Medicii sancţionaţi că nu au introdus în sistem reţetele offline au depus contestaţii la C.J.A.S. Constanţa. Unele au fost deja soluţionate, dar în defavoarea medicilor. Aceştia au de plată, în total, 470.000 de lei, din care a fost încasată, deja, suma de 8.000 de lei.
Pentru a putea deconta serviciile medicale efectuate în timpul căderilor sistemului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.) a dezvoltat sistemul offline, despre care medicii, în special cei de familie, susţin că este o cârpeală cu efecte care-i costă tot pe ei. Medicii prescriptori trebuie să transmită către C.N.A.S. toate reţetele prescrise offline şi au termen de a face acest lucru 30 de zile. Această obligaţie este prevăzută în contractul cadru încheiat încă de anul trecut cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) Constanţa, iar inspectorii din cadrul serviciului control al C.J.A.S. Constanţa au efectuat un control pentru a vedea dacă medicii prescriptori o respectă.
La Constanţa, au fost controlaţi 440 de medici de familie. Pentru medicii care nu au introdus toate prescripţiile medicale electronice eliberate offline, la prima constatare s-a diminuat cu 10% valoarea de contract per capita. Acest lucru a însemnat sume considerabile, care se ridică şi la 13.000 de lei în unele cazuri.
Pe de altă parte, medicii susţin că sistemul informatic este de vină şi nu au de ce să plătească pentru o greşeală pentru care nu ei au făcut-o şi de aceea au depus un memoriu colectiv la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa. Unii dintre medici nu s-au mulţumit cu atât şi au depus contestaţii individuale. „Au fost depuse sute de contestaţii în nume personal. În majoritatea contestaţiilor stă scris faptul că nu a funcţionat sistemul informatic şi de aceea nu au fost ridicate reţetele offline.
În unele dintre ele mai este amintit faptul că nu s-ar fi creat un prejudiciu casei de asigurări“, ne declara, la acel moment Laurenţiu Cezar Scupra, consilier în cadrul Serviciului control al C.J.A.S. Constanţa.
Între timp, unele dintre contestaţii au fost souţionate, iar altele sunt încă în curs de soluţionare. „Soluţionare unor contestaţii s-a prelungit deoarece au data prescrierii şi nu se ştie cum s-au înregistrat în sistem, iar altele au fost soluţionate şi medicii sunt buni de plată. Am încasat deja 8.000 de lei dintr-un total calculat de noi care ar ajunge la aproximativ 470.000 de lei. Dacă ţinem cont de sursa de unde a fost eliberată reţeta, este vorba despre 284 de medici de familie, 73 de specialişti şi şase medici din spital, care datorează această sumă“, a completat Laurenţiu Scupra.
În plus, unii dintre medici mai datorează sume importante de bani din cauza unor confunzii legate de veniturile pacienţilor. „740 de lei este suma până la care nu se plătesc asigurări de stat, iar la suma de 700 de lei procentul de compensare este de 90%. Unii medici au confundat aceste sume, drept pentru care a intervenit Curtea de Conturi şi acum aceştia datorează bani“, a concluzionat consilierul în cadrul Serviciului control al C.J.A.S. Constanţa... citeste mai departe
Autor Marieta ŞTEFAN