Norme Coca 2023 - 2024

Ne confruntam uneori cu diverse accidente care ne provoaca rani de gravitate si dimensiuni diferite. In cazul ranilor profunde, murdare sau de dimensiuni mari, dar si in cazul ranilor produse prin intepare sau muscare, exista riscul infectiei cu bacilul tetanic (risc tetanigen). Aceasta bacterie produce o boala deosebit de grava, tetanosul, caracterizata prin contractii musculare puternice, insuficienta respiratorie si deces.

Vaccinarea antitetanica trebuie efectuata in primele 24 de ore daca plaga prezinta risc tetanigen si persoana respectiva nu a mai primit vaccin antitetanic in ultimii 5 ani.

ATENTIE!

Aceasta metoda de prevenire a tetanosului este eficienta doar in cazul persoanelor vaccinate anterior. In cazul persoanelor nevaccinate sau cu schema de vaccinare incompleta, se recomanda vaccinarea de urgenta si internarea intr-un spital de boli infectioase pentru a se administra ser antitetanic sau Imunglobuline specifice.

In ambele cazuri, medicii vor decide metoda de profilaxie in functie de gravitatea leziunii si de statusul vaccinal al persoanei.

Vaccinarea antitetanica la copil

Primovaccinarea consta in 3 doze de vaccin, administrate la varsta de 2-4-6 luni.

Revaccinarea se face la varsta de 1 an si la varsta scolara (clasa I si VIII).

Aceasta schema de vaccinare ii asigura copilului protectie impotriva tetanosului.

In cazul unor plagi tetanigene majore la copil, vaccinarea antitetanica este recomandata chiar daca sunt mai putin de cinci ani de la ultima doza de vaccin antitetanic.

Autor: dr. Emiliana Costiug, medic de familie

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro