Norme Coca 2023 - 2024

O serie de modificări importante privind condiţiile de deţinere a armelor au fost aduse printr-un act normativ care vine să completeze Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, document care a intrat în vigoare la jumătatea acestei luni. Conform prevederilor Legii nr. 319/2015, cei care deţin arme trebuie să ştie că pot ajunge la specialist în orice moment în care poliţiştii consideră că sunt indicii medicale sau de ordin psihologic care să necesite o evaluare.

Astfel, dacă până la apariţia noii legi, posesorii de armament letal sau neletal ajungeau a evaluare doar la obţinerea autorizării şi la reînnoirea acesteia, acum o pot face mult mai des şi riscă, în cazul în care nu se spun obligaţiei, să îşi piardă dreptul de a deţine arme.

"Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării", se arată în noul act normativ.

Termenul în care trebuie făcută vizita medicală în aceste condiţii este de 30 de zile, sancţiunea pentru nerespectare a acestuia fiind pierderea dreptului de a deţine armă. Un element de noutate, adus de legea recent intrată în vigoare, este şi faptul că dreptul de a deţine armă se suspendă şi în cazurile în care poliţiştii apreciază că există motive temeinice care să impună examinarea medicală sau psihologică de urgenţă.

Cei care fac evaluarea medicală sau psihologică sunt obligaţi să păstreze evidenţa examinărilor în registre speciale şi trebuie să transmită poliţiei, în maximum cinci zile, rezultatul evaluării, atunci când se recomandă reexaminarea sau se emite aviz de inaptitudine.

Fara inspectie la reinnoirea permisului

Permisul de armă are în continuare o valabilitate de cinci ani, dar la calcularea acestui termen nu mai este exceptată perioada de suspendare. Valabilitatea poate fi prelungită cu încă cinci ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile impuse de lege pentru deţinerea armelor letale şi neletale. Totuşi, pentru păstrarea permisului, nu mai este necesar ca arma să aibă efectuată inspecţia tehnică periodică, dar deţinătorul trebuie să dovedească faptul că a făcut anual o şedinţă de tragere, mai puţin cei care au calitatea de vânător.

Numar limitat de cartuse

Fiecare deţinător va putea deţine numai muniţia aferentă tipului respectiv de armă şi într-o cantitate limitată. Numărul cartuşelor va fi înscris în permis şi variază în funcţie de destinaţia armei, astfel: - maximum 50 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil pentru o armă de apărare şi pază, - 300 de cartuşe pentru o armă de vânătoare; - 1.000 de cartuşe pentru o armă de tir.

Posesorii care deţin armă de apărare sau de pază nu pot ieşi în afara domiciliului sau reşedinţei pe care o au înscrisă în permis cu mai mult de 12 cartuşe. (Sursa foto: obiectivbr.ro)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro