Ziua Internationala a Medicului de Familie - 19 mai (WONCA World)Previous Article
Oportunitati pentru tinerii MFNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Olanda – Gradina Raiului asigurarilor de sanatate

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Olanda – Gradina Raiului asigurarilor de sanatate

Corespondenţă din Amsterdam 

Zilele acestea, presa din România a tratat drama unei românce care a născut în Olanda şi autorităţile i-au luat copilul după naştere. Cum între empatia cu o tânără mamă şi înţelegerea şi respectarea legilor unui stat este o cale lungă, e bine să desluşim sistemul de sănătate olandez, cu atât mai mult cu cât se vehiculează că autorităţile române îl vor folosi ca model pentru mult aşteptata reformă sanitară.

Dreptul şi obligaţia de a alege între ofertele asigurătorilor de sănătate

Din capul locului, trebuie spus că orice rezident olandez este obligat prin lege să aibă o asigurare de sănătate, indiferent de venituri. Ca român, deci cetăţean UE, e doar o formalitate să primeşti rezidenţa. Este nevoie să te prezinţi la serviciul de evidenţa populaţiei cu paşaportul şi dovada unui spaţiu locativ (fie în proprietate, fie închiriat, fie în calitate de colocatar acceptat de un alt rezident). Din acest moment, decurge obligaţia de a te asigura medial. Opţiunile sunt foarte multe.

Un număr mare de companii private, strict supravegheate de autorităţile publice, oferă astfel de servicii de asigurare medicală la un cost de până la 100 de euro pe lună, pentru acoperirea standard. Aceasta include: costuri de spitalizare, investigaţii şi chirurgie, teste de laborator, medicaţia aferentă, dializă, radioterapie, costuri de reabilitare, costuri aferente transplantului de diferite organe, costurile medicului de familie, fizioterapie, asistenţă medicală în străinătate, servicii legate de maternitate, decontarea transportului în condiţii de urgenţă, audiologie, respiraţie artificială, asistenţă specială pentru copiii care suferă de cancer, o serie de dispozive medicale, printre care proteze, inclusiv audio, sau pantofi ortopedici, servicii de consiliere psihiatrică şi spitalizare, consiliere psihoterapeutică, implanturi şi proteze dentare. Acestora li se mai adaugă, fără ca enumerarea să fie completă, o serie de servicii medicale care, mai mult ca sigur, în România ar fi considerate de-a dreptul mofturi: logopedie, medicină preventivă anti-fumat, anti-alcoolism, anti-depresie, consiliere pentru dietă, terapie ocupaţională sau servicii de fertilitate. Copiii de până la 18 ani sunt acoperiţi de asigurarea părinţilor.

Asigurarea standard, obligatorie prin lege, poate fi suplimentată cu o gamă foarte largă de servicii medicale. Companiile de asigurări se bat în oferte suplimentare, pentru mulţi de nerezistat, cum ar fi chirurgie plastică, ortodonţie, terapii alternative, masaj medical, terapie anti-acneică, eliminarea părului facial, tratamentul dislexiei, tabere terapeutice pentru copii, ochelari şi lentile de contact sau tratamente spa. Toate disponibile la un cost care variază între câteva zeci de euro până la câteva sute, peste costul standard.

Mama şi copilul, în sistemul medical olandez

Revenind la cazul mamei căreia i s-a luat copilul, serviciile legate de maternitate în Olanda sunt cu totul aparte faţă de alte ţări. Evident, şi faţă de România. În primul rând, naşterea este considerată un act natural, şi nu unul medical. Motiv pentru care multe mame aleg să nască în propria casă, asistate de moaşe specializate. Însă naşterea în spital este din ce în ce mai întâlnită în ultimii ani, fiind acoperită de asigurarea medicală standard. Doar în situaţia excepţională în care există complicaţii medicale, fie legate de starea de sănătate a mamei, fie de a copilului, mama este, în mod obligatoriu, urmărită de un medic obstetrician, în spitalul unde va avea loc naşterea. În majoritatea cazurilor, viitoarea mamă este urmărită de moaşă, care se asigură că toate testele şi ecografiile au loc şi că rezultatele sunt bune. Naşterea prin cezariană la cerere este exclusă, fiind recomandată doar în condiţiile în care cea naturală nu este posibilă. Doctorii nu negociază cu viitoarele mame astfel de preferinţe.

După naştere, mama este asistată la domiciliu, timp de 8-10 zile, de o îngrijitoare specială, care se asigură că pruncul, dar şi mama au tot confortul necesar şi se recuperează corespunzător. Printre atribuţiile sale se numără inclusiv curăţenia şi prepararea hranei, servicii extrem de utile mai ales pentru mamele singure, dar şi baby-sitting şi consiliere pentru alăptare. Mama îşi alege, înainte de naştere, compania care îi furnizează acest serviciu, în funcţie de preferinţe. La fel şi asistenta de neonatologie care urmăreşte mai departe evoluţia copilului. Costurile acestor servicii sunt acoperite în cea mai mare măsură de asigurarea medicală standard, însă există şi o contribuţie proprie, de 3 – 4 euro pe oră. Lucrătorii de la evidenţa populaţiei sunt şi ei prezenţi în această perioadă, pentru a verifica starea de sănătate a copilului şi a face o serie de testări medicale obligatorii.

Acesta este sistemul olandez, iar dacă nu eşti parte din el, eşti împotriva lui. Mama româncă s-a prezentat la spital să nască fără a avea asigurare medicală, fără a putea demonstra că are un domiciliu unde să crească bebeluşul şi fără a avea pregătite serviciile obligatorii de asistenţă post-natală. Acesta este motivul pentru care autorităţile olandeze s-au sesizat şi au luat copilul în plasament. Explicaţia familiei române, conform căreia intenţionau să se întoarcă în ţară, dar nu au apucat, fiindcă mama a născut mai devreme, este prea puţin plauzibilă. Nicio mamă responsabilă nu face călătorii la mii de kilometri de casă cu câteva săptămâni înainte de naştere.

Supoziţia unor comentatori conform cărora mama spera să obţină beneficii sociale, aducând pe lume un copil în Olanda, nu poate fi susţinută nici ea. Copilul ia automat cetăţenia mamei, dacă aceasta nu este căsătorită cu un cetăţean olandez care să îşi declare paternitatea în faţa autorităţilor locale, înainte de naştere. După naştere, este nevoie de hotărâre judecătorească pentru obţinerea cetăţeniei şi uneori se merge până la testarea ADN. Consulatul român nu a reacţionat în apărarea unui cetăţean român, lucru pentru care a fost criticat. Desigur, putea să ajute familia cu informaţii şi ghidare asupra unui sistem pe care, în mod evident, nu îl cunăaşte. Însă nu poate face nimic dacă cetăţenii români încalcă legea locală.

Formula olandeză, aplicabilă şi în România

Oricât de dureros ar fi pentru mamă, autorităţile olandeze au acţionat în interesul major al copilului. Atât timp cât nu se poate face dovada că bebeluşul poate fi îngrijit corespunzător, la standardele impuse de legea olandeză tuturor cetăţenilor şi rezidenţilor săi, nu au putut lăsa un infant să ajungă pe străzi. Probabil că în momentul în care vor reuşi să îndeplinească toate cerinţele sistemului sau dacă vor intenţiona să se întoarcă în România, demonstrând documente de călătorie valabile, copilul le va fi înapoiat. Însă va trebui să fie luaţi în primire de autorităţile locale.

Sistemul de asigurări de sănătate al Olandei poate fi asemuit, fără rezerve, cu grădina Raiului. Însă, după cum se vede, nimeni nu-i poate sări gardul. Deşi are o reputaţie de ţară tolerantă, Olanda este una dintre ţările cu cea mai mare birocraţie, cu reguli foarte stricte, ce nu pot fi încălcate sub nicio formă. Dramele personale, pilele sau şpaga nu prea impresionează pe nimeni, iar unde e lege, nu-i tocmeală.

Sistemul olandez de asigurări medicale a fost desemnat, ani de-a rândul, cel mai performant din lume. Inclusiv ca raport calitate – preţ. Dacă ne gândim că 100 de euro reprezintă, în România, suma aproximativă pe care un fumător o plăteşte pe lună pentru un pachet de ţigări consumat zilnic, şi că ţara noastră deţine o pondere dintre cele mai mari de fumători din Europa, probabil că mulţi şi-ar permite să o plătească. Cu condiţia să renunţe la o parte din obiceiurile proaste şi costisitoare care, pe deasupra, le înrăutăţesc starea de sănătate.

Finaţarea corespunzătoare şi transparentă a sistemului sanitar, inclusiv a salariilor doctorilor, eliminarea şpăgilor şi a tratamentului preferenţial, dar şi posibilitatea determinării precoce a unor boli, toate acestea sunt avantajele implementării unei astfel de formule.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRI DIN PRESA

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Cauzele chisturilor
hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă

Cauzele chisturilor hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă   0

read more
Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”

Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”   0

read more
Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri

Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri   0

read more
Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament

Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament   0

read more
Conf.dr. Roxana Nemeş:
„Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“

Conf.dr. Roxana Nemeş: „Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“   0

read more
Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies

Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies   0

read more
Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele

Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele   0

read more
”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde

”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde   0

read more
Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului

Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului   0

read more
Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin
Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“

Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“   0

read more
Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare

Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare   0

read more
Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi

Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi   0

read more
O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”

O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”   0

read more
Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT

Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT   0

read more
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT

Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT   0

read more
Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?

Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?   0

read more
Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni

Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni   0

read more
Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar

Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar   0

read more
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?   0

read more
Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?

Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita
autoimună

Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună   0

read more
Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba

Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.