CJAS catre furnizorii de servicii medicale: fara coplata !Previous Article
Decontari false pe banii pacientilor la Spitalul de Urgenta FloreascaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Preventia ramane doar o teorie

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Preventia ramane doar o teorie
Related Articles

27 de ani petrecuţi în grija aceleiaşi comunităţi sunt un angajament greu descifrabil astăzi, într-o lume a schimbărilor, mutărilor şi a căutărilor. Dr. Marlena Bulgărescu este, din 1987, medic de familie în comuna Margina din judeţul Timiş. A ales să lucreze acolo pentru că îşi dorea să se întoarcă în locul în care crescuse. Timpul a adus greutăţi pe care medicul nu le anticipase şi care au transformat entuziasmul şi curajul tinereţii în prudenţă şi acceptare. Pe listele ei sunt puţin peste 1.100 de pacienţi, dar numărul lor scade de la an la an.

– Suntem două doctoriţe la 2.000 de oameni. Nici nu ştiu dacă mai sunt 2.000, au tot plecat. E o zonă defavorizată; s-au făcut actele pentru a o declara aşa, pe la începutul anilor 2000, dar Guvernul nu a aprobat. Nu avem nimic aici. A fost zonă industrială, dar astăzi industrie nu mai e de niciun fel şi-atunci tineretul a plecat, că nu au ce să facă. Nici agricultură nu poţi face, terenul nu este propice.

Omul de la ţară merge la spital când nu mai poate

– Cu ce gânduri aţi început să lucraţi în Margina?

– Altceva e când eşti tânăr. Pe vremea aceea, făceam de toate. Nu ţi-era frică, aşa cum îţi e acum, de malpraxis. Azi medicul e vinovat pentru toate, toţi îl acuză. Aşa că începi să fii mai rezervat, ca să nu o încurci. Este greu, pentru că nu întotdeauna pacienţii ajung la specialist, deşi primesc trimiteri. Cel mai apropiat spital este la Făget, la şapte kilometri, dar este un spital mic: nu are neurolog, nu are orelist, nu are oftalmolog, dermatolog, ortoped. Şi-atunci e destul de dificil. Legislaţia e destul de greoaie pentru noi, ca medici de familie şi pentru oameni, că nu se pot deplasa. Populaţia e îmbătrânită, banii sunt puţini, orice drum costă. În ambulatoriu nu prea găseşti nimic gratuit. Doar cu programări cu mult timp înainte. Păi, omul de la ţară se duce când nu mai poate.

   – La spital în Timişoara ar putea beneficia de mai multe servicii…

– Da, doar că Timişoara e la 100 de kilometri distanţă faţă de noi. Ca să te internezi în spital la Timişoara, dacă nu te duci cu salvarea, de urgenţă – şi am avut cazuri când chiar şi-aşa i-au trimis înapoi –, nu poţi să intri, pentru că nu sunt locuri. Cronicii aproape că nu beneficiază de investigaţii gratuite. Spitalul din apropiere, de la Făget, nu are gratuitate pe ambulatoriu la laborator. Nici radiologia, în ambulatoriu. Toate investigaţiile pe care le facem se plătesc. Şi vă daţi seama că nu pot să îl conving uşor pe om: „Du-te, fă-ţi investigaţii!“, când el are acolo câteva sute de lei să trăiască de la o lună la alta. Foarte greu se duce la investigaţii. Prevenţia la noi rămâne doar o teorie şi cred că aşa va fi nu ştiu câte generaţii după noi. Aşa cum am pacienţi care vin lunar după reţetă, am şi pacienţi care nu iau niciun tratament, îl refuză, deşi au nevoie de el.

La farmacie ca la aprozar

   – Există farmacie în comună? Cum colaboraţi cu farmacistul?
   – De doi ani avem şi farmacie. Au fost ani buni în care nu am avut, se închisese, dar acum măcar atât avem. Colaborăm bine, ne telefonăm: „Aveţi? N-aveţi? Am greşit, corectăm!“. Ne înţelegem cu farmacia, dar ei sunt vânzători şi vă daţi seama că dau orice fără reţetă. Lumea se duce ca la aprozar şi cumpără tot ce vrea. Le-am explicat pacienţilor: „Veniţi la cabinet şi, între cronici, vă văd şi pe dumneavoastră“. Nu există să nu vedem bolnavul acut. Dar ei nu mai trec pe la noi, se duc şi-şi iau de la farmacie. Nu le trece, pentru că nu iau ce trebuie, cât trebuie. Vin după aceea la cabinet şi le zic: „Dacă ai luat şi-aia şi-aia, şi-aia, eu acum ce să-ţi mai dau?“. Cred că peste tot sunt probleme cu automedicaţia, nu doar la noi.

Prevenţie la noi nu se poate face

– Cum se reflectă nivelul de trai scăzut al comunei în posibilităţile pacienţilor de a vă urma indicaţiile?

– Să zicem, de exemplu, că un procent de 5–10% poate respecta sfaturile legate de dietă, stil de viaţă. Dacă încerc să dau cuiva un tratament ceva mai nou, îl urmează o lună, după care vine şi spune: „Să nu mai îmi daţi din acesta, că e prea scump şi eu nu mai iau“. Asta e problema cea mai acută: banii. Bănăţenii, în general, caută să îşi facă frumos în casă, să arate bine, dar pe partea cealaltă, cu prevenţia şi sănătatea… mai puţin. Nu că sunt needucaţi; ştiu, dar aleg varianta care li se pare mai comodă. Eu îi cunosc bine, deja am ajuns la a treia generaţie de pacienţi. În plus, sunt mulţi care insistă că nu vor să meargă la specialist, deşi primesc trimitere. Doar dacă nu vor nicicum, mă bag. În general, dacă pot să îi lămuresc şi ştiu că situaţia mă depăşeşte, încerc să îi trimit către medicii specialişti.

– Se întâmplă des să se opună?

– Da, destul de des, cazuri incipiente de hipertensiune, dislipidemii. Am pacienţi cărora le dau tratament şi trimitere şi nu se duc. Cel mult îi convingi să se ducă la Făget, unde este totuşi un spital limitat, nu se pot face prea multe investigaţii.  Care nu vor, nu vor. Le explic, dar degeaba. Am pacient cu tensiune peste 200, îi spun ce tratament să ia, la care el: „Nu-i nimic, nu simt nimic şi nu vreau să iau niciun tratament“. Reacţionează abia când le e foarte rău: atunci se duc şi ar face orice să fie ajutaţi, ca toată lumea. Deci, prevenţie la noi nu se poate face. Asta e situaţia economică. Dacă nu i-ar costa atât, cred că s-ar duce mai mulţi.

– Ce v-a făcut să alegeţi să practicaţi medicina de familie în această localitate?

– Eram foarte ataşată de casa părintească. Am vrut să vin acasă. Aici mi-am crescut fiica, dar i-am spus: „Să nu fii fraieră ca mine să rămâi la sat“. Eu am avut plăcerea asta. În tinereţe a fost o zonă foarte bună. Acum, fabrica este o ruină. Stau vizavi de fabrică. Dacă aţi şti ce sentiment groaznic ai când te uiţi pe fereastră şi vezi ruina! În condiţiile de astăzi, nu aş mai veni aici.

– Am văzut că sunteţi înscrisă în programul EMC derulat de „Viaţa medicală“. De ce aţi ales acest program?

– Ştiţi că ne trebuie credite, iar, pentru mine, să merg la conferinţe la Timişoara nu e uşor. Nici nu eşti anunţat din timp, iar programările pacienţilor se fac de la o lună la alta. Când plec, trebuie să îi reprogramez pe toţi. Cu maşina mă costă 100 lei. Cam greu cu creditele. Şi-atunci am zis să mă înscriu în acest program şi să fac, aşa, o parte din ele. Mă ajută foarte mult şi informaţiile, deşi sunt prezentate la un nivel mai degrabă pentru specialişti. Unele aspecte nu sunt pentru medicii de familie, dar ceva-ceva învăţăm şi noi de-acolo.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

MEDIC IN FRANTA

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinul care poate preveni mai multe tipuri de cancer. Oficial american: „Un viitor fără HPV este la îndemână”

Vaccinul care poate preveni mai multe tipuri de cancer. Oficial american: „Un viitor fără HPV este la îndemână”   0

read more
Modul corect în care se folosesc seminţele de chia pentru topirea grăsimilor din corp

Modul corect în care se folosesc seminţele de chia pentru topirea grăsimilor din corp   0

read more
Ce este dispareunia: detalii despre actul sexual dureros

Ce este dispareunia: detalii despre actul sexual dureros   0

read more
Tot ce trebuie să ştii despre Listeria, bacteria care a alertat întreaga lume. Cum recunoşti simptomele şi cum se tratează

Tot ce trebuie să ştii despre Listeria, bacteria care a alertat întreaga lume. Cum recunoşti simptomele şi cum se tratează   0

read more
Testul de sânge care îţi spune dacă vei muri în următorii 10 ani

Testul de sânge care îţi spune dacă vei muri în următorii 10 ani   0

read more
Mare atenţie. Ce probleme de sănătate aduce lipsa activităţiii sexuale

Mare atenţie. Ce probleme de sănătate aduce lipsa activităţiii sexuale   0

read more
Alimente care combat celulita şi imperfecţiunile pielii

Alimente care combat celulita şi imperfecţiunile pielii   0

read more
Care sunt semnele infarctului la tineri? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00

Care sunt semnele infarctului la tineri? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00   0

read more
Sute de bolnavi periculoşi, unii acuzaţi de crime, stau unul peste altul într-un spital din Iaşi. Asistentă: „Ne încuiem cu lacătul”

Sute de bolnavi periculoşi, unii acuzaţi de crime, stau unul peste altul într-un spital din Iaşi. Asistentă: „Ne încuiem cu lacătul”   0

read more
Medic cu accident vascular, plimbat între spitale. „A fost o cursă contra cronometru. În Craiova se poate muri cu zile”

Medic cu accident vascular, plimbat între spitale. „A fost o cursă contra cronometru. În Craiova se poate muri cu zile”   0

read more
O femeie din Iași s-a îmbolnăvit de meningită după ce a fost înțepată de un țânțar

O femeie din Iași s-a îmbolnăvit de meningită după ce a fost înțepată de un țânțar   0

read more
Ţigările electronice modifică vasele de sânge după o singură utilizare

Ţigările electronice modifică vasele de sânge după o singură utilizare   0

read more
Sorina Pintea e mulțumită de cum arată Secţia cronici a Spitalului de Psihiatrie Brăila

Sorina Pintea e mulțumită de cum arată Secţia cronici a Spitalului de Psihiatrie Brăila   0

read more
Revoltător: 410 pacienți în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnați de instanțe din Iași

Revoltător: 410 pacienți în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnați de instanțe din Iași   0

read more
Infertilitatea la bărbaţi – Simptome şi prevenţie

Infertilitatea la bărbaţi – Simptome şi prevenţie   0

read more
Ai pielea galbenă? Atunci poţi suferi de o boală gravă

Ai pielea galbenă? Atunci poţi suferi de o boală gravă   0

read more
Cum depăşim frica de medici. Metode verificate în cabinet

Cum depăşim frica de medici. Metode verificate în cabinet   0

read more

Scandal de proporţii la un spital din Bârlad. Asistente de la ATI, obligate să facă transfuzii   0

read more
Nou caz șocant la Spitalul Săpoca. O femeie a venit să-și viziteze soțul internat și el nu mai era acolo

Nou caz șocant la Spitalul Săpoca. O femeie a venit să-și viziteze soțul internat și el nu mai era acolo   0

read more
Problemele grave de la Spitalul Săpoca, într-un raport din 2017: pacienţi bătuţi, legaţi, decedaţi după ce şi-au tăiat gâtul

Problemele grave de la Spitalul Săpoca, într-un raport din 2017: pacienţi bătuţi, legaţi, decedaţi după ce şi-au tăiat gâtul   0

read more
Agresiunea de duminică de la Spitalul Săpoca nu este prima. Ce s-a descoperit în urma anchetei Ministerului Sănătăţii

Agresiunea de duminică de la Spitalul Săpoca nu este prima. Ce s-a descoperit în urma anchetei Ministerului Sănătăţii   0

read more
A primit tratament greşit pacientul agresiv de la Spitalul Săpoca? Sorina Pintea: Va stabili Colegiul Medicilor. Ceva s-a întâmplat

A primit tratament greşit pacientul agresiv de la Spitalul Săpoca? Sorina Pintea: Va stabili Colegiul Medicilor. Ceva s-a întâmplat   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.