Ciudateniile sistemului sanitar: voluntariat fortat si personal medical angajat pe PFAPrevious Article
Un medic roman de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca descoperă o nouă cale de diagnosticare a cancerului biliarNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Premiera nationala in Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Premiera nationala in Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Spitalele din Harghita vor fi conectate la un sistem informatic realizat printr-un proiect din fonduri europene de peste 7 milioane de lei, care permite medicilor să aibă acces mai uşor la datele bolnavilor transferaţi de la o unitate medicală la alta, unele cadre medicale fiind reticente însă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a început implementarea conectării informatice medicale a tuturor spitalelor din judeţul Harghita, precum şi a unei platforme pentru medicii de familie, printr-un proiect din fonduri europene în valoare de peste 7,3 milioane de lei.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, Demeter Ferenc, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că existenţa unui sistem informatic medical integrat care să conecteze între ele toate spitalele din judeţ este utilă din foarte multe puncte de vedere, dar mai ales în cazul transferului unui pacient de la o unitate spitalicească la alta.

“De exemplu, pacientul ajunge la spitalul din Topliţa, cei de acolo îşi dau seama că le depăşeşte competenţa şi atunci îl trimit la SJU, în Miercurea Ciuc. Aici, pacientul vine cu un bilet de trimitere în care, în cazurile bune, se consemnează ce acuză pacientul, medicaţia pe care a primit-o, dar de cele mai multe ori vine cu un bilet vraişte, ajunge neînsoţit, poate intră în comă şi atunci ia informaţiile de unde nu-s! Pentru a evita situaţii similare şi pentru a îmbunătăţi comunicarea în cadrul sistemului, ne-am gândit la un proiect adaptat specificului local”, a explicat Demeter Ferenc.

Medicii din judeţ, inclusiv cei de familie care au acces la noua platformă, privesc diferit implementarea proiectului, unii cu încredere, alţii cu reticenţă, conştienţi de avantajele, dar şi de dezavantajele acestui sistem integrat care, potrivit managerului SJU, reduce aproape la zero orice posibilitate de fraudare, înlăturând dubla contabilizare a activităţilor medicale.

“Unii l-au primit cu încredere, alţii, care se tem de nou, cu reticenţă. Dar, sperăm că atunci când vor constata avantajele acestui sistem integrat, vor fi entuziaşti, pentru că net are avantaje. Unicitatea constă în cuprinderea sistemului medical din tot judeţul, aşa ceva nu mai există în România, este o premieră”, a spus managerul SJU Haghita.

El a precizat că sistemul poate fi accesat pe baza unui cod propriu, pe care îl cunoaşte doar medicul.

“Să spunem că ortopedul nostru este la schi în Austria şi la spital se prezintă un pacient care necesită consultanţă. I se face radiografie şi doctorul este sunat să o studieze, îşi ia telefonul în mână, accesează aplicaţia şi vede ce este de făcut, eventual notează câteva recomandări pe foaia pacientului sau îşi sună colegii din ţară şi le explică ce trebuie să facă. Este un avantaj uriaş, pentru că poate să ofere consultanţă din orice colt al lumii, chiar fără exagerare”, a detaliat Demeter Ferenc.

De asemenea, în acest proiect este inclusă şi achiziţia unei tablete pentru fiecare secţie medicală, experimental, astfel că înregistrarea fişei medicale a pacientului se va face electronic, iar la vizita la patul bolnavului nu se va mai merge cu mormanul de hârtii.

“Evoluţia pacientului, recomandările medicului, urmărirea de către cadrele medicale, toate înregistrările care se fac în timpul internării se vor face electronic, urmând ca la externare să se imprime datele medicale ale pacientului numai pentru arhivare. Este un prim pas spre spitalul fără hârtii”, a specificat Demeter.

Şi pacienţii vor avea acces la fişa de sănătate, pentru a vedea analizele şi consultaţiile care li s-au făcut, ce medicamente au primit, care sunt recomandările medicilor în ceea ce îi priveşte, prin intermediul medicilor de familie, care pot accesa datele din sistemul integrat.

Managerul proiectului spune, la rândul său, că printre beneficiile sistemului medical integrat se numără accesul rapid al medicilor la istoricul medical al bolnavilor pe care trebuie să îi trateze şi siguranţa datelor pacienţilor.

“Spitalele din judeţ se conectează, prin Internet, la serverele Spitalului Judeţean de Urgenţă şi folosesc softul. Astfel, nu trebuie să plătească un informatician specializat, care să le administreze serverele. Fiecare spital poate da acces asupra fişierului unui pacient care va fi transferat la alt spital, astfel încât, în timp ce bolnavul este transportat în ambulanţă, spitalul care îl va primi va putea afla istoricul medical al acestuia chiar înainte de a sosi”, a precizat Ferencz Huba, managerul proiectului implementat de SJU Miercurea Ciuc.

El a afirmat că avantajele sistemului sunt şi de ordin material, întrucât în perioada de garanţie de cinci ani, toate spitalele din judeţ vor fi scutite de plata costurilor de mentenanţă, care variază, în prezent, între 15.000 şi 30.000 de lei pe lună pentru o unitate spitalicească iar la nivelul SJU este de 5.000 de euro lunar.

Potrivit acestuia, după expirarea garanţiei, SJU va suporta doar cheltuilile de mentenanţă a serverelor şi softului implementat, care vor reprezenta mai puţin de jumătate din cele actuale.

Licitaţia, la care au participat patru firme producătoare de software pentru sisteme medicale, a avut loc săptămâna trecută, fiind desemnat câştigător un consorţiu de firme format din InfoWorld şi C&D Industries, ambele din Bucureşti, care ar urma, ca la finalul termenului de contestare a licitaţiei, respectiv zece zile, să aducă serverele şi celelalte componente necesare punerii în funcţiune a sistemului.

Proiectul cu finanţare europeană implementat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este intitulat “E-Sănătate, servicii medicale de calitate – Sistem Informatic medical la nivelul judeţului Harghita”, iar valoarea totală a acestuia este de 7.355.112 lei.

Sursa

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

DOSAR ELECTRONIC DE SANATATE

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate nu vor mai putea alege unde se tratează, la stat sau la privat

Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate nu vor mai putea alege unde se tratează, la stat sau la privat   0

read more
Cocaina imunizează? Țânțarii transmit coronavirusul? Mituri despre Covid-19 dezminţite de OMS

Cocaina imunizează? Țânțarii transmit coronavirusul? Mituri despre Covid-19 dezminţite de OMS   0

read more
CORONAVIRUS, răspunsuri pregătite de Organizația Mondiala a Sănătății.

CORONAVIRUS, răspunsuri pregătite de Organizația Mondiala a Sănătății.   0

read more
Informaţii oficiale despre coronavirus. Niciun caz confirmat, 26 de persoane sunt în carantină, 2077 sunt monitorizate la domiciliu

Informaţii oficiale despre coronavirus. Niciun caz confirmat, 26 de persoane sunt în carantină, 2077 sunt monitorizate la domiciliu   0

read more
Prima declaraţie dată de italianul revenit din România şi confirmat cu coronavirus

Prima declaraţie dată de italianul revenit din România şi confirmat cu coronavirus   0

read more
Studenta din Târgu Jiu care s-a întors din Italia nu are coronavirus

Studenta din Târgu Jiu care s-a întors din Italia nu are coronavirus   0

read more
Cât de pregăţiţi suntem să dăm piept cu noul coronavirus?

Cât de pregăţiţi suntem să dăm piept cu noul coronavirus?   0

read more
Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice- editia Targu Mures

Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice- editia Targu Mures   0

read more
Guvernul Romaniei: Procedura de eliberare a concediilor medicale in caz de carantina.

Guvernul Romaniei: Procedura de eliberare a concediilor medicale in caz de carantina.   0

read more
CNN: Un vaccin pentru Covid-19 al companiei americane de biotehnologie Moderna este gata pentru primele teste

CNN: Un vaccin pentru Covid-19 al companiei americane de biotehnologie Moderna este gata pentru primele teste   0

read more
Institutul Marius Nasta intră în carantină, să nu rămână fără măști sanitare. Manager: „Oamenii sustrăgeau toată cutia”

Institutul Marius Nasta intră în carantină, să nu rămână fără măști sanitare. Manager: „Oamenii sustrăgeau toată cutia”   0

read more
Pneumolog, despre coronavirus: Nu trebuie creată panică, astfel de evenimente au mai fost. În 2018-2019 gripa a infectat 42 mil. oameni

Pneumolog, despre coronavirus: Nu trebuie creată panică, astfel de evenimente au mai fost. În 2018-2019 gripa a infectat 42 mil. oameni   0

read more
Cardiolog: „Bolnavii cu insuficienţă
cardiacă sunt mai fragili în faţa infecţiei cu coronavirus“. Ce e de făcut

Cardiolog: „Bolnavii cu insuficienţă cardiacă sunt mai fragili în faţa infecţiei cu coronavirus“. Ce e de făcut   0

read more
Preţul unei măşti a crescut de 100 de ori. Tătaru (MS): Nu sunt atât de multe oferte, căutăm furnizori în Europa şi America Latină

Preţul unei măşti a crescut de 100 de ori. Tătaru (MS): Nu sunt atât de multe oferte, căutăm furnizori în Europa şi America Latină   0

read more
Diferenţa dintre carantină şi izolarea la domiciliu. Cum şi cui se aplică măsurile şi cine verifică dacă sunt respectate

Diferenţa dintre carantină şi izolarea la domiciliu. Cum şi cui se aplică măsurile şi cine verifică dacă sunt respectate   0

read more
Trei persoane din Dolj revenite din Italia, băgate forţat în carantină după ce au minţit şi nu au declarat că au fost în zona de risc

Trei persoane din Dolj revenite din Italia, băgate forţat în carantină după ce au minţit şi nu au declarat că au fost în zona de risc   0

read more
Streinu-Cercel: Informația despre coronavirus într-o corporație din România este fake news

Streinu-Cercel: Informația despre coronavirus într-o corporație din România este fake news   0

read more
Sibiu: Bărbat venit din Veneția, cu febră, transportat în condiții speciale de la aeroport la spital

Sibiu: Bărbat venit din Veneția, cu febră, transportat în condiții speciale de la aeroport la spital   0

read more
Coronavirus. Ludovic Orban: Sunt 8.000 de români în localitățile izolate din Italia. Nu avem niciun caz în Italia, nici în România

Coronavirus. Ludovic Orban: Sunt 8.000 de români în localitățile izolate din Italia. Nu avem niciun caz în Italia, nici în România   0

read more
Italia: Cinci persoane au murit din cauza coronavirusului. Alte peste 200 de persoane sunt infectate – bilanț oficial

Italia: Cinci persoane au murit din cauza coronavirusului. Alte peste 200 de persoane sunt infectate – bilanț oficial   0

read more
Streinu-Cercel avertizează: În România nu mai sunt măști și costume de protecție

Streinu-Cercel avertizează: În România nu mai sunt măști și costume de protecție   0

read more
Cum deosebim simptomele coronavisului de cele ale virusului gripal – Ce se ştie până acum şi cum ne protejăm

Cum deosebim simptomele coronavisului de cele ale virusului gripal – Ce se ştie până acum şi cum ne protejăm   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.