea mai mare probabilitate, cu scopul de a o confirma sau infirma si vor fi alese cele care au cea mai mare valoare de predictie pentru diagnosticul respectiv, cu evitarea explorarilor nerelevante.

Dupa cum sustine secretarul de Stat Adrian Pana, intr-o situatie in care pe parcursul episodului acut, ipoteza diagnostica initiala se schimba si buna practica impune confirmarea paraclinica, este evident ca aceasta va fi facuta.

“Nu trebuie uitat ca, pentru multe episoade acute, de exemplu infectii respiratorii, diagnosticul si tratamentul se initiaza pe baza de criterii de predictie clinica, adicape baza semnelor si simptomelor specificate in ghiduri de practica si in protocoale .

Un alt principiu este evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informatiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul. Desi sistemele informatice nu permit inca vizualizarea electronica instantanee de catre medici a rezultatelor investigatiilor facute la recomandarea colegilor lor in cadrul unui episod de boala, aceste informatii pot fi identificate de administratorii de sanatate in timp real. Astfel, pacientul va fi responsabilizat sa ofere rezultatele investigatiilor anterioare si medicilor la care va fi trimis.

Riscograma salveaza sistemul de sanatate

De exemplu, daca o persoana are cinci probleme noi pe an le poate explora pe toate, tinand cont de ghiduri, de explorarile deja facute si de relevanta lor. Se are in vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigatiilor scumpe, dar si pentru repetarea investigatiilor. Nu in ultimul rand, este important controlul calitatii in laboratoare privind acuratetea rezultatelor.

In exemplul de mai sus, endoscopia recomandata in ambulatoriul de specialitate este inclusa in prevederile legate de acest sector de asistenta medicala, medicul de familie fiind responsabil numai pentru exploraa in cadrul ambulatoriului de specialitate”.

Ministerul Sanatatii propune cresterea rolului medicului de familie in tratarea pacientului

Dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost initial gandita pentru a putea sustine consultatii pentru problemele cele mai frevente si pentru a raspunde la urgente. Orice cabinet de medicina de familie evaluat de catre casele de asigurari de sanatate poate furniza serviciile incluse in pachetul de baza, in componenta asistenta medicala primara. Pentru afectiunile definite ca prioritare in pachet – continutul examenului de monitorizare va fi standardizat conform regulilor de buna practica in materie de diagnostic si tratament din ghidurile si practicile internationale, iar acestea vor fi adoptate prin consens si prin consultare multidisciplinara a tuturor specialitatilor implicate, sub forma unor protocoale care vor specifica frecventa si continutul consultatiilor de evaluare periodica la medicul de familie, precum si examinarile de specialitate necesare – in functie de nivelul de risc sau gravitatea si complexitatea bolii.

Dupa o prima etapa in care va fi apreciata perfomanta de implementare a sistemului de monitorizare activa, se vor putea stabili niveluri tinta pentru anumiti indicatori care ar putea fi utilizati in viitor pentru bonificatii de stimulare a performantei.

In concluzie, diferenta intre ceea ce primeste acum un pacient si ce va fi in pachet in medicina de familie este reprezentata de faptul ca persoanele care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti. Astfel, se vor acorda interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele, prin consultatiile preventive periodice la adult si copil.

 

Programarea pacientilor doar pe criterii medicale

” Definirea – in acord cu participarea pacientului – a unor planuri de management al diferitelor tipuri de conditii – factori de risc sau existenta de boli cronice. Se va incepe cu afectiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II si BPOC in 2014, urmand ca in fiecare an sa se adauge noi astfel de planuri de management.

Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut, inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat , sau alte boli cronice -astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015. Monitorizarea bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnavirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.

Inlocuirea principiului “primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more

De miercuri, se deschid în București centre de vaccinare la Romexpo și la Clubul seniorilor de pe Calea Plevnei   0

read more
Cum vor putea cei care nu au prins loc la vaccinare să se imunizeze

Cum vor putea cei care nu au prins loc la vaccinare să se imunizeze   0

read more
Încă 87.750 de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer BioNTech vor fi aduse în România luni

Încă 87.750 de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer BioNTech vor fi aduse în România luni   0

read more
Gindrovel Dumitra: Bolnavii cronic se pot înscrie pentru vaccinare cu ajutorul oricărui medic – de familie sau specialist

Gindrovel Dumitra: Bolnavii cronic se pot înscrie pentru vaccinare cu ajutorul oricărui medic – de familie sau specialist   0

read more
Soluții pentru bolnavii cronic care nu apar în baza de date a CNAS. Cum se pot înscrie pentru vaccinare

Soluții pentru bolnavii cronic care nu apar în baza de date a CNAS. Cum se pot înscrie pentru vaccinare   0

read more
Motivul pentru care cei care fac vaccinul anti-Covid trebuie să poarte în continuare masca sanitară

Motivul pentru care cei care fac vaccinul anti-Covid trebuie să poarte în continuare masca sanitară   0

read more
Streinu Cercel: La șapte zile după a doua doză de vaccin putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc

Streinu Cercel: La șapte zile după a doua doză de vaccin putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc   0

read more
Prima asistentă vaccinată anti-Covid a primit a doua doză. Mihaela Anghel: Comentariile m-au afectat inițial, apoi nu le-am mai citit

Prima asistentă vaccinată anti-Covid a primit a doua doză. Mihaela Anghel: Comentariile m-au afectat inițial, apoi nu le-am mai citit   0

read more
Bolnavii cronic cu vârsta sub 65 de ani se plâng că nu se pot înscrie în platforma de vaccinare. Mulți dintre ei „nu există” în sistem

Bolnavii cronic cu vârsta sub 65 de ani se plâng că nu se pot înscrie în platforma de vaccinare. Mulți dintre ei „nu există” în sistem   0

read more
Semnal de alarmă. Tot mai mulți pacienți cu obezitate morbidă ajung la Urgențe

Semnal de alarmă. Tot mai mulți pacienți cu obezitate morbidă ajung la Urgențe   0

read more
Vaccinarea, în etapa a 2-a. Avalanșă de cereri, sută la sută locuri ocupate în București. Cetățenii, sfătuiți să se programeze în Ilfov

Vaccinarea, în etapa a 2-a. Avalanșă de cereri, sută la sută locuri ocupate în București. Cetățenii, sfătuiți să se programeze în Ilfov   0

read more
După ce a citit “sute de comentarii”, V. Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme: Am evaluat greșit

După ce a citit “sute de comentarii”, V. Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme: Am evaluat greșit   0

read more

Câte persoane s-au vaccinat până la 15 ianuarie, când a început etapa a 2-a a campaniei   0

read more
Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților

Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților   0

read more
OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii

OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii   0

read more
Ce
efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic

Ce efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic   0

read more
Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite

Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite   0

read more
O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”

O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”   0

read more
Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu

Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu   0

read more
Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu

Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu   0

read more
STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni

STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni   0

read more
A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza

A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.