Norme Coca 2023 - 2024

Centrul va functiona la Cluj, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, iar costurile se ridica la 27 de milioane de lei. Tot la Cluj si tot cu fonduri europene se va modernica Ambulatoiul Spitalului Municipal, investitia ridicandu-se la 32 de milioane de lei.

 

laborator-cercetare-afpUn proiect european ce a fost de curand aprobat pentru finantare se va materializa prin infiintarea primului centru romanesc de cercetare in domeniul medicinei avansate si medicinei translationale, centru ce va urma sa functioneze in cadrul UMF Cluj-Napoca.

Valoarea proiectului este de 27 de milioane de lei, bani ce vor fi alocati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar centrul ar urma sa fie inaugurat in decurs de 17 luni, mai precis in luna septembrie a anului viitor. Acesta va functiona intr-o cladire cu cinci etaje pe care vor fi amenajate mai multe laboratoare, la cerctarile ce se vor desfasura aici putand participa si oameni de stiinta din celelalte centre universitare.

 

Dr. Alexandru Irimie

Dr. Alexandru Irimie

Infiintarea centrului are ca obiectiv principal crearea si dezvoltarea unui mediu de cercetare de inalta performanta in domeniul medicinei avansate si al biologiei moleculare. Cercetatorii care vor lucra aici vor avea ca principala preocupare crearea si dezvoltarea unor concepte la nivel molecular care sa ajute la intelegerea mecanismelor producerii anumitor boli, precum si la stabilirea unor tratamente personalizate, adaptate genotipului fiecarui pacient si aplicate prin metode minim invazive.

Rectorul UMF Cluj-Napoca, Alexandru Irimie, a precizat ca aparatura cu care vor fi dotate laboratoarele va fi una de inalta performanta si ca centrul „va coagula tot ceea ce inseamna nuclee de cercetare ale departamentelor UMF si va aduce impreuna cercetatori tineri, studenti, cadre didactice si doctoranzi”.

 

Nicolae Constantea

Nicolae Constantea

Tot la Cluj si tot cu ajutorul unor fonduri europene, ambulatoriul Spitalului Clinic Municipal va fi modernizat printr-o investitie de 32 de milioane de lei. Lucrarile se preconizeaza sa fie finalizate in cursul anului viitor si vizeaza infiintarea unor cabinete noi de nefrologie, reumatologie, radiologie, imagistica si analize medicale, crescandu-se astfel cu 20 la suta numarul de pacienti ce vor putea fi tratati, reducandu-se totodata numarul internarilor si durata medie de spitalizare. Din suma alocata, 22 de milioane de lei se vor folosi pentru achizitionarea de aparatura medicala. „12 milioane de lei vor fi cheltuiti pentru achizitionarea unui RMN, care este deosebit de important pentru noi. De asemenea, se vor mai cumpara o serie de ecografe de inalta performanta 4D, gastrocolonoscoape, dar si aparatura pentru cabinetul de balneofizioterapie la care avem o foarte mare adresabilitate. Pana acum trimiteam bolnavii la celelalte spitale din oras si se formau liste de asteptare”, a declarat managerul unitatii medicale, Nicolae Constantea.

Anual, in aceasta unitate medicala sunt tratati peste 60.000 de pacienti.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro