Norme Coca 2023 - 2024

Asociația Societatea Medicilor de Familie Harghita, Miercurea-Ciuc (A.S.M.F. Harghita) formulează mai multe obiecții, referitoare la adresa trimisă de către CJAS Harghita medicilor de familie din județ, prin care li se solicită restituirea  unor sume de bani, pe motivul că acestea au eliberat rețete compensate 100% unor asigurați, din categoria handicapați, care, de fapt, nu ar fi handicapati; că au eliberat rețete compensate 90%, de pe lista B,  unor asigurați care ar avea o pensie mai mare de 700 lei și că au efectuat unele servicii medicale unor asigurați, care în evidențele CJAS Harghita, ar figura internați într-o unitate spitalicească.

Asociația precizează, prin intermediul unui comunicat, că, atât Legea 95/2006, cât și Contractul-Cadru,  prevăd cămedicii de familie sunt obligați să foloseasca SIUI-ul, să prescrie rețeta electronică online, iar CNAS si CJAS sunt obligate să valideze calitatea de asigurat și rețeta online,  acestea fiind atributiile  caselor si nicidecum ale medicului de familie. Astfel, medicul de familie nu poate să opereze și să modifice în SIUI calitatea de asigurat.

soos szabo klara

Medicul de familie, în mod obligatoriu, trebuie să lucreze cu datele furnizate de către CNAS, CJAS, prin SIUI. Iar pentru corectitudinea datelor din SIUI, nu medicul de familie răspunde , nu el valideaza aceste date referitoare la starea și calitatea de asigurat, ci CNAS și CJAS . Motiv pentru care aceste institutii trebuie să răspundă pentru aceste inadvertențe și nu medicul de familie“, precizează președintele A.S.M.F. Harghita, dr. Soós Szabó Klára

 

A.S.M.F. Harghita, reamintește că organizațiile profesionale ale medicilor de familie au atras atenția, de-a lungul anilor, de nenumarate ori, celor de la CNAS si CJAS, despre această stare de fapt, și le-a atenționat să corecteze și să pună la punct baza lor de date din SIUI.

CNAS si CJAS  nu și-au facut datoria în această privință și acum doresc să transfere responsabilitatea lor către medicii de familie, ceea ce nu este corect, nici moral și nici legal”, susține președintele A.S.M.F. Harghita, dr. Soós Szabó Klára, care mai adaugă: “Medicii de familie au un contract civil cu CJAS pentru prestarea de servicii medicale de medicina primară și nu un contract de muncă sau un contract de agent de asigurări. Deontologia profesională prevede că raportul dintre medic și pacient este un unul strict profesional, iar profesia noastră este de medic (…) Este nedeontologic ca un medic să se intereseze de venitul unui pacient și să-i solicite declarații referitor la starea lui financiară. Este un abuz ca unui medic practician să i se impună să adune date personale despre starea materială a pacienților.”

Prin urmare, se mai arată în comunicatul A.S.M.F. Harghita, nu este responsabilitatea medicilor de familie, ca datele din SIUI – care nu este nici creația si nici proprietatea medicilor de familie – să corespundă realitații.  Prin urmare, medicii doar și-au asumat obligativitatea de a folosi platforma SIUI și baza de date din aceasta, cu ocazia  eliberarii  documentelor medicale, efectuării și raportării serviciilor medicale, nu și obligativitatea de a-l administra și de a răspunde de veridicitatea datelor  asiguraților.

Ca atare, susține A.S.M.F. Harghita, CJAS nu are nicio bază legală pentru a imputa medicilor de familie acele rețete compensate, la care s-a făcut referire la începutul comunicatului,  rețete pe care, de altfel,  medicii le-au eliberat pe baza datelor furnizate de către CNAS și  CJAS, prin SIUI:

“Noi am respectat prevederile contractuale, am folosit SIUI-ul și am eliberat rețetele online. Acestea au și fost validate de către CJAS, CNAS la momentul eliberării, cu calitatea de asigurat și gradul de compensare, impus și validat  de către  SIUI, CNAS și CJAS. Pentru faptul că la momentul eliberării rețetelor compensate, baza de date din SIUI nu a fost la zi și a cuprins date eronate, nu medicii de familie trebuie să răspundă, nu medicii de familie trebuie culpabilizați și nu medicilor de familie le trebuie imputate contravaloarea acelor rețete și servicii”.

A.S.M.F. Harghita solicită CJAS să respecte acel principiu de drept, valabil și în România, care prevede că nu cel care este învinuit trebuie să prezinte documente care să ateste nevinovăția, ci cel care acuză trebuie să prezinte dovezi, pe baza cărora își formulează acuzația.

“Argumentul că așa a constatat Curtea de Conturi, făra a se prezenta documente justificative între partenerii contractuali, unde una dintre părți – medicul de familie – nu are niciun raport cu institutia invocată de către partenerul contractual, nu poate fi un argument acceptabil și, mai ales, nu este un document justificativ în relația noastră contractuală. Iar trecerea la executarea sumelor pretinse de către CJAS, în caz de litigiu cu partenerul contractual, fără o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, este, iarăși, o încălcare a prevederilor legale, într-un stat de drept. În caz de litigiu, doar o instanță  judecătorească are dreptul să ia o hotărâre și nimeni, nici chiar  instituțiile  statului, nu au dreptul să-si facă dreptate singure. Suma pretinsă de către CJAS nu constituie creanță fiscală, prin urmare, nu se poate trece direct la executare”, se mai precizează în comunicatul A.S.M.F. Harghita.

În privința serviciilor și rețetelor eliberate pentru persoanele, care dupa afirmatiile CJAS, la data deservirii de cătremedicii de familie, ar fi fost internați, A.S.M.F. Harghita mentionează că acele persoane s-au prezentat în cabinetele medicilor de familie, au solicitat serviciile acestora, iar, conform contractului semnat cu CJAS, medicii au obligația să deservească asigurații de pe listele lor:

347_articol

“Noi nu avem nicio posibilitate de a verifica dacă persoana care ni se adresează și vine în cabinet, figurează sau nu în datele vreunui spital, ca și internat. SIUI, administrat de către CNAS și CJAS, nu ne atenționează, nu furnizează această informație în timp util. Motiv pentru care respingem și nu acceptam invalidarea serviciilor și a rețetelor, pe motiv că la acea dată când a fost consultat de către medicul de familie, ar fi fost internat în spital.”

A.S.M.F. Harghita consideră această atitudine ostilă față de medicina primară și față de medicii de familie, atrage dupa sine scăderea calității actului medical, imposibilitatea de a practica medicina de familie în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, falimentarea și desființarea medicinei primare, precum și creșterea exodului medicilor din România.

Apelul medicilor de familie, reprezentați de A.S.M.F. Harghita:

“Dorim să profesăm ca medici de familie și, dacă este posibil, în România. Dorim să venim în sprijinul cetățenilor, în calitate de medici de familie, prin serviciile noastre medicale. Dorim să profesăm în condiții umane și nu dorim să fim  birocrații sistemului. Nu dorim să platim pentru disfuncționalitățile sistemului. Nu dorim să fim vinovații de serviciu, pentru a acoperi incompetența altora. Pur și simplu, solicităm să ne lăsați să ne facem meseria de medici . Iar  în cazul în care aveți de gând să desființați medicina primară, nu este nici o problemă, dar solicităm măcar atât respect, atât față de noi, cât și față de cetățeni, încât să ne spuneți sincer acest lucru și nu ne mai hărțuiți.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro