Ciudateniile sistemului sanitar: voluntariat fortat si personal medical angajat pe PFAPrevious Article
Un medic roman de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca descoperă o nouă cale de diagnosticare a cancerului biliarNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Premiera nationala in Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Premiera nationala in Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Spitalele din Harghita vor fi conectate la un sistem informatic realizat printr-un proiect din fonduri europene de peste 7 milioane de lei, care permite medicilor să aibă acces mai uşor la datele bolnavilor transferaţi de la o unitate medicală la alta, unele cadre medicale fiind reticente însă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a început implementarea conectării informatice medicale a tuturor spitalelor din judeţul Harghita, precum şi a unei platforme pentru medicii de familie, printr-un proiect din fonduri europene în valoare de peste 7,3 milioane de lei.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, Demeter Ferenc, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că existenţa unui sistem informatic medical integrat care să conecteze între ele toate spitalele din judeţ este utilă din foarte multe puncte de vedere, dar mai ales în cazul transferului unui pacient de la o unitate spitalicească la alta.

“De exemplu, pacientul ajunge la spitalul din Topliţa, cei de acolo îşi dau seama că le depăşeşte competenţa şi atunci îl trimit la SJU, în Miercurea Ciuc. Aici, pacientul vine cu un bilet de trimitere în care, în cazurile bune, se consemnează ce acuză pacientul, medicaţia pe care a primit-o, dar de cele mai multe ori vine cu un bilet vraişte, ajunge neînsoţit, poate intră în comă şi atunci ia informaţiile de unde nu-s! Pentru a evita situaţii similare şi pentru a îmbunătăţi comunicarea în cadrul sistemului, ne-am gândit la un proiect adaptat specificului local”, a explicat Demeter Ferenc.

Medicii din judeţ, inclusiv cei de familie care au acces la noua platformă, privesc diferit implementarea proiectului, unii cu încredere, alţii cu reticenţă, conştienţi de avantajele, dar şi de dezavantajele acestui sistem integrat care, potrivit managerului SJU, reduce aproape la zero orice posibilitate de fraudare, înlăturând dubla contabilizare a activităţilor medicale.

“Unii l-au primit cu încredere, alţii, care se tem de nou, cu reticenţă. Dar, sperăm că atunci când vor constata avantajele acestui sistem integrat, vor fi entuziaşti, pentru că net are avantaje. Unicitatea constă în cuprinderea sistemului medical din tot judeţul, aşa ceva nu mai există în România, este o premieră”, a spus managerul SJU Haghita.

El a precizat că sistemul poate fi accesat pe baza unui cod propriu, pe care îl cunoaşte doar medicul.

“Să spunem că ortopedul nostru este la schi în Austria şi la spital se prezintă un pacient care necesită consultanţă. I se face radiografie şi doctorul este sunat să o studieze, îşi ia telefonul în mână, accesează aplicaţia şi vede ce este de făcut, eventual notează câteva recomandări pe foaia pacientului sau îşi sună colegii din ţară şi le explică ce trebuie să facă. Este un avantaj uriaş, pentru că poate să ofere consultanţă din orice colt al lumii, chiar fără exagerare”, a detaliat Demeter Ferenc.

De asemenea, în acest proiect este inclusă şi achiziţia unei tablete pentru fiecare secţie medicală, experimental, astfel că înregistrarea fişei medicale a pacientului se va face electronic, iar la vizita la patul bolnavului nu se va mai merge cu mormanul de hârtii.

“Evoluţia pacientului, recomandările medicului, urmărirea de către cadrele medicale, toate înregistrările care se fac în timpul internării se vor face electronic, urmând ca la externare să se imprime datele medicale ale pacientului numai pentru arhivare. Este un prim pas spre spitalul fără hârtii”, a specificat Demeter.

Şi pacienţii vor avea acces la fişa de sănătate, pentru a vedea analizele şi consultaţiile care li s-au făcut, ce medicamente au primit, care sunt recomandările medicilor în ceea ce îi priveşte, prin intermediul medicilor de familie, care pot accesa datele din sistemul integrat.

Managerul proiectului spune, la rândul său, că printre beneficiile sistemului medical integrat se numără accesul rapid al medicilor la istoricul medical al bolnavilor pe care trebuie să îi trateze şi siguranţa datelor pacienţilor.

“Spitalele din judeţ se conectează, prin Internet, la serverele Spitalului Judeţean de Urgenţă şi folosesc softul. Astfel, nu trebuie să plătească un informatician specializat, care să le administreze serverele. Fiecare spital poate da acces asupra fişierului unui pacient care va fi transferat la alt spital, astfel încât, în timp ce bolnavul este transportat în ambulanţă, spitalul care îl va primi va putea afla istoricul medical al acestuia chiar înainte de a sosi”, a precizat Ferencz Huba, managerul proiectului implementat de SJU Miercurea Ciuc.

El a afirmat că avantajele sistemului sunt şi de ordin material, întrucât în perioada de garanţie de cinci ani, toate spitalele din judeţ vor fi scutite de plata costurilor de mentenanţă, care variază, în prezent, între 15.000 şi 30.000 de lei pe lună pentru o unitate spitalicească iar la nivelul SJU este de 5.000 de euro lunar.

Potrivit acestuia, după expirarea garanţiei, SJU va suporta doar cheltuilile de mentenanţă a serverelor şi softului implementat, care vor reprezenta mai puţin de jumătate din cele actuale.

Licitaţia, la care au participat patru firme producătoare de software pentru sisteme medicale, a avut loc săptămâna trecută, fiind desemnat câştigător un consorţiu de firme format din InfoWorld şi C&D Industries, ambele din Bucureşti, care ar urma, ca la finalul termenului de contestare a licitaţiei, respectiv zece zile, să aducă serverele şi celelalte componente necesare punerii în funcţiune a sistemului.

Proiectul cu finanţare europeană implementat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este intitulat “E-Sănătate, servicii medicale de calitate – Sistem Informatic medical la nivelul judeţului Harghita”, iar valoarea totală a acestuia este de 7.355.112 lei.

Sursa

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

DOSAR ELECTRONIC DE SANATATE

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more

Câte persoane s-au vaccinat până la 15 ianuarie, când a început etapa a 2-a a campaniei   0

read more
Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților

Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților   0

read more
OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii

OUG care a stârnit revolta primarilor, adoptată. Cum se împart cheltuielile pentru centrele de vaccinare și câți bani primesc medicii   0

read more
Ce
efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic

Ce efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic   0

read more
Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite

Raed Arafat spune că se pot vaccina și persoanele care nu sunt în etapa a doua, dacă rămân doze nefolosite   0

read more
O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”

O suceveancă a povestit cum a reușit să se vaccineze la liber la Spitalul Județean: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”   0

read more
Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu

Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a găsit pe „Elvis de România” pentru campania de vaccinare: Tibi Ușeriu   0

read more
Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu

Persoanele care au avut COVID îşi păstrează imunitatea cinci luni. Studiu   0

read more
STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni

STUDIU. Persoanele vindecate de Covid-19 devin imune pentru cel puțin cinci luni   0

read more
A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza

A doua etapă de vaccinare anti-Covid începe azi. Cum se face programarea și care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza   0

read more
Angajații din sănătate protestează, astăzi, în faţa sediului Guvernului şi a Prefecturilor. Ei cer mărirea salariilor de bază

Angajații din sănătate protestează, astăzi, în faţa sediului Guvernului şi a Prefecturilor. Ei cer mărirea salariilor de bază   0

read more
Unde se află cele 8 centre de vaccinare din Capitală din a doua etapă a campaniei. Înscrierile încep vineri

Unde se află cele 8 centre de vaccinare din Capitală din a doua etapă a campaniei. Înscrierile încep vineri   0

read more
Încă un medic spune că nu va primi pacienți nevaccinați: De la 1 aprilie se renunță la consultul la distanță pentru diabetici

Încă un medic spune că nu va primi pacienți nevaccinați: De la 1 aprilie se renunță la consultul la distanță pentru diabetici   0

read more
Testarea Covid-19, extrem de utilă pentru continuarea în siguranță a activităților zilnice

Testarea Covid-19, extrem de utilă pentru continuarea în siguranță a activităților zilnice   0

read more
Traseul infecţiei cu SARS COV-2 la nivel pulmonar. Medicul pneumolog Alina Stanca explică fazele în care organismul este afectat

Traseul infecţiei cu SARS COV-2 la nivel pulmonar. Medicul pneumolog Alina Stanca explică fazele în care organismul este afectat   0

read more
Formular înscrieri echipe vaccinatorii

Formular înscrieri echipe vaccinatorii   0

read more
Persoanele care se vaccinează nu vor mai intra în carantină

Persoanele care se vaccinează nu vor mai intra în carantină   0

read more

Pandemia pentru un jucător privat în industria serviciilor medicale   0

read more
Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna ajung miercuri în România

Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna ajung miercuri în România   0

read more
Seful DSP Alba, mesaj ironic pentru conspiraționiști după ce s-a vaccinat: Nu prind  bulgarii fără antenă

Seful DSP Alba, mesaj ironic pentru conspiraționiști după ce s-a vaccinat: Nu prind  bulgarii fără antenă   0

read more
Caz rar în România. Copil infectat de două ori cu noul coronavirus

Caz rar în România. Copil infectat de două ori cu noul coronavirus   0

read more
Arafat: Nu stăm nici cel mai bine din Europa, nici cel mai prost. Nu e la ordin, cine dorește se vaccinează

Arafat: Nu stăm nici cel mai bine din Europa, nici cel mai prost. Nu e la ordin, cine dorește se vaccinează   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.