Norme Coca 2023 - 2024

Aparatul destinat tratarii aritmiilor este cel mai modern din lume si a fost primit spre folosinta gratuita de Sectia de Cardiologie a SCJU Targu Mures, insa interventiile nu sunt decontate de CNAS, iar costul tratamentului este prea ridicat pentru a putea fi suportat de bolnavi.

Ca la noi, la nimeni! Decat sa tratam un bolnav care s-ar vindeca in urma unei interventii care costa pana in 4.000 de euro, scapandu-l astfel de tratamente ce pot dura intre 20 si 40 de ani, mai bine il lasam sa se chinuie si platim infinit mai mult.

benedek-imre

Despre acest nou paradox al sistemului public de sanatate a vorbit zilele trecute profesor doctor Benedek Imre, seful Sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Medicul a precizat ca sectia pe care o coordoneaza dispune de un aparat ultramodern pentru tratarea aritmiilor, dar numarul pacientilor care vor putea beneficia de interventiile care se pot face cu ajutorul lui va fi destul de redus. Aceasta anomalie este consecinta faptului ca bolnavii sunt nevoiti sa-si plateasca tratamentul din buzunar, cheltuielile nefiind decontate din fondul asigurarilor de sanatate, iar costurile nu sunt la indemana oricui.

 

Aparatul NSITE a fost pus la dispozitia medicilor mureseni gratuit, pe o perioada de trei ani, la acest moment fiind singurul din sistemul public de sanatate romanesc, un aparat similar aflandu-se doar in dotarea unei clinici private din Capitala.

„Atunci cand exista o tulburare a ritmului cardiac, inima bate prea repede, aceasta se produce in cazul unor anumitor patologii, din cauza unor circuite electrice in plus – poate suna un pic SF – care au loc in inima. Prin acest aparat se realizeaza o reconstrucţie tridimensionala si o navigare in inima, ghidata pe baza de imagistica si electrica tridimensionala, astfel incat acele circuite care sunt in plus, sa poata fi taiate, iar aritmia sa nu se mai produca. Astfel se inlocuieste un tratament medicamentos de 20-40 de ani, pe care altfel pacientul i-ar avea in fata, cu acest tratament radical, curativ, taindu-se circuitul prin care are loc – nu se mai produce aritmia si nu mai e nevoie ca bolnavul sa mai ia medicamente, care i-ar permite sa o controleze”, a explicat, pe scurt, medicul muresean, modul de functionare al aparatului.

 

In functie de complexitatea cazului, o interventie poate dura una sau doua ore, iar a doua zi dupa operatie, pacientul poate pleca acasa, nefiind vorba de o interventie pe cord deschis, ci de una realizata cu ajutorul unor catetere introduse in vasele de sange si ghidate apoi pana la inima.

Desi clinica mureseana poate folosi gratuit aparatul, care costa 300.000 de euro, numarul pacientilor care vor beneficia de astfel de interventii va fi foarte mic in aceasta perioada, din cauza faptului ca acest gen de operatie nu este decontat de CNAS. In consecinta, cei care doresc sa le fie tratate aritmiile prin aceasta metoda, trebuie sa plateasca din propriul buzunar 3.5004.000 de euro, costul unei astfel de interventii. In aceste conditii, unitatea medicala nu va putea decat sa se laude ca are in dotare un astfel de aparat, iar personalul se va preocupa mai mult de intretinerea acestuia decat de folosirea lui in scopul pentru care a fost proiectat.

 

O demnostratie a modului in care se intervine cu acest aparat va fi facuta in cadrul Conferintei Nationale de Cardiologie cu Participare Internationala gazduita de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, in perioada 6-11 iulie. Dupa cum a mai declarat medicul Imre Benedek, interventiile vor fi efectuate in timpul conferintei, iar imaginile vor fi transmise direct din salile de operatie. „Vom vorbi despre achizitiile diagnostice imagistice cu care clinica este dotata. La nivel national si international, suntem recunoscuti pentru activitatea de imagistica diagnostica cardiovasculara si toate procedeele interventionale si de tratament care se adreseaza bolnavului cardiovascular pe care le oferim, mai putin chirurgie cardiovasculara. Vom lucra cu cel mai modern aparat care exista in momentul de fata in lume, care ne-a fost oferit in comodat. Cred ca e unic in Europa. Aparatul NSITE este destinat gasirii acelor cai prin care aritmiile trebuie ablatizate si pe care il folosim in clinica. Interventiile vor fi facute in timpul conferintelor”, a mai precizat medicul muresan.

 

Sursa

 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro