Norme Coca 2023 - 2024

Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a declarat că medicilor din sistemul public de sănătate trebuie să li se găsească posibilităţi legale să îşi poată creşte veniturile 

Reacţia preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş a venit pe fondul deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), din 3 decembrie, potrivit căreia un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, în consecinţă el poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie, potrivit Agerpres.

"Mulţi medici pleacă din ţară şi nu ştiu dacă aceasta (decizia ÎCCJ - n.r.) este o veste bună pentru cei care se mai gândeau să mai rămână prin ţară, pentru că şi această meserie trebuie făcută în condiţii relativ de confort psihic şi acest lucru nu se poate cu această atmosferă de suspiciune permanentă care există. (...) Până la urmă profesia de medic a devenit un fel de meserie cu risc, oricând se poate întâmpla orice, oriunde. Consider că lucrurile trebuie luate din două direcţii: pe de o parte într-adevăr condiţionarea actului medical este un lucru inacceptabil - adică să se pretindă bani pentru a face o intervenţie sau să se pună un diagnostic. Şi, pe de altă parte, pentru ca medicul să aibă acest confort trebuie să îi dai posibilitatea să îşi crească veniturile în mod legal. (...) Medicilor trebuie să li se găsească posibilităţi să îşi crească veniturile pentru că este inadmisibil ca un medic primar să câştige 2.000 de lei, cu tot cu gărzi", a afirmat Horaţiu Suciu.

Acesta a precizat că nu s-a gândit la "o soluţie ideală" pentru rezolvarea problemei, dar că trebuie asigurat un cadru astfel încât medicii să poată utiliza infrastructura spitalului în mod privat.

  • "Să spunem, odată pe săptămână sau de două ori, după program, medicii care au pacienţi şi sunt solicitaţi, să poată folosi infrastructura într-un regim de parteneriat public-privat. Nu cred că pacienţii trebuie să plătească din buzunarul lor pentru asta", a susţinut dr. Suciu.

Dr. Sorin Paşcanu, medic anestezist, a arătat că şi în sistemul public trebuie recompensată performanţa şi că trebuie făcută o distincţie clară între medicii performanţi şi cei fără o activitate deosebită.

  • "Cumva trebuie recompensată performanţa, să facem distincţie între cei care fac performanţă şi cei care nu fac, pentru că din punct de vedere medical toată lumea e plătită la fel şi atunci ce îi motivează pe aceşti oameni să rămână în ţară, ce îi motivează să facă mai mult decât alţii, ce îi motivează să facă altceva decât au făcut ieri, pentru că medicina se dezvoltă, trebuie să ţii pasul", a susţinut dr. Paşcanu.

Decizia Curții Supreme

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis în data de 3 decembrie că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, în consecinţă el poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

Instanţa supremă a dat această decizie, după ce a fost sesizată de Curtea de Apel Târgu Mureş pentru rezolvarea unei probleme de drept într-un dosar penal, în care un medic chirurg a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Decizia devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro