Metoda de tratare a cancerului hepatic prin implantarea unor microparticule cu citostatice, in premiera la Targu MuresPrevious Article
O romanca, medic anestezist in Franta, s-a sinucis la spitalul in care lucraNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Nu va mai temeti de grasimile saturate! Untul si carnea, demonizate pe nedrept

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Nu va mai temeti de grasimile saturate! Untul si carnea, demonizate pe nedrept

Toate recomandările din ultimii 40 de ani ale cardiologilor şi nutriţioniştilor privind consumul de carne grasă, unt şi brânză sunt puse la îndoială de un nou studiu. Mai mult, vestitele suplimente cu Omega 3 sunt absolut inutile.

 Înlocuirea untului cu ulei de floarea-soarelui sau chiar de măsline, a caşcavalului cu migdale ori a cărnii de porc cu somon este o măsură total ineficientă pentru protecţia cardiovasculară. Aceasta este concluzia neaşteptată a celui mai nou studiu privind impactul grăsimilor asupra sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. Cercetarea publicată în revista de specialitate „Analele de medicină internă“ este, de fapt, o metaanaliză, adică o revizuire a datelor prezentate în 72 de studii realizate de-a lungul timpului, care au cuprins nici mai mult, nici mai puţin de 600.000 de participanţi.
  • Nici consumul de grăsimi saturate, care se regăsesc din belşug în unt, carne de porc şi în brânză, nu creşte riscul de infarct, accident vascular cerebral sau alte probleme de acest tip, la fel cum nici grăsimile nesaturate – din uleiurile vegetale şi din nuci – nu oferă o protecţie dovedită împotriva evenimentelor cardiovasculare fatale. Mai exact, cele 72 de studii analizate nu au oferit dovezi clare, incontestabile în acest sens, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, cei care au realizat metaanaliza.

Hamburgerul, la fel de bun ca somonul?

„Ceea ce trebuie să reiasă din studiul nostru este că nu grăsimile saturate sunt inamicii sănătăţii noastre cardiovasculare, nu de unt ar trebui să ne temem“, subliniază medicul Rajiv Chowdhury, coordonatorul metaanalizei şi epidemiolog cardiovascular la Universitatea Cambridge.

Consumul de sare creşte imediat tensiunea

În timp ce grăsimile saturate au fost „demonizate“ pe nedrept, studiile cele mai recente au plasat în topul inamicilor reali ai sănătăţii cardiovasculare şi generale excesul de zahăr şi de sare. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat la începutul acestei luni un nou ghid antizahăr care recomandă reducerea consumului de zahăr la numai 5% din aportul caloric zilnic, faţă de 10%, cât recomanda până acum. Potrivit specialiştilor OMS, zahărul a devenit unul dintre principalii vinovaţi pentru epidemia mondială de obezitate şi de diabet zaharat de tip II. Iar sarea poate provoca un infarct în cazul unui cardiac aproaăe instantaneu: „Consumul de grăsimi să zicem că nu produce efecte imediate, dar consumul excesiv de alimente sărate creşte imediat tensiunea arterială şi duce la apariţia semnelor de decompensare în insuficienţa cardiacă, de exemplu“, subliniază prof. dr. Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Sigur, aceasta nu înseamnă nici că specialiştii britanici încurajează consumul de carne grasă şi de hamburgeri, nici că nu ar trebui să mai mâncăm deloc grăsimi, de niciun fel, avertizează specialiştii. „Metaanaliza aceasta, oricât de revoluţionară ar fi, nu trebuie interpretată ca o undă verde pentru a mânca mai multe fripturi de porc sau mai mult unt. Abordarea aceasta în care o categorie de macronutrienţi este pusă la zid ar trebui să nu se mai regăsească în mentalitatea medicilor sau a pacienţilor“, spune profesorul de nutriţie şi epidemiologie Frank Hu, de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, citat de publicaţia „New York Times“.

Nu putem trage concluzia că un hamburger, plin de grăsimi saturate, este la fel de sănătos pentru sistemul cardiovascular ca somonul, bogat în acizi graşi Omega 3. „Problema cu metaanalizele este că analizează de-a valma factori care nu se pot compara între ei. Se compară, de fapt, studii care sunt făcute pe oameni bolnavi, la care s-au măsurat depozitele arteriale de grăsimi, mâncare şi aşa mai departe, dar la care nu se cunoaşte punctul de plecare. Sunt pline de erori aceste studii. Singurele cercetări corecte sunt cele în care se fac comparaţii pe oameni care au plecat de la acelaşi nivel, dar au ajuns în altă parte fiindcă au avut o altă dietă“, explică dr. Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De altfel, şi cercetătorii de la Cambridge spun că aceste rezultate necesită confirmări ulterioare cu ajutorul unor studii corecte.

Dacă mănânci zilnic pâine cu unt, cu caşcaval şi cu salam de Sibiu şi apoi te aşezi în maşină şi la birou, cu siguranţă vei face boală cardiovasculară. Dar şi dacă mănânci o pungă de migdale sau pui în mâncare un litru de ulei de măsline“, spune Simona Tivadar, medic nutriţionist.

Omega 3, suplimente inutile

Alimentele bogate în acizi graşi Omega 3, precum şi suplimentele cu ulei de peşte sunt complet ineficiente în reducerea riscului de a suferi de boli cardiovasculare, arată acelaşi studiu, potrivit agenţiei Bloomberg. Cercetarea contrazice, aşadar, recomandările Asociaţiei Americane a Inimii, de exemplu, care recomandă consumul crescut de grăsimi polinesaturate Omega 3, care se găsesc în somon şi în alţi peşti graşi, şi Omega 6, din uleiul de floarea-soarelui şi din porumb, dar şi din unele seminţe şi nuci.

Astfel, metaanaliza cercetătorilor de la Cambridge se aliniază la noul val de studii din ultimele luni care infirmă orice beneficiu al suplimentelor cu vitamine, minerale şi acizi graşi.

Cum ne protejam, de fapt

Românii mănâncă foarte multe grăsimi. Şi este vorba, în special, de mezeluri, în cantitate foarte mare, de brânzeturi, care sunt tot surse majore de grăsimi, a observat medicul nutriţionist Simona Tivadar.

„Omul trebuie să înţeleagă exact asta: că trebuie să mănânce puţine grăsimi, de orice fel, că grăsimile trebuie corelate doar cu gradul de efort fizic şi cu vârsta. Unii au înţeles prosteşte că doar grăsimile nesaturate, vegetale, sunt bune şi că grăsimile saturate, animale, sunt rele. Şi-atunci au început să se îndoape cu migdale, alune, fistic, seminţe… Rezultatul a fost, evident, îngrăşarea, ceea ce înseamnă, inevitabil, boli cardiovasculare şi diabet ulterior“, subliniază medicul.

Recomandările nutriţioniştilor rămân, deocamdată, aceleaşi:

  • Din proporţia mică de grăsimi aduse în dietă, trebuie să le favorizăm pe cele nesaturate (de origine vegetală).
  • Să le evităm cu orice preţ pe cele de tip „trans“, din uleiurile hidrogenate (margarinele industriale), din produsele de patiserie sau biscuiţi. „Grăsimile trans au particularitatea că se lipesc de artere mult mai uşor decât altele“, potrivit medicului Simona Tivadar.
  • Persoanele care nu fac mişcare, care petrec mare parte din zi pe scaun ar trebui să aibă o dietă „low fat“, dar şi fără zahăr.
  • Trebuie să corelăm consumul de grăsimi cu temperatura de afară: mâncăm mai multe grăsimi iarna, iar vara mult mai puţine.
  • Trebuie să ne ferim de merdenele, de pateuri, de foietaje, de parizer, prăjeli, conserve, salamuri şi crenvurşti, fiindcă toate acestea conţin peste 40% grăsime.
  • Dacă faci activitate fizică în aer liber, de exemplu mergi o zi întreagă la schi, poţi mânca şi pâine cu slănină, spune Simona Tivadar.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș   0

  A 6-a Conferință de Nutriție și Dietetică cu participare internațională: “Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară” 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare   0

read more
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență

Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență   0

read more
CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă

CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă   0

read more
Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19

Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19   0

read more
Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă

Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă   0

read more
De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului

De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului   0

read more
Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă

Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă   0

read more
Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici   0

read more
Rolul vitaminei D în menţinerea
sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“

Rolul vitaminei D în menţinerea sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“   0

read more
Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante

Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante   0

read more
OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului

OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului   0

read more
Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112

Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112   0

read more
66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași   0

read more
Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica

Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica   0

read more
Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată 6 instituții pentru a fi externat de urgență. Judecătorii i-au respins acțiunea

Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată 6 instituții pentru a fi externat de urgență. Judecătorii i-au respins acțiunea   0

read more
Focar de infecție uriaș în Dâmbovița. 106 persoane diagnosticate cu COVID-19 la un centru de recuperare din Moreni

Focar de infecție uriaș în Dâmbovița. 106 persoane diagnosticate cu COVID-19 la un centru de recuperare din Moreni   0

read more
Opt români plecați la muncă în Franța, infectați cu noul coronavirus. MAE, notificat de autoritățile franceze

Opt români plecați la muncă în Franța, infectați cu noul coronavirus. MAE, notificat de autoritățile franceze   0

read more

COMUNICAT – Calitatea de asigurat este generată de sistemul informatic al CNAS în baza reglementărilor legale în vigoare   0

read more
Scandal la Spitalul din Craiova, după decesul unei femei considerate suspectă COVID, deși nu era infectată. Explicația medicilor

Scandal la Spitalul din Craiova, după decesul unei femei considerate suspectă COVID, deși nu era infectată. Explicația medicilor   0

read more
Controversa numărului de testări. Raed Arafat explică: „Cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul”

Controversa numărului de testări. Raed Arafat explică: „Cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul”   0

read more
Aparat medical unic în România pentru litiază renală, pus în funcțiune la Spitalul Miercurea Ciuc

Aparat medical unic în România pentru litiază renală, pus în funcțiune la Spitalul Miercurea Ciuc   0

read more
Managerul Spitalului Colentina, Remus Mihalcea, a fost confirmat cu COVID-19

Managerul Spitalului Colentina, Remus Mihalcea, a fost confirmat cu COVID-19   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.