Norme Coca 2023 - 2024

Redactor: Sorina David

O nouă șansă pentru persoanele care și-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau a altor accidente. Cercetătorii americani au pus la punct o tehnică de reconstrucţie a corneei umane cu ajutorul celulelor suşă (celulă stem). Potrivit acestora, noua tehnologie va fi utilizată în cazul persoanelor care şi-au pierdut vederea în urma unor arsuri sau în urma contactului cu unele substanţe chimice. Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii de la Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Boston Children's Hospital, Brigham and Women's Hospital şi VA Boston Healthcare System.

Astfel, utilizând nişte molecule cheie, cercetătorii au putut să detecteze celulele din ochi care se ocupă cu regenerarea şi repararea corneei, informează BBC. Ei au transplantat aceste celule suşă unor şoareci, reuşind astfel să obţină cornee perfect funcţionale. Potrivit autorilor descoperirii, care şi-au publicat studiul în revista Nature, metoda poate ajuta pacienţii care au orbit din cauza unor arsuri sau a unor substanţe chimice, să-și recapete vederea.

Specialiștii precizează că celulele suşă limbice sunt cruciale pentru vederea sănătoasă, ajutând la repararea şi regenerarea corneei, proces care are loc o dată la câteva săptămâni. Așa deci, fără aceste celule, corneea - membrană transparentă a ochiului prin care pătrund razele luminoase - ar deveni întunecată, ceea ce ar afecta vederea, întreg procesul ducând astfel la orbire.

Oamenii de știință spun că identificarea acestor celule a fost foarte dificit de făcut, deoarece acestea sunt îngropate în matricea unei structuri din sistemul limbic - la punctul de întâlnire dintre cornee şi scleră (albul ochiului). Moleculele cheie - ABCB5 - folosite de cercetători sunt prezente în mod natural la suprafaţa celulelor suşă limbice.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro