Norme Coca 2023 - 2024

Sursa adevarul.ro

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea, fost director al SpitaluluiUniversitar de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Bucureşti, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre un subiect mai puţin mediatizat: traumatismele cranio-cerebrale la copii.

Creierul este un organ ca oricare altul, spune profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea. Şi totuşi, orice lovitură la cap poate avea consecinţe greu de calculat, mai ales asupra copiilor, fiindcă sistemul nervos, în ansamblu, ajunge la maturitate abia la 20 de ani. Atunci când este mic, copilul se loveşte adeseori la cap. Căzăturile cu afectarea capului predomină între 1 şi 3 ani, când curiozitatea îi face pe cei mici să exploreze totul în jur, pentru ca mai apoi, în adolescenţă, să vină rândul loviturilor cauzate de jocuri sportive sau de bătăile din şcoală. Consecinţe devastatoare asupra creierului, dar şi asupra întregului organism au accidentele rutiere, dar şi cele care au loc la schi. Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea explică riscurile legate de vârstă, dar şi semnele care arată că după o lovitură, creierul a avut de suferit şi copilul trebuie dus de urgenţă la medic. „Weekend Adevărul“: Care sunt cele mai frecvente tipuri de traumatisme cranio-cerebrale la copii? Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Structura anatomică şi cea cranio-cerebrală diferă foarte mult la sugar faţă de cea a copilului mic, între 1 şi 3 ani, care diferă de aceea a şcolarului şi apoi a copilului mare. Un sugar, de exemplu, are capul mare şi oricum se întâmplă, cade sigur pe cap. Alta este situaţia în adolescenţă, de exemplu, când craniul şi creierul sunt o optime din greutatea totală corporală. Deci şi tipurile de traumatisme diferă.

Citeste mai mult

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro