Norme Coca 2023 - 2024

Federaţia Mondială de Neurologie (WFN) a sărbătorit astăzi, 22 iulie, prima Zi mondială a creierului, menită să atragă atenția asupra importanței pe care o au sănătatea creierului și prevenirea bolilor cerebrale –  o problemă de sănătate în mare măsură subestimată. Afecţiunile creierului, reprezentate de boli psihice, neurologice și toxicomanii, constituie 13% din povara globală a bolilor, depășind bolile cardiovasculare şi cancerul. Multe dintre ele pot fi prevenite şi tratate, dar resursele de diagnosticare și terapeutice sunt inegal distribuite la nivel global.

 

Bolile neurologice sunt o cauză majoră de deces, fiind responsabile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru 12% din decesele la nivel mondial, proporţie care variază în funcție de nivelul de dezvoltare economică. Astfel, ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt cele mai afectate. Dintre toate bolile neurologice, accidentul vascular cerebral (AVC) și celelalte boli cerebrovasculare sunt, de departe, cea mai frecventă cauză de deces, reprezentând 85% din totalul deceselor. Iar incidenţa multor afecțiuni neurologice, cum ar fi demența, boala Parkinson sau AVC, va exploda din cauza îmbătrânirii populaţiei.

 

WFN atrage atenţia asupra inegalităţilor „îngrozitoare” în disponibilitatea tratamentelor, astfel că multe persoane la nivel mondial fie nu au acces, fie au acces limitat la îngrijiri neurologice. Astfel, potrivit OMS, sub 9% din populația lumii are acces la mai mult de un pat de spital de neurologie la 10.000 de locuitori. Mai mult, în timp ce în țările prospere, există o medie de trei neurologi la fiecare 100.000 de oameni, în țările cu venituri mici, media este de doar 0,03 la 100.000.

 

„Lansarea Zilei mondiale a creierului este menită ca un semnal de alarmă pentru factorii de decizie politică. În ciuda poverii imense pe care o provoacă, afecțiunile neurologice lipsesc în mare parte din agendele naționale și internaționale de sănătate ", a declarat dr. Raad Shakir, președintele WFN. În plus, bolile creierului au un puternic impact economic și social: numai pentru Europa, datele cele mai recente ale European Brain Council plasează costurile anuale de ale acestora pentru economiile UE la 798 miliarde de euro, din care 60% reprezintă costuri directe, iar 40% - productivitatea pierdută. Din total, bolile neurologice sunt respnsabile pentru costuri de 336 de miliarde de euro.

 

O mare parte din această povară este prevenibilă, subliniază WFN: neuroinfecțiile și consecințele eneurologice ale altor infecții pot fi evitate prin vaccinare, iar boli precum AVC pot fi prevenite prin influențarea factorilor interdependenți de risc, precum tensiunea arterială, colesterolul, fumatul, dieta sau diabetul.

Data Zilei mondiale a creierului a fost aleasă astfel încât să coincidă cu cea a înființării, în 1957, a WFN.
Sursa: SanatateaTV

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro