Autor Adrian Panduru
Pacientul vrea să nu fie tratat de sus, dorește ca medicul să stea de vorbă cu el, să-i explice ce are, cum să procedeze, să aibă răbdare, să fie un psiholog, dar și un medic curant. Din păcate, nu tot timpul se întâmplă lucrul acesta, și unii medici îi „repezesc” pe pacienți sau le vorbesc de sus ori… răstit.
Dacă întoarcem foaia vedem că și pacienții se manifestă violent, verbal, cu medicii. Dar acum vorbim despre nevoia pacienților de respect din partea doctorilor…
Am vrut să aflăm de la doctorul Virgil Musta, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, care e „hiba” (problema) din pricina căreia, uneori, relația doctor – pacient nu decurge chiar așa cum ar trebui.
„Hiba, părerea mea, este în primul rând societatea, care s-a schimbat în ultimul timp, s-a creat tot mai multă intoleranță, stres, nemulțumiri. În contextul general de nemulțumire medicii au fost destul de mult agresați, prin presă, prin pacienți care doresc să spună: «Faci asta și asta». Atunci au reacționat nepotrivit, printr-o atitudine similară”, a spus Virgil Musta.
Doctorul crede că ar fi necesare cursuri de comunicare pentru medici pentru ca relația doctor – pacient să se îmbunătățească.
„O comunicare mai bună între medic și pacient se poate realiza și prin reluarea cursurilor de etică și comportament, pentru că nu mai face nimeni aceste lucruri. Cred că medicii ar trebui să urmeze un curs de comunicare cu pacientul. Pacientul este bolnav, are nevoie de un tip de îngrijire diferită. În străinătate, dacă pacientul are o patologie care cât de cât perturbă psihicul, atunci este preluat de psiholog. Aici, psihologia trebuie să o facă medicul, care nu are nici competența, nici timpul să facă așa ceva”, a spus Musta.
Musta spune că acum și medicii sunt precauți, se acoperă de hârtii și fac totul conform protocolului.
„Nemulțumirile sunt bilaterale. Am avut un pacient cu o patologie care a venit aici, a făcut o infecție intraspitalicească, a fost tratat, s-a dus acasă, a făcut o recădere. Aparținătorii nu au mai vrut să-l interneze. I s-a recomandat de trei ori internarea, s-a internat în stare foarte gravă, aparținătorii au refuzat internarea în secția de Terapie Intensivă, iar copiii acum dau în judecată medicii. Pacientul a decedat, era în vârstă și avea mai multe boli asociate. Tu nu faci nimic din ce ți se zice, după care celălalt este responsabil. Data viitoare medicul se va acoperi de hârtii, pentru că până acum dacă erai foarte entuziast în meseria ta, făceai tot ce puteai, conștiința și cunoștințele tale le puneai la dispoziție, acum vei face conform protocolului, pentru ca nu cumva să te dea cineva în judecată.
Parcă este o luptă între societate și sectorul medical.
Trebuie sesizate niște aberații, dar când se bombardează cu lucruri nici măcar adevărate atunci apare reacția inversă a sectorului medical, iar de pierdut are pacientul. E o rea înțelegere, dacă societatea are un comportament greșit, și medicul are acest comportament față de societate. Omul are nevoie de puțină atenție, să-i explici, să stai puțin de vorbă, să-i spui, e grav, nu e grav. Omul vine nemulțumit, are impresia că dacă intră în sistem va fi tratat rău. Nimeni nu are dispoziția să-i explice. Doctorul lucrează pe protocol. Cumva s-a dezumanizat sistemul, înainte aveam posibilități mai mici, dar toată lumea era mai… «umanizată». Pacienții au nevoie de respect”, spune doctorul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Sursa
Citeste si ....
- Doi deputați PSD-iști, medici în Motru și în Tîrgu-Mureș, au luat cu un amendament ceea ce ministrul Voiculescu și premierul Dacian Cioloș acordase medicilor prin OUG: dreptul de a fi plătiți pentru orele suplimentare.
- Protestul medicilor de familie din Alba. Haber: Noul contract-cadru poate duce la falimentarea cabinetelor MEDICILOR DE FAMILIE.
- Cand devine un medic spagar?
- Vrem un sistem de sanatate ca in Austria? Ne trebuie fonduri
- Catre medici : “Nu mai staţi pe margine!”spune premierul Dacian Ciolos pe pagina de facebook
- Alianta Medicilor: observatii despre OUG privind salarizarea bugetarilor: Nu este vorba de mariri semnificative
- Dr.Bogdan Tanase: “Noi, medicii, nu le putem oferi pacientilor tot ce le promit politicienii”.
- Presedintele Iohannis intervine în problemele medicilor: Trebuie sa avem curajul sa na asumam responsabilitati.
- MEDIC „ De ce m-aş întoarce în România ?! ”
- Scrisoarea unui medic: Stimată Casă de Asigurări de Sănătate, ai idee în ce hal mă încurci?
- CONSECINTA LIPSEI PERSONALULUI MEDICAL: Spitalele sucevene vor rămâne cu aproape 20% din paturi necontractate, după 1 aprilie
- „Domnule ministru Achimaș, în Europa se pune accent pe medicina de familie”
- Afacerea Medicamentul. Drumul banilor (1): Cati bani au luat, în 2014 medicii, farmaciștii și asociațiile profesionale din domeniul sănătății.
- Fiecare Ministru al Sanatatii doreste sa impuna ceva ORIGINAL. Cardul pentru medici !
- Dezamagiti de promisiuni medicii incep greva. Asistenții au fost „cumințiți”
- SALA SENATULUI GOALA. Acesta este interesul acordat de politicieni problemelor din sanatate.
- Efectul amenintarii cu greva in 21 martie determina Ministerul Sanatatii sa solicite o crestere cu 25 % a salariilor
- Statistici oficiale arată că numai din capitala Moldovei au emigrat în 2015 521 de asistente din motive economice.
- GREVA JAPONEZA: Medicii vor lucra cu banderole pe braţ pe 23 martie .
- Alianta Medicilor : „Nu mai vrem să fim complici prin tacere“
- Medicii se gandesc sa intre in greva daca nu se rezolva blocajele din sistemul informatic
- Replica presedintele Aliantei Medicilor, Bogdan Tanase dupa articolul lui Val Valcu: „Revolta Facebook a murit. Decesul, înregistrat la Spitalul Universitar”
- Revolta Facebook a murit?
- Ce asteapta medicii organizati in Alianta Medicilor de la noul ministru si Parlament
- Cat de grav e exodul medicilor ATI si chirurgie plastica. Peste 36.000 de medici au plecat din tara din 2007 pana acum.
- ALIANTA MEDICILOR II ACUZA PE BANICIOIU, ARAFAT, LASCAR SI ENESCU DE MUSAMALIZARE IN CAZUL COLECTIV
- Cum se pot face donatii pentru victimele incendiului din Colectiv
- Punctul pe Ei. Medicul nu poate fi nicicand functionar public
- S-a găsit soluţia pentru salariile majorate din Sanatate
- Videoclipul ce ar trebui sa schimbe mentalitatea din spitale, apreciat de pacienti, criticat de medici. Urmareste!
- Albert Einstein : sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii rezultate diferite. Asa se face si se gandeste in Sanatate
- Propuneri modificare Contract Cadru 2016 2017 din partea Aliantei Medicilor
- Alianța pentru Sănătate din România a făcut publice măsurile pe care le solicită în cadrul Pactului pentru sănătate
- Onorariile medicilor, aprobate de Senat
- MEDIC DE FAMILIE: Cum am devenit un functionar aservit CNAS !
- 6 % pentru sanatate din PIB. Reactiile politicienilor
- Dr. Bogdan Tanase presedintele Aliantei Medicilor si Vasile Ciurchea, presedintele CNAS au discutat despre exodul medicilor .Cum rezolvam problemele sistemului medical din Romania
- Medicii protestează în frig și ploaie în fața Guvernului!
- Calitatile medicilor, adevarata piedica in „Revolta halatelor albe”
- Care este diagnosticul sistemului medical din Romania ?
0 Comments
Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !
But You can be first to leave a comment !