Epidemie de rujeola in Statele Unite (102 cazuri de rujeola ). Americanii reincep dezbaterea despre vaccinarea copiilor  Previous Article
Ce face medicul de familie daca se imbolnaveste?Next Article

Prea scumpe! – sunt doua cuvinte auzite tot mai des in oncologia europeana

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Prea scumpe! – sunt doua cuvinte auzite tot mai des in oncologia europeana

„Prea scumpe!“ – sunt două cuvinte auzite tot mai des în oncologia europeană. Medicii şi pacienţii au început şi ei să vorbească tot mai tare şi mai răspicat despre diferenţele substanţiale existente între ţările UE în privinţa disponibilităţii citostaticelor şi a costurilor pe care pacienţii cu cancer trebuie să le suporte. Diferenţele sunt clar în defavoarea pacienţilor din estul Uniunii Europene, iar subiectul a ajuns pe masa decidenţilor de la Bruxelles. Nu suntem în faţa unui conflict deschis între anumite tabere, dar disensiunile sunt pronunţate şi încă nu există un acord în privinţa soluţiilor.

„Costul prohibitiv al noilor terapii anticancer este probabil principalul factor care produce probleme de inechitate în terapia cancerului“, constată raportul preliminar al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), a cărui variantă finală va fi publicată în mai 2015 şi care numără între cei doi investigatori principali şi pe dr. Alexandru Eniu, de la Institutul Oncologic din Cluj. Această inechitate a fost subiectul unei dezbateri în Parlamentul European, desfăşurată la începutul acestei săptămâni, la care au participat mai mulţi experţi europeni în oncologie, europarlamentari, oficiali ai Comisiei Europene şi lideri ai organizaţiilor de pacienţi.

Dezbaterea a fost declanşată de observaţiile unui alt român, Vlad Voiculescu, vicepreşedintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer (ECPC). România este singura ţară UE în care intrarea unor noi terapii pe lista medicamentelor subvenţionate este aproape imposibilă: doar 14 substanţe nou introduse în ultimii şapte ani, majoritatea pentru boli rare. Anual, România cheltuie doar 20 de euro/capita pentru cancer, în timp ce Germania alocă 182, Italia 114, media Uniunii europene fiind de 102 euro.

La această calicie practicată de guvernele succesive de la Bucureşti se adaugă şi costurile tot mai mari ale terapiilor inovative pentru cancer. În ultimul deceniu, costul mediu al unei cure cu citostatice nou lansate s-a dublat de la 4.500 de dolari pe lună la peste 10.000 de dolari pe lună. „Datele disponibile îi contrazic clar pe cei care susţin că dacă avem cheltuieli mai mari automat vom obţine rezultate mai bune“, afirmă profesorul Richard Sullivan, directorul Institutului pentru Politica Cancerului de la King’s College din Londra. Costurile multor terapii din oncologie au ajuns să depăşească consistent posibilităţile pacienţilor de a plăti direct din buzunar şi a statelor din estul UE de a subvenţiona astfel de terapii. Problema apare în special în cazul substanţelor noi, lansate în ultimii zece ani, pentru tratamentul formelor incurabile de cancer. „Dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm vom fi martori în curând la o onco-migraţie atât în rândul pacienţilor, cât şi a medicilor“, avertizează profesorul Sullivan.

Efectele adverse ale terapiei cu citostatice reprezintă o parte importantă în procesul prin care un medic decide ce anume să-i prescrie pacientului său. Într-un editorial publicat în Journal of Clinical Oncology,oncologul Nandita Khera, de la Mayo Clinic din Phoenix, argumentează că printre aceste efecte adverse ar trebui să se numere şi „toxicitatea financiară“. Khera propune chiar o scală de evaluare a acestei toxicităţi: „Recunoaşterea toxicităţii financiare printr-un sistem de evaluare va creşte atenţia asupra inconfortului financiar şi, pentru pacienţi, va facilita luarea unei decizii alături de medic care să echilibreze şi să ia în considerare atât potenţiale beneficii, cât şi prejudicii“. O toxicitate financiară de gradul 3 pe scala propusă de Khera (scala are 4 grade de toxicitate) ar echivala cu nevoia pacientului de a-şi ipoteca casa pentru a-şi plăti tratamentul, pierderea locului de muncă ca rezultat al tratamentului, acumularea de datorii mai mari decât veniturile curente şi incapacitatea de a plăti pentru necesităţile cotidiene. „Dacă noi, ca profesionişti“, argumentează Khera, „credem că toxicitatea financiară este un efect al tratamentului cancerului la fel de devastator ca orice alt efect advers, atunci se cuvine să găsim un mod de a aprecia impactul complet pe care aceste costuri îl au asupra vieţii pacienţilor noştri şi să-l discutăm la fel de sincer şi deschis, şi cu aceeaşi rigoare, ca orice alt efect advers serios produs de o anumită terapie“.

Dacă pacienţii nu prea au modalităţi de a se proteja împotriva acestei toxicităţi financiare, statele UE mai sărace o fac prin introducerea aprobărilor necesare pentru ca pacienţii să beneficieze de tratament oncologic subvenţionat. Aceste proceduri birocratice întârzie de obicei iniţierea tratamentului cu cel mult o lună, constată studiul ESMO mai sus menţionat, dar în Europa există şi două excepţii unde această întârziere este chiar mai consistentă: Albania şi România.

Un alt mod de a controla cheltuielile din oncologie este amânarea introducerii noilor terapii pe lista celor compensate de stat, ceea ce scade accesul pacienţilor la ele. În ţările din estul UE, guvernele petrec luni întregi negociind preţul de subvenţionare al acestor medicamente. „Multe comitete de experţi nu fac altceva decât să reproducă la nivel naţional aceleaşi evaluări făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului atunci când aprobă punerea pe piaţă a medicamentului respectiv”, spune profesorul Francesco Perrone, directorul Institutului Naţional pentru Studiul Tumorilor din Napoli. „Preţul unui nou medicament ar trebui să se bazeze pe valoarea sa adăugată, dar adesea se pare că este mult mai mare decât dimensiunile reale ale beneficiilor“. Se face referire în special la subvenţionarea terapiilor scumpe administrate în ultimele luni de viaţă, a căror cost-eficienţă este pusă la îndoială de voci importante din oncologia europeană.

Profesorul Perrone propune şi un nou mecanism de stabilire centralizată a preţurilor pentru medicamente în Europa, diferit de actuala modalitate de referenţiere la un coş de preţuri din alte state UE. Mai exact, un preţ de bază pentru o terapie nouă ar trebui stabilit la nivel european, el fiind valabil în toate statele UE. În funcţie de un index de bogăţie al ţărilor UE va fi stabilit preţul de subvenţionare în fiecare stat membru conform contextului naţional. De pildă, dacă pentru un medicament nou preţul negociat la nivel UE este de 1 euro, în funcţie de indexul de bogăţie Germania va plăti 1,2 euro, iar România 0,75 euro.

Deşi are meritul de a deschide discuţia, propunerea Perrone este întâmpinată cu rezerve atât politic, cât mai ales de industria farmaceutică. „Un astfel de mecanism ar fi foarte complicat de pus în funcţiune“, crede Gabriella Almberg, directorul EFPIA pentru relaţia cu autorităţile, principala organizaţie europeană a producătorilor de medicamente. „Problema este că agenţiile naţionale stabilesc preţul nu doar în funcţie de PIB, ci şi de priorităţile de sănătate specifice ţării respective. În plus, un mecanism unic de stabilire a preţurilor în toate statele UE ar trebui să excludă şi comerţul paralel, ceea ce este un subiect politic foarte dificil“. Soluţia industriei farmaceutice este de a reloca fonduri dinspre zona de spitalizare înspre cea dedicată cheltuielilor specifice cu medicamentele. Însă în timpul dezbaterii de la Bruxelles, niciun comentariu din partea reprezentantului EFPIA despre preţurile prea mari ale noilor terapii.

Procesul declanşat la nivelul UE pentru soluţionarea acestei crize sistemice va fi laborios şi din cauza principiului subsidiarităţii, care permite statelor membre să aibă ultimul cuvânt în chestiuni legate de sănătate. Dată fiind importanţa subiectului, este totuşi de bun augur pentru noi că doi români fac parte din cercul zero al dezbaterii. Îngrijorător este că, dacă în câţiva ani nu vor apărea schimbări concrete în politicile medicamentului, atât la nivel european, cât şi naţional, vom sfârşi într-un „sistem medical care va semăna cu o geantă Louis Vuitton: frumoasă la privit, scumpă, dar aproape inutilă“.

 

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinarea, în etapa a 2-a. Avalanșă de cereri, sută la sută locuri ocupate în București. Cetățenii, sfătuiți să se programeze în Ilfov

Vaccinarea, în etapa a 2-a. Avalanșă de cereri, sută la sută locuri ocupate în București. Cetățenii, sfătuiți să se programeze în Ilfov   0

read more
După ce a citit “sute de comentarii”, V. Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme: Am evaluat greșit

După ce a citit “sute de comentarii”, V. Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme: Am evaluat greșit   0

read more

Câte persoane s-au vaccinat până la 15 ianuarie, când a început etapa a 2-a a campaniei   0

read more
Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților

Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților   0

read more
OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii

OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii   0

read more
Ce
efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic

Ce efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic   0

read more
Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite

Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite   0

read more
O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”

O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”   0

read more
Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu

Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu   0

read more
Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu

Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu   0

read more
STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni

STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni   0

read more
A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza

A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza   0

read more
COVID-19 va semăna în viitor cu o răceală obișnuită pe care o facem în copilărie, prezic oamenii de știință

COVID-19 va semăna în viitor cu o răceală obișnuită pe care o facem în copilărie, prezic oamenii de știință   0

read more
Angajații din sănătate protestează, astăzi, în faţa sediului Guvernului şi a Prefecturilor. Ei cer mărirea salariilor de bază

Angajații din sănătate protestează, astăzi, în faţa sediului Guvernului şi a Prefecturilor. Ei cer mărirea salariilor de bază   0

read more
Unde se află cele 8 centre de vaccinare din Capitală din a doua etapă a campaniei. Înscrierile încep vineri

Unde se află cele 8 centre de vaccinare din Capitală din a doua etapă a campaniei. Înscrierile încep vineri   0

read more
Încă un medic spune că nu va primi pacienți nevaccinați: De la 1 aprilie se renunță la consultul la distanță pentru diabetici

Încă un medic spune că nu va primi pacienți nevaccinați: De la 1 aprilie se renunță la consultul la distanță pentru diabetici   0

read more
Testarea Covid-19, extrem de utilă pentru continuarea în siguranță a activităților zilnice

Testarea Covid-19, extrem de utilă pentru continuarea în siguranță a activităților zilnice   0

read more
Traseul infecţiei cu SARS COV-2 la nivel pulmonar. Medicul pneumolog Alina Stanca explică fazele în care organismul este afectat

Traseul infecţiei cu SARS COV-2 la nivel pulmonar. Medicul pneumolog Alina Stanca explică fazele în care organismul este afectat   0

read more
Formular înscrieri echipe vaccinatorii

Formular înscrieri echipe vaccinatorii   0

read more
Persoanele care se vaccinează nu vor mai intra în carantină

Persoanele care se vaccinează nu vor mai intra în carantină   0

read more

Pandemia pentru un jucător privat în industria serviciilor medicale   0

read more
Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna ajung miercuri în România

Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna ajung miercuri în România   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.