Medicul Viorica Gheorghiu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat că nu este suficient să există vaccin HPV, ci trebuie să fie o campanie de informare şi să se ceară acordul părinţilor pentru vaccinarea fetelor. Ea a menţionat că, între anii 2009 - 2011, s-a făcut vaccinul HPV la fetiţe, programul a fost continuat până în 2013, iar de atunci campania de vaccinare a fost oprită şi nu s-a mai achiziţionat niciun vaccin. Gheorghiu a punctat că acoperirea cea mai mare în ce priveşte vaccinarea cu trei doze au avut-o judeţele Covasna, Satu Mare, Sălaj, Harghita şi Tulcea, iar în Bucureşti a fost de 2,87%. "Încă suntem în faza în care vaccinul reprezintă cel mai valoros instrument. În afară de vaccinare, trebuie să continuăm campaniile de educaţie pentru sănătate, educaţie pentru igienă", a spus Viorica Gheorghiu. Ea precizat că, în prezent, s-au administrat peste 200 de milioane de doze de vaccin HPV la nivel global şi o mare parte dintre aceste doze au fost distribuite în SUA.
O sesiune extraordinară a examenului de rezidenţiat va avea loc în primăvară
Ministerul Sănătăţii anunţă organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în primăvară pentru locurile rămase vacante în ţară. Ministerul Sănătăţii precizează că sesiunea va fi organizată la nivel naţional, va include subiecte unice de examen, în baza bibliografiei utilizate pentru sesiunea din toamna anului trecut. Ministerul va anunţa în scurt timp data şi modul de organizare a acestei sesiuni extraordinare. Totodată, Ministerul Sănătăţii a decis ca organizarea sesiunii examenului de rezidenţiat din toamnă să se desfăşoare, de asemenea, la nivel naţional şi bazat pe subiecte unice. Metodologia examenului de rezidenţiat, sesiunea 2016, va fi anunţată după noi consultări ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii cu federaţiile studenţeşti de profil.
Medicina costă: afirmaţia pentru care mi s-a cerut demisia trebuie privită în context
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, precizează că afirmaţia sa recentă ‘Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!’, pentru care i s-a cerut demisia, trebuie privită în context, subliniind că a avut în vedere modelul de succes pentru România, respectiv spitalul din care provine, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca. “În contextul în care am făcut această afirmaţie încercam să plasez medicina sau sistemul medical şi performanţele lui. Medicina costă. Odată ce tehnologia s-a dezvoltat şi medicina a crescut şi ea, toate lucrurile acestea costă şi atunci când am spus asta am avut în vedere un model de succes pentru România şi acesta este spitalul din care provin, unde, prin eforturi susţinute, consecvente, care se întind pe ultimii 15 ani, s-a reclădit un spital în cel mai bun sens al cuvântului. (…) Spitalul înseamnă ca pacienţii să fie mulţumiţi”, a declarat Achimaş-Cadariu. Ministrul Sănătăţii a adăugat că i-a sfătuit pe unii pacienţi să meargă să se trateze în străinătate. “Sunt situaţii, cu totul excepţionale, pe care nu le putem rezolva”, a explicat Achimaş-Cadariu. El a susţinut că schimbarea esenţială care ar trebui să se producă în sistemul sanitar este cea de mentalitate.