Norme Coca 2023 - 2024

Sistemul medical din România se prăbuşeşte încet, dar sigur. Un exemplu este Maternitatea din Timişoara, unde aproape nu mai există nimeni care să aducă pe lume copiii. În tot spitalul lucrează doar patru asistente şi trei moaşe într-o tură, în condiţiile în care acolo se nasc trei bebeluşi pe oră. Personalul medical a plecat în străinătate, alungat de salariile mici şi răspunderea uriaşă. Grav este că situaţia e asemănătoare în aproape orice spital din ţară.

La Maternitatea din Timişoara mai sunt doar 25 de asistente şi infirmiere din 55, cât este nevoie.

Anca Tănasă este moaşă de șase ani acolo şi lucrează într-un ritm infernal.

„Noi am rămas trei şi ţinem locul la 10 asistente. Lucrăm în ture de 12 cu 24, anul ăsta nu primim concedii, nu avem sărbători”, spune ea.

Moaşa spune că a început să îşi cumpere vitamine ca să poată rezista programului solicitant. Pentru că sunt prea puţine, deja ajung să moşească fraţi sau surori.

„Am născut al doilea copil cu aceeaşi moaşă. Am văzut că era sala de travaliu plină şi era doar ea şi a fost relativ greu, chiar după mine urmau să nască două femei deodată”, spune o pacientă, Sorina Voichescu.

În ultimele zile, două asistente au cedat. Şi-au scris demisia, spre disperarea directorului.

„Suntem chiar în imposibilitatea, în unele sectoare, să nu mai putem asigura turele”, spune Doru Anastasiu, directorul Maternității Bega din Timișoara.

Situaţia nu diferă mult nici la Iaşi, unde, în primele trei luni, 50 de asistenţi au demisionat şi au plecat în străinătate.

„Suntem nevoiţi să plecăm deoarece salariul nu ne permite o viaţă decentă şi, de ce nu, să avem o satisfacţie profesională”, spune asistentul medical Stefan Rosca.

Ministrul Sănătăţii se gândeşte să ceară guvernului o derograre special pentru sistemul sanitar, ca să poată face angajări în spitale.

„Eu mi-aș dori să existe posibilitatea, chiar dacă prin memorandum, ca noi să putem da drumul la angajări în sistem”, spune ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

În România, salariul de bază al unui medic rezident este de cel mult 1.400 de lei, iar al unei asistente la început de carieră, puţin peste 1.000 de lei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro