Norme Coca 2023 - 2024
Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, leucemia şi bolile neurologice degenerative pot primi din luna iulie tratamente noi, după ce pe lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse 17 medicamente pentru care nu exista alternativă terapeutică.

Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care lista de medicamente compensate şi gratuite a fost actualizată, după şapte ani, cu cele 17 molecule noi a fost publicat marţi în Monitorul Oficial. Documentul aprobă protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fără echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internationale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii emis miercuri.
„Aşa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, în premieră, a listei de medicamente compensate şi gratuite, după şapte ani. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care nouă sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile pentru cele 17 molecule noi, precum şi specialiştii care pot prescrie aceste medicamente, cum ar fi, spre exemplu, medicul pneumolog. Protocoalele mai prevăd modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice, monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament. Totodată, sunt precizate criteriile de întrerupere a tratamentului, condiţiile de reluare ale acestuia, precum şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei. Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt, de asemenea, prevăzute în actul normativ.
Prevederile sunt cuprinse în Ordinul privind modificarea şi completarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului 720/2008. Pe 13 mai, Guvernul a adoptat HG nr. 360/2014 privind modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Lista de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni fără alternativă terapeutică a fost stabilită în baza reglementărilor Uniunii Europeme.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro