Norme Coca 2023 - 2024
O nouă poveste tristă care are ca personaj central sistemul de sănătate din România. De data aceasta, sub lumina reflectoarelor intră produsele care ar trebui sa ajute la mentinerea unui mediu steril. Un săpun ieftin, folosit de tot personalul medical din cateva spitale, a periclitat viaţa mai multor pacienţi. -

Cazul săpunului infectat cu bacterii periculoase a alertat  asociaţiile pentru protecţia consumatorului. Şeful principalului ONG de profil spune că acest caz deschide practic un nou capitol pentru autorităţi, obligate de acum să acorde mai multă atenţie acestei game de produse.

Într-o declaraţie pentru pentru Ora de Ştiri, Sorin Mierlea susţine că problema pleacă de fapt de la preţul cel mai mic de achiziţie: ieftin înseamnă, de cele mai multe ori, de slabă calitate.

Vasile Barbu - preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a declarat prin telefon la Ora de Ştiri că au mai fost probleme în spitale, cu dezinfectanţi de mâini care au produs arsuri şi reactii adverse personalului medical.  De asemenea, spune Barbu, probleme au fost cu mănuşile. Problema este că mereu se pune accent pe pretul cel mai mic la achiţizie. [...] Trebuie şi o recepţie calitativă, nu doar cantitativă, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Bacteria periculoasă, descoperită într-un săpun lichid folosit de către personalul medical pentru dezinfectarea mâinilor, a pus în pericol viaţa pacienţilor din mai multe spitale. Printre ei, un bebeluş născut prematur şi un bolnav de cancer, infectaţi la spitalul Elias din Capitală. La două luni de la prima suspiciune, Ministerul Sănătăţii a cerut retragerea produsului. Prea târziu, spun reprezentanţii spitalelor. Loturile contaminate au fost deja scoase din uz.

Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a apărut la spitalul Elias pe 30 iulie, a declarat pentru Mediafax directorul medical Dana Safta.

Medicii s-au gândit că ar putea fi de la săpunul dezinfectant folosit peste tot, inclusiv la sălile de operaţii. Era produsul cel mai ieftin, câştigător la licitaţie. Au luat probe din toate flacoanele deschise, dar şi din cele sigilate.

La toate, nivelul bacteriilor era de ordinul milioanelor. La două luni după prima suspiciune, autorităţile sanitare au alertat toate spitalele că săpunul nu e antibacterian, dimpotrivă.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro