RISCOGRAMA VINE LA PACHET IN SANATATEPrevious Article
Ce servicii MEDICALE sunt gratuite sau CU BANI incepand DE LA 1 iunieNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Pachetul de servicii medicale de baza naste CONTROVERSE. Medicii de familie: „Suntem nevoiţi sa mintim ca sa prescriem analize”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Pachetul de servicii medicale de baza naste CONTROVERSE. Medicii de familie: „Suntem nevoiţi sa mintim ca sa prescriem analize”

Noul pachet de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 iunie, va duce la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem, promit autorităţile. Medicii de familie spun însă că are foarte multe hibe şi le limitează atribuţiile.

„Acest proiect reprezintă o componentă foarte importantă a platformei informatice a CNAS care urmează să se definitiveze cu dosarul electronic şi cardul de sănătate”, a a declarat preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice. Acesta a ţinut să precizeze că pachetul de servicii medicale de bază este unul „redefinit”, ca să răspundă mai bine nevoilor pacienţilor, şi nu unul complet nou.

„Am avut în vedere protejarea asiguratului de costuri. Este prima dată când aplicăm şi sancţiuni pentru situaţia în care asiguraţilor nu li se respectă drepturile. În obligaţiile pe care le au furnizorii care sunt în contract cu casele de asigurări este specificat foarte clar că pacienţii nu trebuie să mai achite nicio contribuţie suplimentară, dacă aceasta nu este specificată de lege,” a mai spus Radu Ţibichi. În context, el a punctat că CNAS a făcut un efort bugetar în 2014 pentru a creşte valoarea punctului în medicina de familie de la 3,5 la 3,75 lei pentru plata per capita şi de la 1,8 la 1,9 lei plata per serviciu şi, totodată, pentru a stimula asistenţa medicală primară.

Noul pachet nu va cuprinde limitări de consultaţii la medicul de familie sau specialist. „Până acum, în cadrul legal erau cuprinse o serie de limitări care nu îşi aveau rostul şi conduceau la o funcţionare greşită a sistemului. De exemplu, a 21-a consultaţie era taxată şi consultaţiile care depăşeau acest număr nu aveau ca şi consecinţă eliberarea de prescripţii medicale. Începând cu 1 iunie, acest lucru va fi posibil. Numărul de consultaţii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, acesta va putea, peste cele 20 de consultaţii, să efectueze, în funcţie de adresabilitatea pe care o are, toate consultaţiile care sunt programate şi să elibereze prescripţii medicale. Acelaşi lucru se va putea întâmpla şi la ambulatoriu de specialitate clinic”, a mai spus şeful CNAS, care a subliniat că există aproximativ 200 de afecţiuni care se pot trata în spitalizare de zi şi 100 de proceduri, diagnostice, în ambulatoriu de specialitate.

În acest sens, tarifele pentru serviciile în ambulatoriu şi investigaţii paraclinice au crescut. „Au fost mărite tarifele pentru înaltă performanţă cu 33%, iar pentru investigaţiile de laborator cu 7%”, a mai spus Ţibichi
.
Decontarea serviciilor scumpe

Definirea pachetului de servicii medicale de bază trebuie să se facă pe principiul acoperirii riscului financiar determinat de boală, a declarat şi consilierul premierului pe probleme de sănătate Vasile Cepoi.

„Asta înseamnă că trebuie să compensez în proporţia cea mai mare toate cazurile ale căror costuri sunt foarte mari şi să rămână mai puţin compensate sau necompensate acele servicii care pot fi suportate direct de către pacient. Pe listele de medicamente A şi B, unde sunt cele mai multe medicamente, cu cel mai redus nivel de compensare, casa de asigurări suportă o cheltuială medie, trimestrială, între 22-30 lei pe trimestru per persoană. Dacă împărţim la trei înseamnă, între 8 lei şi 10 lei pe persoană. Constituie aceasta o protecţie faţă de riscul financiar determinat de boală, simte asiguratul că el a fost protejat, se justifică o astfel de compensare? 23 milioane de euro pentru expectorante vi se pare puţin? Cu 23 de milioane de euro nu cumva am putea reduce nişte liste de aşteptare la tratamentele foarte costisitoare pentru boli foarte grave?”, a spus Cepoi la Forumul Industriei Farmaceutice, organizat de Pharma Business Services în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Potrivit consilierului, aproape jumătate (45%) din fondul de asigurări de sănătate se cheltuie pentru medicamente.

Prevenţie doar cu numele

Medicii de familie sunt nemulţumiţi însă de actuala formă a pachetului de bază şi susţin că nu pot prescrie nicio investigaţie pe prevenţie, fiind nevoiţi să mintă pentru a oferi bilete de trimitere pacienţilor.

„Se dorea să se facă prevenţie. Ok, facem riscograme, sunt bune şi acelea, însă este nevoie şi de unele investigaţii, ieftine, nu mari investigaţii, nu doar de examen clinic. În acest moment, nu există cod pentru prevenţie, ceea ce înseamnă că nu pot trimite pacientul la nişte analize strict în scop preventiv. Trebuie să mint că suspicionez o anumită boală. Şi, da, îmi asum, eu voi minţi dacă trebuie, ca să depistez nişte riscuri”, a declarat şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Coaja acestui fruct te ajută să slăbeşti, să scapi de balonare şi să dormi mai bine

Coaja acestui fruct te ajută să slăbeşti, să scapi de balonare şi să dormi mai bine   0

read more
Horoscopul sănătăţii: cum se manifestă zodiile când sunt bolnave

Horoscopul sănătăţii: cum se manifestă zodiile când sunt bolnave   0

read more
Anchetă la Spitalul Judeţean Piteşti, după ce un medic a făcut un avort la lumina telefonului mobil. Explicaţia conducerii

Anchetă la Spitalul Judeţean Piteşti, după ce un medic a făcut un avort la lumina telefonului mobil. Explicaţia conducerii   0

read more
Şefa Comisiei de Malpraxis, despre bebeluşul cu„roşu în gât”, care a murit: Ca om, dacă a fost examinat, mereu există şi moarte subită

Şefa Comisiei de Malpraxis, despre bebeluşul cu„roşu în gât”, care a murit: Ca om, dacă a fost examinat, mereu există şi moarte subită   0

read more
Ce număr norocos ai în zodiacul chinezesc

Ce număr norocos ai în zodiacul chinezesc   0

read more
Ce răspunde ministrul Sănătății, întrebat despre moartea unei paciente la două săptămâni de la externare

Ce răspunde ministrul Sănătății, întrebat despre moartea unei paciente la două săptămâni de la externare   0

read more
Un medicament uzual, retras de pe piața din România. Un corp străin a ajuns într-un flacon cu soluție lichidă

Un medicament uzual, retras de pe piața din România. Un corp străin a ajuns într-un flacon cu soluție lichidă   0

read more
Tot mai multe accidentări din cauza telefonului mobil

Tot mai multe accidentări din cauza telefonului mobil   0

read more
O femeie din Vrancea îi acuză pe medici că i-au tratat cu calmante soţul care avea simptome de infarct

O femeie din Vrancea îi acuză pe medici că i-au tratat cu calmante soţul care avea simptome de infarct   0

read more
Ce este cancerul la creier, boala care a răpus-o pe Marie
Fredriksson, solista Roxette

Ce este cancerul la creier, boala care a răpus-o pe Marie Fredriksson, solista Roxette   0

read more
Guvernul a adoptat ordonanță de urgență pentru extinderea rezidențiatului

Guvernul a adoptat ordonanță de urgență pentru extinderea rezidențiatului   0

read more
Deficitul de magneziu produce efecte neplăcute în tot organismul

Deficitul de magneziu produce efecte neplăcute în tot organismul   0

read more
Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune cum să ne ferim de cancer: ”Controlaţi-vă greutatea!”

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune cum să ne ferim de cancer: ”Controlaţi-vă greutatea!”   0

read more
Incendiu AFI Cotroceni. Cum afectează fumul unui incendiu plămânii

Incendiu AFI Cotroceni. Cum afectează fumul unui incendiu plămânii   0

read more
Curiosul caz al unui supravieţuitor de cancer: ADN-ul său aproape a dispărut în urma unui transplant

Curiosul caz al unui supravieţuitor de cancer: ADN-ul său aproape a dispărut în urma unui transplant   0

read more
Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu: ,,Este vital să depistăm infecţia cu HPV cât mai devreme!“

Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu: ,,Este vital să depistăm infecţia cu HPV cât mai devreme!“   0

read more
„Deciziile pentru bolnavi luate de cei sănătoși”. Cum a ajuns România țara cu cele mai puține tratamente din Europa

„Deciziile pentru bolnavi luate de cei sănătoși”. Cum a ajuns România țara cu cele mai puține tratamente din Europa   0

read more

Experții avertizează despre un virus letal „cu potențial epidemic grav” și care nu are leac. Cum a apărut virusul Nipah   0

read more
Dieta indiana, de ajutor când vrei să slăbeşti până la 5 kilograme în 7 zile

Dieta indiana, de ajutor când vrei să slăbeşti până la 5 kilograme în 7 zile   0

read more
Top 5 alimente care păcălesc foamea. Sfatul specialistului

Top 5 alimente care păcălesc foamea. Sfatul specialistului   0

read more
Trei medici străini au devenit consilierii ministrului Sănătății. Costache: „Îmi doresc să deschidem sistemul sanitar către lume”

Trei medici străini au devenit consilierii ministrului Sănătății. Costache: „Îmi doresc să deschidem sistemul sanitar către lume”   0

read more
Drama românilor nevoiți să-și împrumute medicamente unii altora sau să facă experimente pentru a rămâne în viață. „Este ceva cumplit”

Drama românilor nevoiți să-și împrumute medicamente unii altora sau să facă experimente pentru a rămâne în viață. „Este ceva cumplit”   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.