Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie din Maramureş susţin că pierd lunar aproximativ 200 lei, din cauza problemelor cu cardul naţional de sănătate. În urma defecţiunilor apărute odată cu implementarea cardului naţional de sănătate, o parte din serviciile realizate de cadrele medicale au rămas nevalidate, iar paguba trebuie acoperită din bugetul cabinetului.

„Toţi colegii mei au avut astfel de probleme, pentru că au fost zile din săptămână în care sistemul informatic nu a funcţionat, au fost momente în care nu a funcţionat sistemul card, noi am emis reţete şi trebuia în 72 de ore să validăm acele servicii. Şi dacă i-ai dat pacientului înapoi cardul, nu mai ai cum să-l aduci înapoi sâmbătă şi duminică pentru validarea serviciilor, pentru că, de obicei, aceste lucruri s-au întâmplat vineri.

Şi atunci noi depăşeam cele 72 de ore şi nu mai puteam valida serviciile respective. Mai avem o problemă cu pacienţii peste 18 ani cărora nu li s-a emis card, deşi au asigurare şi la care, deşi în instrucţiunile Casei spune că se vor valida aceste servicii, unele s-au validat, iar altele nu. În medie, este vorba de 150-200 lei în fiecare lună, la un medic, care se pierd, iar dacă cumulăm la cei 11.000 de medici din ţară, se pierd o mulţime de bani din cauza serviciilor nevalidate”, a declarat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş.

„Sistemul este prost”

În mod normal, banii pentru serviciile respective ar trebui recuperaţi la rectificarea bugetară, care se face o dată la trei luni. Medicii de familie sunt însă sceptici că îşi vor recupera sumele în totalitate.

„Eu, personal, sunt pesimist. Regularizările au fost şi în trimestrul trecut, cu sume nesemnificative. În momentul de faţă, toţi medicii din ţară, nu doar cei de familie, consider că sistemul este prost şi nu este cu totul funcţional. Aceeaşi problemă o au şi colegii din ambulatoriu, şi farmaciştii sau laboratoarele, iar spitalele şi farmaciile nu-şi pot recupera banii”, a mai precizat Gheorghe Lascu. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş susţin, pe de altă parte, că toţi furnizorii care au respectat recomandările pentru situaţiile în care sistemul a fost nefuncţional îşi vor primi banii pe serviciile medicale acordate.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro