Norme Coca 2023 - 2024

„Ziarul de Iaşi“ scria anul trecut, în articolul „CJAS învie vracii şi doftoroaiele din judeţ“, că centrele de permanenţă din judeţ se vor închide după ce CJAS le-a tăiat finanţarea. Medicii de aici au dat însă în judecată Casa şi au câştigat.

Centrele de permanenţă din judeţ, despre care „Ziarul de Iaşi“ scria anul trecut, în articolul „CJAS învie vracii şi doftoroaiele din judeţ“, că riscă să se închidă din lipsa finanţării, vor funcţiona în continuare. Aceasta pentru că medicii de familie care se ocupă de coordonarea lor au câştigat în instanţă procesul cu CJAS.

Locuitorii din comunele în care funcţionează cele 12 centre de permanenţă riscau să nu mai poată primi asistenţă medicală în permanenţă pentru că medicii de familie intenţionau să se retragă din activitate. Aceştia considerau că instituţia, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, le impută sume exorbitante, de până la 100.000 de lei. În urma procesului, unele cadre medicale care asigurau în localităţile respective gărzile de la ora 15 ziua, până la ora 8 dimineaţa, intenţionau să renunţe la munca în centrele de permanenţă pentru că sumele imputate nu au fost eliberate de CJAS în urma cererii lor.

În judeţul Iaşi funcţionează 12 centre de permanenţă, în comunele Bivolari, Ciorteşti, Vlădeni, Movileni, Plugari, Deleni, Schitu Duca, Focuri, Mirceşti şi oraşul Podu Iloaiei. Conform contractului încheiat cu CJAS, în perioada 2008-2011 centrele au primit pentru întreţinerea spaţiului câte 15% din valoarea salariului medicului. În urma unui control al Curţii de Conturi, aceasta a stabilit că de fapt legea prevedea doar 5% pentru cheltuielile de întreţinere, şi atunci statul trebuie să recupereze prejudiciul apărut.

„În urma deciziei Curţii de Conturi, s-a ajuns la concluzia că, de fapt, Casa trebuia să ne plătească pentru cheltuielile de întreţinere 5 lei, în loc de 15 lei, cât ne-a plătit, şi atunci Casa ne-a dat în judecată ca să recupereze aceşti bani daţi în intervalul 2008-2011. Într-o astfel de situaţie, în care Casa ne impută sume exorbitante, pornind de la 30.000 de lei şi până la 100.000 de lei, ne gândim să discutăm dacă mai are sens să continuăm sau nu acest proiect. După ce că îţi sacrifici timpul liber, te trezeşti că vine Casa şi-ţi cere atâţia bani, pe care în fond i-a alocat conform unui contract propus de ea“, ne declara atunci dr. Grigore Moldovan, coordonatorul centrului de permanenţă din Bivolari.

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro