Norme Coca 2023 - 2024

Pachetul de servicii medicale de bază va duce la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem, a declarat joi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi. "Acest proiect reprezintă o componentă foarte importantă a platformei informatice a CNAS care urmează să se definitiveze cu dosarul electronic şi cardul de sănătate", a spus Ţibichi.

El a precizat că pachetul de servicii medicale de bază care va intra în vigoare la 1 iunie este unul "redefinit" şi nu unul complet nou. "Pachetului este redefinit, nu este un pachet nou cu totul. A fost redefinit astfel încât să răspundă mai bine nevoilor populaţiei pentru anul în care ne aflăm. Am avut în vedere protejarea asiguratului de costuri. Este prima dată când o spunem şi foarte clar când aplicăm şi sancţiuni pentru situaţia în care asiguraţilor nu li se respectă drepturile. În obligaţiile pe care le au furnizorii care sunt în contract cu casele de asigurări este specificat foarte clar că pacienţii nu trebuie să mai achite nicio contribuţie suplimentară, dacă aceasta nu este specificată de lege,'' a mai spus Radu Ţibichi.

În context, el a punctat că CNAS a făcut un efort bugetar în 2014 pentru a creşte valoarea punctului în medicina de familie de la 3,5 la 3,75 lei pentru plata per capita şi de la 1,8 la 1,9 lei plata per serviciu şi, totodată, pentru a stimula asistenţa medicală primară.

Oficialul CNAS a subliniat că noul pachet nu va cuprinde limitări de consultaţii la medicul de familie sau specialist. "Până acum în cadrul legal erau cuprinse o serie de limitări care nu îşi aveau rostul şi conduceau la o funcţionare greşită a sistemului. (...) Până acum, a 21-a consultaţie era taxată şi consultaţiile care depăşeau acest număr nu aveau ca şi consecinţă eliberarea de prescripţii medicale. Începând cu 1 iunie acest lucru va fi posibil. Numărul de consultaţii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, medicul va putea, peste cele 20 de consultaţii, să efectueze, în funcţie de adresabilitatea pe care o are, toate consultaţiile care sunt programate şi (...) să elibereze prescripţii medicale. Acelaşi lucru se va putea întâmpla şi la ambulatoriu de specialitate clinic'', a detaliat Ţibichi. Preşedintele CNAS a spus că sunt aproximativ 200 de afecţiuni care se pot trata în spitalizare de zi şi 100 de proceduri, diagnostice, în ambulatoriu de specialitate. '

'Tarifele care s-au stabilit pentru aceste proceduri au crescut, s-au apropiat de cele reale. Un efort financiar a fost făcut pentru ca pacienţii să poată accesa serviciile medicale paraclinice, au fost mărite tarifele pentru înaltă performanţă cu 33%, iar pentru investigaţiile de laborator cu 7%.", a mai spus Ţibichi adăugând că bugetul a fost construit astfel încât să susţină întregul pachet de servicii medicale, dar şi creşterea tarifelor.

Referindu-se la taxa clawback, el a spus că CNAS este de acord ca aceasta să fie plătită diferenţiat de către producători şi că se are în vedere reevaluarea medicamentelor cu criterii de listare şi de delistare pentru a crea spaţiul bugetar necesar. Totodată, a susţinut Ţibichi, se are în vedere elaborarea unui cadrul normativ pentru a putea să încheia, începând cu anul 2015, contractul de cost-volum.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro