Norme Coca 2023 - 2024

Un copil îmbujorat nu este neapărat un copil sănătos. Bujorii din obraji ar putea fi semnul celei mai frecvente afecţiuni cutanate la nou-născuţi: dermatita atopică.

Dermatita atopică este o afecţiune a pielii care se instalează pe un fond alergic. Ea apare cu preponderenţă la nou-născut şi la sugar, dar se poate manifesta şi la persoanele adulte. De altfel, dermatita atopică are trei forme, în funcţie de vârstă: infantilă, juvenilă şi a adultului. Cum o recunoşti Forma infantilă a acestei boli, care afectează copiii până la 2 ani, este cea mai severă formă a dermatitei atopice. Se manifestă prin apariţia unor pete roşii la nivelul obrajilor sau al pielii capului, cu sau fără vezicule, leziuni la ureche sau pe pielea din spatele urechii, mâncărimi. Cei mai predispuşi la apariţia dermatitei atopice sunt bebeluşii blonzi cu ochi albaştri, cu pielea uscată şi cu cearcăne accentuate.

Un alt simptom al dermatitei atopice infantile îl reprezintă fisurile de la nivelul pulpelor degetelor. O manifestare secundară a acestei boli este o altă afecţiune, pitiriazis alba, care se traduce prin apariţia unor pete albe pe mâinile copilului. Din cauza mâncărimilor, bebeluşul cu dermatită atopică este mereu agitat, nu poate să doarmă, plânge.

Dermatita atopică juvenilă este frecventă în cazul copiilor cu vârste între 2 şi 7 ani. Manifestările sunt puţin diferite faţă de cele ale copilului mai mic. Astfel, petele, pruritul şi leziunile apar doar la nivelul pliurilor pielii (în zona cotului, în spatele genunchilor etc.). Odată cu înaintarea în vârstă, neplăcerile specifice dermatitei atopice sunt din ce în ce mai atenuate, în aşa fel încât, la adulţi, episoadele de erupţie pe piele sunt mai rare decât la copii. După 18 ani, zonele pe care această boală le afectează sunt mâinile şi picioarele, însă petele roşiatice pot apărea oriunde pe piele. Principalele semne ale dermatitei atopice la adulţi sunt pielea uscată şi hiperpigmentarea în ariile de flexie şi în jurul ochilor. De ce apare? Moştenirea genetică este principala cauză a dermatitei atopice. Dacă unul dintre părinţi are această boală, există o probabilitate de 50% ca şi copilul să o aibă, iar dacă ambii părinţi suferă de dermatită atopică, riscul creşte până la 80%.

Genele condiţionează o stare de hipersensibilitate, ceea ce înseamnă că dermatita atopică va fi declanşată de anumiţi factori alergeni: de mediu (polenul unor flori), alimentari (orez, ou, alune, lapte etc.), domestici (praful din casă, părul de pisică). Un copil din cinci are tendinţă de atopie în România. Dacă un părinte are dermatită atopică, există o probabilitate de 50% ca şi copilul să o aibă. Ce să faci dacă ai un copil atopic Singurul în măsură să diagnosticheze dermatita atopică şi să prescrie un tratament este medicul dermatolog. Specialiştii recomandă, în primul rând, câteva măsuri de igienă pentru prevenirea declanşării bolii sau pentru întârzierea puseelor: - monitorizează gradul de umiditate din camera copilului; - evită să-l îmbraci cu haine din lână; - ai grijă să nu transpire prea mult; - nu îi face baie în apă prea fierbinte; - păstrează curăţenia în camera copilului şi aeriseşte-o câte 20 de minute în fiecare dimineaţă; - evită pernele umplute cu pene şi puf.

Etapele unui puseu de dermatită atopică Puseurile acestei boli în cazul bebeluşilor pot fi declanşate de contactul cu un factor alergen, de o erupţie dentară sau de tulburări digestive. Fiecare puseu se derulează în trei etape: 1. Pielea devine roşie şi se formează mici vezicule, însoţite de mâncărime. Pielea capătă un aspect granulos; 2. Veziculele se măresc, pruritul se accentuează. Copilul se scarpină şi sparge veziculele; 3. Lichidul din vezicule formează o crustă care dispare în câteva zile.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro