Norme Coca 2023 - 2024

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat eșantioane de la mai multe sute de persoane monitorizate timp de 12 ani, în cadrul a două studii, american și suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet în anii următori. Acest risc era unul independent de alți factori de risc deja cunoscuți, precum inactivitatea fizică, o alimentație bogată în grăsimi și în glucide, surplusul de greutate, glicemia crescută sau vârsta.

'Acest studiu, unul foarte solid, este pasionant, deoarece dezvăluie că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi descoperit cu ani înainte, plecând de la un marker biologic sangvin total nou', subliniază Bruno Verge, șef al serviciului de diabetologie de la Spitalul de Copii din Dijon, citat de Le Nouvel Observateur.

Depistarea diabetului de tip 2 începând de la vârsta de 45 de ani devine o miză foarte importantă pentru toate societățile occidentale, dat fiind complicațiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale cecității, infarctului miocradic, insuficienței renale în fază terminală și amputărilor.

În Franța, diabetul de tip 2 afectează aproape 3 milioane de persoane și peste 500.000 de persoane ar avea diabet fără să știe acest lucru. Pentru a putea anticipa această boală, markerii de risc clasici rămân antecedentele de familie, tendința de a pierde rapid din greutate și o glicemie pe nemâncate mai mare de 1 g/l.

Dosajul sangvin pentru 2-AAA, un produs de degradare a aminoacidului lizina, se face în prezent cu ajutorul unui spectrometru de masă ultrasensibil. Cu ajutorul unei metode mai accesibile, este posibil ca într-o zi diabetul, o boală a cărei evoluție asimptomatică și indoloră este extrem de bine disimulată, să poată fi decelată mult mai devreme la persoanele cu risc de a o dezvolta

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro