Teoretic as avea toate motivele sa ma abtin sa comentez interviul de ieri al domnului ministru Achimas Cadariu de la Realitatea TV. Cred insa ca domnia sa a facut o greseala pe care as putea s-o trec cu vederea daca nu m-ar durea prea mult.

 

Ministrul Sanatatii: Nu avem capacitatea de a identifica toate infectiile din spitale

 

Problema infectiilor intraspitalicesti este una extrem de grava, care nu are de-a face cu insuficienta finantarii, care ne pune viata in pericol tuturor – medici, asistente, rude si mai ales pacienti.

A raspunde moderatorului ca, in urma controlului din spitalele din Bucuresti unde au fost internati pacientii proveniti de la Colectiv, ai ajuns la concluzia ca nu dispunem de resursele umane pentru a identifica toate infectiile din spitale este in cel mai bun caz o dezinformare, ca sa nu folosesc un cuvint mai dur. Iata de ce:

  1. Descoperirea infectiilor intraspitalicesti nu este o problema – raportarea si lupta impotriva lor este! Ai putea intelege ca pacientii mor si nu se stie de ce! Infectiile sunt diagnosticate ferm de laboratorul de microbiologie. Asa ca raportarea cu cifre de 10-20 de ori mai mici decit in realitate este un fapt subiectiv, deliberat, nu o absenta a capacitatii de diagnosticare!
  2. Controlul ordonat de ministru in Bucuresti a decelat doua spitale care au (aveau) infectii intraspitalicesti – declarate/nedeclarate, insa acestea nu au fost nominalizate. Se pune problema – oare pacientii nu ar avea dreptul sa stie ca in acel spital exista o problema, cind si cum va fi fost rezolvata?
  3. Daca vorbim de resurse insuficiente, o radiografie a ceea ce s-a raportat in trecut, daca exista insuficiente de personal etc, ar fi fost in beneficiul public si chiar al spitalelor respective.
  4. La nivel national, numarul epidemiologilor este insuficient insa nu vad nici un motiv ca sa nu fi fost scoase la concursul de rezidentiat TOATE locurile disponibile.
  5. Controlul a fost efectuat in Bucuresti – unde problema resursei umane sta cu totul altfel decit in intreaga tara!
  6. Ministrul avea datele si ar fi putut sa le faca publice – daca exista vreun spital in activitate din Romania – care nu respecta prevederile legii – functionind fara epidemiologul prevazut de lege (in mod evident exista astfel de situatii insa ele trebuie semnalate ca atare, nu trecute sub pres cu un termen generic – nu avem capacitatea si resurse umane suficiente).

Am mai scris, poate cineva aude: vina pentru infectiile nedeclarate si a masurilor pompieristice luate o poarta exclusiv autoritatile, nu medicii si in nici un caz lipsa medicilor!

O sectie de spital sau un spital in totalitate nu poate fi inchis temporar! Pur si simplu, in bugetul CNAS si al MS nu exista un tampon, un fond de rezerva pentru astfel de situatii, care sa asigure finantarea unitatii si a masurilor de urgenta impuse de o asemenea situatie! Spre exemplu, normele Contractului Cadru aflat pe site-ul CNAS ar fi putut include prevederi legate de acest aspect, daca infectiile intraspitalicesti ar fi privite ca fiind o problema reala, asa cum de altfel sunt! In  conditiile actuale, daca nu raportezi servicii/internari, nu ai de unde sa platesti salarii – iar legea nu iti permite un astfel de somaj tehnic in spital! Daca, nu poti raporta infectiile, nici nu poti lupta eficace cu acest fenomen aproape inevitabil (toate spitalele lumii se confrunta cu infectii intraspitalicesti – problema este ce faci cind un asemenea caz apare – spre exemplu sa ne gindim ce au facut spitalele din strainatate cu pacientii trimisi din Romania, gata colonizati sau infectati?!).

Ma voi opri aici doar pentru a reveni asupra subiectului.

Imi doresc doar ca ministrul sa uite ca temorar este ministru si nu manager, si in anuntata conferinta de luni sa vina cu masuri concrete, nu cu infiintarea de comisii si aprecieri generale privind insuficienta resurselor. Rolul managerilor de orice nivel este tocmai acesta: dupa ce identifica o problema sa faca realocarea de resurse financiare si umane pentru a gasi solutii viabile. Altfel ar fi suficient sa punem pe scaunul de ministru un computer si sa facem o licitatie pentru un program cu functia – Prim manager al Sanatatii!

 

Intreg materialul se poate citi aici

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro