Norme Coca 2023 - 2024

Pacientii care sufera accidente vasculare cerebrale vor primi tratamentul de urgenta, vital, in cadrul unui program national.

De luna viitoare, Ministerul Sanatatii va finanta o tehnica aplicata in tarile occidentale care ii poate salva si feri de complicatii pe bolnavi. Tratamentul va putea fi facut, pentru inceput, in 7 spitale din tara.

De exemplu, o pacienta a suferit un accident vascular cerebral ischemic, chiar marti dimineata. A fost dusa de urgenta la spitalul judetean din Oradea. In cazul ei, procedura aplicata a fost tromboliza, un tratament nou care, aplicat in maximum 4 ore de la producerea atacului ischemic, poate dizolva cheagul de sange care a provocat AVC-ul.

La Oradea, tratamentele de acest gen sunt acoperite in prezent de spital din fonduri proprii, altfel o procedura poate costa 1000 de euro. Din octombrie insa, genul acesta de tratamente va fi decontat de Ministerul Sanatatii printr-un program national care se va desfasura in 7 spitale din tara. Programul va acoperi ambele tipuri de AVC: si cel ischemic si cel hemoragic.

Programul gindit astfel il completeaza pe cel de infarct miocardic, pentru implantarea stenturilor, inceput acum 4 ani.Pentru inceput, suma alocata e de 25 de milioane de lei pentru boli cardiovasculare si AVC. Anual 150 de mii de romani mor din cauza unor asemenea afectiuni.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro