Norme Coca 2023 - 2024

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Din păcate, este o grijă în plus pentru vârstnici.

Deşi cardul de sănătate a fost în centrul atenţiei o bună bucată de timp, iar informaţiile referitoare la rolul şi importanţa sa au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice, se pare că în practică lucrurile nu stau tocmai cum s-a planificat. Vasluienii în vârstă, în special cei din zonele rurale, nu sunt nici familiarizaţi cu cardul naţional de sănătate şi nici nu conştientizează rolul esenţial pe care Ministerul Sănătăţii vrea să îl acorde acestui document, astfel că merg în continuare la medicul de familie fără card. Pentru lipsa cardului de sănătate, bătrânii invocă faptul că l-au uitat acasă.
Ca urmare, o soluţie a Ministerului Sănătăţii pentru îmbunătăţirea sistemului ar putea deveni rapid un demers greoi şi dificil de înţeles pentru mulţi. Reamintim că, începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a declarat Simona Polak, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Cardul de sănătate va fi folosit în următoarele situaţii:
– în asistenţa medicală primară şi în asistenţa ambulatorie de medicină dentară, în momentul acordării serviciilor;
– în asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice, în momentul acordării  serviciilor, cu excepţia celor conexe actului medical;
– în asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea reabilitare medicală şi acupunctură, în momentul acordării consultaţiilor şi desfăşurării procedurilor, în fiecare zi de tratament;
– în asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile paraclinice – analize de laborator, în momentul recoltării probelor; microbiologie (examene de urină şi examene de materii fecale), în momentul depunerii probelor; radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, în momentul efectuării investigaţiilor.
În asistenţa medicală spitalicească, utilizarea cardului de sănătate se face pentru spitalizarea continuă, la internare şi externare, cu excepţia următoarelor situaţii: când criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală; transfer de la un spital la altul; când s-a înregistrat decesul asiguratului.
La spitalizarea de zi, prezentarea cardului de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

În asistenţa de reabilitare medicală şi recuperare, în sanatorii şi preventorii, cardul se utilizează  la internare şi externare.

Pentru utilizarea de dispozitive medicale, este necesară utilizarea cardului de sănătate dacă dispozitivul se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului. În situaţia în care dispozitivul medical se eliberează prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat, prezentarea cardului nu este necesară.
Pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului de sănătate se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie de către beneficiarul prescripţiei. În situaţia în care se apelează la un împuternicit, se utilizează cardul acestuia sau actul de identitate, dacă împuternicitul nu poate prezenta un card.

“Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita o adeverinţă de la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni”, a mai spus Simona Polak.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro