Norme Coca 2023 - 2024

Patru maternităţi din Transilvania vor fi dotate cu aparate care permit testarea nou-născuţilor şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profundă, transmite AGERPRES.

Achiziţionarea aparaturii se va face printr-un proiect în valoare de 30.000 de euro finanţat de Fundaţia Vodafone România. Maternităţile se află în judeţele limitrofe Clujului, respectiv în oraşele Alba Iulia, Zalău, Bistriţa şi Sighetul Marmaţiei.

“Există un program naţional pentru testarea hipoacuziei, dar din păcate din lipsă de fonduri nu este universal şi atunci am încercat să extindem screeningul în maternităţile care nu sînt cuprinse în programul naţional şi care sînt învecinate Clujului. Ne-am axat pe zonele care fie au naşteri multe, ca să justifice participarea la proiect, fie au un număr mai mare de hipoacuzici”, a declarat, joi, Violeta Necula, medic primar la Clinica ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.

Potrivit datelor oficiale, unul pînă la trei nou-născuţi din o mie au la naştere probleme grave de auz, care necorectate la timp pot duce la surdo-mutitate. Identificarea la timp, adică în primul an de viaţă, permite corectarea şi o mai bună reintegrare a copilului în societate.

Medicul a explicat că de obicei părinţii îşi dau seama prin observaţie atunci cînd copii lor au o problemă legată de auz, dar de obicei acest lucru se întîmplă după unul-doi ani de viaţă. În tot acest timp, creierul copilului nu este stimulat auditiv şi medicii consideră că este un timp care se pierde inutil.

“Atunci sigur că vrem să descoperim cît mai repede problemele, adică de cînd se nasc. Aşadar a apărut acest mod de a gîndi, de testare a copiilor în primele ore după naştere. Sigur aceasta nu se poate face că mergi şi baţi din palme să vezi dacă tresare copilul, cum se făcea acum foarte mult timp. Sau dacă un copil doarme, te duci la cinci metri, iei două capace şi le trînteşti să vezi, tresare sau nu. Astăzi sigur că datorită echipamentului care există se poate vedea de la început dacă nervul sau sistemul nervos funcţionează bine”, a explicat medicul Marcel Cosgarea, care este şi unul dintre puţinii specialişti care realizează în Cluj implanturi cohleare.

El a spus că operaţiile de implant cohlear au o rată de reuşită evident mai mare cu cît copilul este mai mic. “Un copil implantat la vîrsta de un an va ajunge să vorbească cum vorbim noi acum, dacă are 16 ani cînd face operaţie, va auzi zgomote. Nu va putea să comunice”, a spus medicul.

La Secţia ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj se realizează operaţii de implant cohlear din anul 2003. Coordonatorii proiectului estimează că cele patru aparate, care vor ajunge în maternităţi peste o lună de zile, vor putea fi folosite pentru testarea a 8.000 de sugari în fiecare an. Astfel, 5-8 nou-născuţi care s-ar putea naşte, potrivit statisticilor, cu probleme grave de hipoacuzie, pot fi depistaţi şi trataţi la timp.

Cele patru maternităţi vor dezvolta, pe parcursul proiectului, şi o colaborare cu Secţia ORL a SCJU Cluj, pentru a raporta numărul copiilor testaţi, dar şi pentru a direcţiona copiii suspectaţi de hipoacuzie. AGERPRES.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro