Pacienţii care suferă de cancer, boli autoimune sau boli rare vor obţine mai uşor acces la medicamente compensate şi gratuite din 1 martie, când întreaga responsabilitate a prescrierii cade pe umerii medicului curant şi nu pe cei ai comisiilor de specialitate, ce urmează să fie desfiinţate.
Autor Claudia Spridon Sursa Adevarul.ro
Românii care suferă de boli grave şi care vor avea nevoie de medicamente compensate sau gratuite de ultimă generaţie, vor avea acces mai rapid la ele începând cu 1 martie. Şi asta fără dosar medical sau liste de aşteptare. Decizia va sta de acum înainte în pixul medicului specialist, cel care va purta întreaga responsabilitate a prescrierii. Modificarea aparţine Guvernului care a decis eliminarea comsiilor de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de la nivelul caselor judeţene de sănătate care se întruneau lunar sau chiar mai rar pentru a verifica dosarele primite de la bolnavi.
S-a eliminat, aşadar, o verigă intermediară administrativă, dar sunt şanse să se facă şi abuzuri în condiţiile în care noul mecanism nu va fi bine pus în practică, atrag atenţia specialiştii. „Este vorba de o fluidizare astfel încât medicamentele să ajungă mai repede la bolnavi. Practic, pacientul nu va mai sta să aştepte două, trei sau şase luni de la diagnostic pentru a beneficia de tratament. Medicul curant ştie, poate şi va avea responsabilitatea prescrierii tratamentului”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
Câte comisii vor fi desfiinţate
Concret, prin decizia luată de Guvern, pentru 106 medicamente, majoritatea destinate unor afecţiuni precum cancerul, reumatismul, Parkinson sau hepatită B şi C, prescrierea se va face de către medicul specialist, potrivit criteriilor de eligibilitate prevăzute de protocoalele terapeutice. În consecinţă, 14 comisii de la nivelul CNAS şi alte opt comisii locale nu vor mai funcţiona începând cu luna martie. Chiar dacă salută decizia Guvernului, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (CNAS), spune că va fi nevoie de o monitorizare atentă.
„E un lucru bun pentru marea majoritate a pacienţilor. În prezent, de la diagnostic şi până la intrarea în tratament trec luni bune. Însă autorităţile ar trebui să facă nişte reglementări prin care să poată verifica dacă medicii au diagnosticat corect şi dacă pacienţii au intrat în tratament conform protocolului. Toată povara acestei decizii va fi acum pe umerii unui specialist. Va fi nevoie de un sistem prin care să nu existe abuzuri, adică să se dea reţete false ori să fie situaţii în care pacienţi morţi să beneficieze de medicamente în locul altora”, a precizat Gănescu.
Intenţia exista, dar trebuia făcut un program-pilot
Însă oficialii din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru „Adevărul”, că intenţia de a elimina comisiile de specialitate exista de cel puţin jumătate de an, tocmai pentru a veni în sprijinul bolnavilor. Concret, medicii prescriptori vor bifa, într-o extensie a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), numită asistent electronic, datele pacientului şi rezultatele analizelor acestuia şi vor bifa dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru ca bolnavul respectiv să beneficieze sau nu tratament.

Citeste si ....
- S-au scumpit sau nu medicamentele compensate?
- Plângeri în sezonul răcelilor: farmaciștii recomandă medicamente scumpe?!
- Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei
- Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene nu şi-au dovedit eficacitatea.
- Bolnavii sunt nemulţumiţi că nu-şi mai găsesc medicamentele în farmacii
- UPDATE RETETA ELECTRONICA. REGULA 238 ce se aplica din ian 2016
- Agresivitatea femeilor la bătrâneţe, o reacţie adversă la tratamentul cu statine pentru scăderea colesterolului
- Interpol avertizeaza : Medicament utilizat de sportivi are potential LETAL
- Informatii pentru paciente privind bromocriptina
- PROTOCOALE ACTUALIZATE
- Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite. CNAS, obligată să încheie contracte cu aceștia
- STUDIU. Uleiuri care provoacă ginecomastia.
- Experimentul gemenilor: NASA a descoperit ca ADN-ul astronautului nu se mai potriveste cu cel al fratelui geaman identic
- Studiu: Pacientii reclama blocaje legate de accesul la consultul medicului de familie
- “Grooming”-ul, cel mai mare pericol pentru copii | Psiholog: Fără telefon, tabletă, laptop până la 3 ani. Semnalul de alarmă tras de IT-işti
- Cine vrea servicii medicale scumpe in spitalele de stat ar putea plati o noua asigurare medicala
- Spitalele de stat să facă bani din servicii oferite în regim privat, spune Ministrul Sănătăţii.
- La 18 ani falsifica adeverinţe medicale cu parafă şi le vindea elevilor. Poliţiştii au confiscat teancuri de documente
- Te duci la spital ca să te trateze, în niciun caz nu te gândeşti că o să te lovească mai ales un medic.
- Mai are cetățeanul încredere în medic?
- Farmaciile nu vor mai vinde … medicamente la bucată!
- Pacientul Stan Pățitul și ipohondria made in Romania
- Accesul asiguratilor la lista tuturor decontarilor efectuate de CNAS in numele lor, avizat favorabil in comisia de specialitate din Parlament
- Avertisment OMS: Tratamentele prescrise greşit nu fac rău doar pacienţilor
- De ce un pacient cu abonament aşteaptă şi două săptămâni pentru o consultaţie la un anumit medic, în timp ce un client neabonat dar care plăteşte pe loc este programat imediat?
- Pacientii pot solicita efectuarea de tratamente medicale la domiciliu contracost.
- 5000 de bolnavi s-au plâns că medicul le-a cerut bani. Câți și-au cumpărat singuri medicamente
- Proiect: Camere speciale pentru dependenţii de droguri. „Milioane de seringi folosite sunt aruncate în spaţiul public”
- La diabet, în Policlinică, s-a ajuns cu programarea în vară
- Motivul pentru care tot mai mulţi români ajung la spital cu întregul organism în colaps
- Serviciul PEDITEL 1791 riscă să dispară, din cauza modificărilor Codului Fiscal. Au nevoie de ajutorul tuturor!
- Cazare gratuită pentru părinţii copiilor bolnavi cronic internaţi în spitalele din Cluj
- Studiu: Lipsa medicilor specialişti, problema cu care se confruntă bolnavii cronici.
- Medicamentele HOMEOPATICE, ilegale? Care este, de fapt, ADEVĂRUL despre acestea
- DIICOT lovește în MAFIA MEDICAMENTELOR. Anchetă INTERNAȚIONALĂ. Agenția americană antidrog confirmă dezvăluirile EvZ din campania „Medicul de gardă”
- Târâs, pânã la medicul de familie! (video)
- O noapte într-un spital din România, de cinci ori mai scumpă decât într-un hotel de lux. Sumele exorbitante decontate strict pentru cazarea bolnavilor
- Conducatori auto: Ordinul nr. 1530/2017, norme privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
- Taxa pe sănătate – respiri, deci plăteşti!
- CORPUL DE CONTROL: ”LA SPITALUL ILFOV, VALVELE FOLOSITE LA GRAVIDE ȘI POMPELE DE ASPIRAȚIE ALE NOU-NĂSCUȚILOR SUNT STERILIZATE ÎN GĂLEȚI PUSE PE JOS ȘI FĂRĂ CALCULUL TIMPILOR!”. MINISTRUL BODOG ȘTIE ȘI ÎL PROTEJEAZĂ PE MANAGER!
0 Comments
Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !
But You can be first to leave a comment !