APCR: Unele farmacii din tara elibereaza pastile de Algocalmin fara retetaPrevious Article
O noua reusita extraordinara: un al doilea nou-nascut seropozitiv, fara urme de HIV, după tratamentNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Prof. dr. Nicolae Hancu, nutritionist: „«Slabire garantata si rapida» este cel mai antimedical anunt!”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Prof. dr. Nicolae Hancu, nutritionist: „«Slabire garantata si rapida» este cel mai antimedical anunt!”

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.

Medic şi eseist

Numele: Nicolae Hâncu

Data şi locul naşterii: 6 iulie 1940, Blaj, jud. Alba

Studiile şi cariera: Este doctor în medicină din 1971, medic primar diabet nutriţie şi boli metabolice din 1988.

A fost şeful Catedrei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, Cluj-Napoca, între 1995 şi 2009.

Este preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care a participat activ la adoptarea Legii antifast-food.

Este autor şi coautor a peste 350 lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, 20 monografii sau tratate (autor sau co-autor), colaborator la 15 cărţi. Editor şef al Monografiei „Cardiovascular Risk în type 2 diabetes mellitus“, Springer Verlag, Berlin 2003.

A publicat şi un volum de eseistică „Evadări spre reîntoarceri“ (Editura Echinox 2003).

Locuieşte în: Cluj-Napoca

Ca un nutriţionist care se respectă, prof. dr. Nicolae Hâncu, 73 de ani, este în formă. Chiar dacă nu mai aleargă, cum obişnuia, măcar o oră pe zi încearcă să meargă pe jos. Le oferă un exemplu pacienţilor cu probleme de greutate pe care-i consultă şi, în acelaşi timp, îi învaţă să devină ei înşişi propriii nutriţionişti, conştient fiind că sunt prea puţini cei care-şi permit să meargă la medic în fiecare lună. Face distincţia clară între nutriţia medicală, sănătoasă, şi cea comercială, condusă de bani, în capcana căreia cad tot mai mulţi români. Şi, mai presus de orice, nu interzice nimic, niciun aliment, lasă liberul arbitru al fiecăruia dintre noi să ia deciziile corecte.„Weekend Adevărul“: Este adevărat că România se situează pe locuri fruntaşe la obezitate în Europa atât la adulţi, cât şi la copii?Prof. dr. Nicolae Hâncu: Supraponderea şi obezitatea împreună afectează cam 73% din populaţia adultă a României. Obezitatea este prezentă cam în 36% din cazuri, iar supraponderea – în 37% din cazuri. Acestea sunt datele preliminarii ale unui studiu condus de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Dar la copii, noi nu cunoaştem datele. Cercetările epidemiologice la copii sunt împiedicate de faptul că orice contact cu copilul trebuie să fie făcut cu aprobarea părinţilor. Iar noi, când facem investigaţii epidemiologice, avem nevoie de acordul lor, ceea ce este o dificultate majoră. Dar vom lămuri această problemă în decurs de câteva luni.

Care sunt principalele motive pentru care românii adulţi au, în număr atât de mare, probleme cu greutatea?

N-are rost să facem o clasificare – că suntem pe locuri fruntaşe sau medii. Ceea ce este important este că avem o foarte mare frecvenţă a obezităţii, este o epidemie de obezitate. Cauzele sunt foarte clare: alimentaţia şi scăderea consumului de energie, respectiv sedentarismul. La care se adaugă creşterea consumului de alcool, care duce la sporirea poftei de mâncare şi la un aport caloric mai mare. Iar alcoolul, în asociere cu fumatul, creşte acea depunere de grăsime în interiorul abdomenului. Depunerea de ţesut gras în abdomen este mult mai periculoasă decât grăsimea care se depune pe şolduri, pe coapse. Ea este asociată cu hipertensiunea, cu diabetul, cu unele forme de cancer. În rândul tinerilor, este un factor de risc şi un deficit de somn important. Se culcă mult după miezul nopţii, atunci consumă şi multă mâncare, se trezesc târziu, nu iau micul dejun. Iar lipsa micului dejun duce la perturbarea balanţei energetice şi a comportamentului alimentar pe tot parcursul zilei.

Există caracteristici specifice ale românilor, spre deosebire de alte ţări, care conduc la creşterea în greutate?

Nu putem spune că ar exista. Mâncatul gras, de exemplu, nu este specific românilor.

Românii mănâncă peste 10 grame de sare pe zi

Totuşi, la un moment dat, exista în România o companie producătoare de brânză cu smântână – între timp a dispărut – care a făcut un studiu de piaţă înainte să pătrundă la noi şi a constatat că românilor trebuie să le vândă un produs mai sărat decât în alte ţări. Aţi observat această înclinaţie a românilor către sărat?

În momentul de faţă, consumul de sare în România este exagerat. Şi acest lucru a fost demonstrat de analiza stării de sănătate a populaţiei. Se mănâncă mult peste 10 grame de sare pe zi, iar în realitate, ar trebui să se consume sub 5 grame de sare pe zi. Cu alte cuvinte, se mănâncă o cantitate dublă de sare decât este recomandat. Sarea are două efecte: 1. creşte reţinerea de apă în organism şi prin aceasta favorizează instalarea hipertensiunii arteriale şi 2. sarea dă un gust foarte bun mâncării şi favorizează creşterea consumului de mâncare, ceea ce se asociază, bineînţeles, cu supraponderea. Companiile care fac acest lucru, care adaugă sare la produse care natural nu sunt sărate, nu fac decât să dăuneze stării de sănătate a românilor. Banul contează, iar companiile, ca să vândă, fac orice. Intervine inteligenţa omului. Cu cât citeşti mai multe despre nutriţie şi cu cât te informezi corect, singur poţi să faci selecţia mâncării, ai totală autonomie. În „Abecedarul de nutriţie“ pe care l-am publicat anul trecut, am şi spus cum poţi să devii propriul tău nutriţionist, că nu te poţi duce la nutriţionist nici măcar o dată pe lună.

Săptămâna trecută, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România a făcut public un studiu despre pateurile de ficat de pe piaţa românească şi a constatat că unele dintre ele aveau chiar şi zece E-uri. Or, pateul, fiind un aliment ieftin, se regăseşte frecvent pe masa românilor. Cât de des se poate consuma un astfel de aliment, cu riscuri minime?

Noi avem o regulă: nu interzicem nimic. Noi recomandăm să se consume din toate cu moderaţie. Pateul este o mâncare comodă şi ieftină, iar cei care nu pot evita să mănânce astfel de alimente să fie măcar atenţi la firme, pentru că sunt unele care prezintă o garanţie mai mare decât altele. Pateul este un prototip de aliment hiperprocesat. Din când în când, poţi să mănânci o felie de pâine unsă cu un strat cât se poate de subţire de pateu. Dar nu este deloc o idee bună să-ţi faci un obicei din a mânca, de exemplu, la prânz, o cutie de pateu, nişte salam de calitate dubioasă, sau un parizer, care e şi mai dubios.

200-300 de calorii în plus pe zi duc la obezitate

Unul dintre motivele pentru care ne îngrăşăm, mai ales noi, femeile, este că la serviciu, în perioadele stresante, avem tendinţa să ciugulim toată ziua biscuiţi, napolitane, ce ne este mai la îndemână. Există alternative la toate acestea care să nu ne îngraşe?

Într-adevăr, ciugulitul este extrem de frecvent. Şi ştiţi foarte bine că aproape în toate casele şi la serviciu există saleuri, fursecuri, covrigei, ca să nu mai vorbesc de bomboane de ciocolată – toate cât se poate de apetisante. Ei bine, noi recomandăm trei mese principale şi trei gustări. Dar gustările trebuie să fie la mijlocul intervalurilor dintre mesele principale: dimineaţa, după-masă şi chiar la culcare. Şi să fie un fruct, nicidecum aceste ciuguleli, care sunt foarte periculoase, pentru că aduc un plus caloric pe zi de aproximativ 200-300 de calorii. Or, să ştiţi că obezitatea poate să se instaleze de-a lungul anilor tocmai prin acest plus de 200-300 de calorii pe zi. Poate chiar şi mai puţin, dar ţineţi cont că se adună, zilnic, 360 de zile pe an, zece ani. Atunci să nu ne mirăm dacă după zece ani avem un plus de 10-12 kilograme, să nu dăm vina pe vârstă sau pe hormoni. Plusul acesta de calorii perfid, insidios, ascuns, pe care nu-l remarci, practic, acesta este vinovat! Oamenii de ştiinţă au constatat că partea cea mai mare a obezităţii apare prin acest gen de plus caloric.

Ce fructe ar fi cele mai recomandate pentru gustările dintre mese?

Un măr, o banană, două kiwi, o pară sau orice – fruct să fie. Chiar şi după cină, care ar trebui să fie undeva, în jurul orei 19.00, chiar înainte de culcare putem să mai mâncăm un fruct. Sigur, şi unele dintre fructe sunt calorigene, de exemplu strugurii. Nu trebuie respinşi, dar pentru cineva care are tendinţa să se îngraşe, trebuie consumate la o gustare numai boabele care încap într-o palmă – aceasta e cantitatea pe care o recomandăm. Cine n-are probleme cu greutatea poate să mănânce struguri, dar nu un kilogram pe zi. Ai de ales între hedonismul nutriţional şi controlul ponderal. Tot hedonism alimentar este şi în cazul alimentelor procesate, şi în cazul bomboanelor de ciocolată mâncate pe tot parcursul zilei. Oscar Wilde spunea „Rezist la orice, exceptând tentaţiile“. Or, tentaţiilor, dacă noi ni le facilităm la tot pasul, e greu să le rezistăm.

„În unele părţi, cornul şi laptele sunt necomestibile“

Este adevărat că începe să se depisteze tot mai frecvent diabet de tip II la copii şi adolescenţi?

Cea mai frecventă formă la copii rămâne diabetul de tip I, care are un mecanism de producere diferit de cel al adultului, care este de tip II. În general, la diabetul de tip I (n. r. – insulinodependent) este vorba despre o infecţie cu un virus care poate fi de mai multe tipuri. Acesta produce nişte modificări imunologice, care duc la distrugerea celulelor beta din pancreasul uman şi la scăderea brutală a secreţiei de insulină. Există o observaţie clinică, deocamdată, că au apărut cazuri mai frecvente de diabet II la copii şi adolescenţi decât înainte. Dar deocamdată, în România, acest lucru este o curiozitate. Ceea ce nu mai este o curiozitate este obezitatea, pe care observaţia clinică o atestă ca fiind foarte frecventă la copii. Iar obezitatea este, sigur, drumul spre diabetul de tip II.

Cât de mult cântăreşte în obezitatea copiilor jocul pe calculator şi privitul la televizor?

A sta la televizor mai multe ore pe zi, apoi în faţa calculatorului este o crimă pentru copii. Părinţii care-şi lasă copiii ore în şir în faţa unui ecran să ştie că şi-i transformă în supraponderali şi obezi. Acest lucru se însoţeşte, întotdeauna, şi de aport caloric – pe lângă faptul că stau la calculator sau la televizor, tot timpul au lângă ei ceva ca să ronţăie. Şi, în dauna acestui lucru, are loc reducerea activităţii fizice. Motiv pentru care eu, la consultaţiile pe care le acord, sfătuiesc chiar în privinţa copiilor: „Hai să facem o înţelegere. Dacă vrei o oră la calculator sau televizor, apoi o oră stai afară şi te zbenguieşti“.

Alimentaţia fast-food, care este promovată ţintit pentru copii, are şi ea un rol esenţial, bănuiesc…

Da, dar a apărut Legea antifast-food în şcoli, la care chiar noi, Federaţia Română de Diabet, la iniţiativa părinţilor clujeni, am participat. Şi, cu o viteză nemaipomenită, a fost aprobată de Guvern, de Parlament şi de preşedintele Băsescu. În momentul de faţă, această lege funcţionează destul de bine. S-a redus mult consumul de fast-food în şcoli. Dar în afara şcolii, lucrurile au scăpat de sub control. Pentru că există mulţi părinţi care le dau copiilor bani şi îi trimit să-şi cumpere ce vor de mâncare, iar copiii sunt atraşi cel mai mult de fast-food – gustos şi ieftin. Şi-atunci noi venim cu o iniţiativă şi suntem în curs de a o realiza – un program prin care să-i învăţăm pe părinţii copiilor mici cu ce trebuie să-i hrănească.

Copilul să aibă la el o sticlă de apă

Dar cornul şi laptele sunt o idee bună pentru copii?

Ceea ce nu ne bucură pe noi deloc este că în unele părţi, cornul şi laptele sunt de o calitate care le fac necomestibile. Cel mai este important de ştiut este cine administrează mărul, pentru că fructele administrate la şcoală au făcut parte dintr-un program european finanţat şi de către Guvernul României. Şi mai este ceva foarte important: calitatea apei pe care o beau copiii la şcoală.

Cum ar trebui să fie apa pe care o beau copiii?

În momentul de faţă, nu cred că poate să garanteze cineva 100% pentru calitatea apei de la robinet. Şi atunci, recomandarea noastră este apa minerală sau de la dozatoare. E bine să-i dăm copilului la el o sticlă de apă de jumătate de litru. Nu cântăreşte mult şi e bine să o aibă copilul la îndemână.

„Cel mai bun antioxidant este alimentaţia sănătoasă“

În ultima vreme, există o preocupare majoră pentru antioxidanţi. Sunt ei atât de buni pe cât sunt de promovaţi?

Preocuparea pentru antioxidanţi este firească, pentru că în ultimii 20 de ani, s-a constatat că hiperproducţia şi acumularea de radicali acizi în organism este o realitate, adică produşi oxidaţi, care apar pe toate liniile metabolice. Organismul are capacitatea de a lupta împotriva lor, are antioxidanţii lui. Dar se spune că, prin suplimentele nutritive, aducem un plus de antioxidanţi. O alimentaţie sănătoasă nu are nevoie de antioxidanţi suplimentari, fiindcă ei se găsesc în toate legumele, în toate fructele şi leguminoasele, de tip soia sau fasole şi în ciuperci. Toate acestea au vitamine şi minerale cu putere antioxidantă. Dacă cineva doreşte ca, în locul unei alimentaţii sănătoase, să-şi bombardeze organismul cu suplimente nutritive bogate în antioxidanţi, n-are decât să o facă. Noi doar atât îi sfătuim: cel mai bun antioxidant este alimentaţia sănătoasă.

Industria slăbitului a căpătat proporţii, uneori cu victime. Câte kilograme se pot da jos în siguranţă, fără să ne compromitem sănătatea, într-o săptămână, de exemplu?

Vreau să vă spun că există o întrebare generică între nutriţionişti: „Pe cine îngraşă curele de slăbire?“. Şi răspunsul este că îngraşă o anumită industrie: fie de tip farma, mai puţin în România, fiindcă nu avem decât un tip de medicament de slăbit, fie acele rafturi pe care le găsim în foarte multe farmacii sau supermarketuri – rafturile care te slăbesc. Peste trei-patru săptămâni, o să aveţi al doilea „Abecedar“ pe care l-am scris împreună cu colaboratoarele mele, „Abecedarul obezităţii“. Atitudinea noastră legat de controlul ponderal şi de slăbire este foarte clară: obezitatea este o boală şi, de aceea, trebuie tratată medical. Iar acest lucru este posibil dacă persoanele cu probleme în greutate merg la medic şi nu la consilieri în nutriţie, care nu sunt medici, care aparţin unor companii. Cu cât se slăbeşte mai rapid, cu atât se recâştigă mai mult în greutate, chiar mai mult decât aveau iniţial. Toate dietele la modă astăzi – sunt aproximativ 15-20 – toate garantează slăbire rapidă şi de succes. Această sintagmă – a scădea rapid în greutate – este antiştiinţifică, antimedicală, profund dăunătoare persoanei care doreşte să slăbească.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

MEDIC IN FRANTA

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Cauzele chisturilor
hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă

Cauzele chisturilor hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă   0

read more
Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”

Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”   0

read more
Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri

Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri   0

read more
Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament

Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament   0

read more
Conf.dr. Roxana Nemeş:
„Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“

Conf.dr. Roxana Nemeş: „Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“   0

read more
Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies

Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies   0

read more
Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele

Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele   0

read more
”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde

”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde   0

read more
Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului

Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului   0

read more
Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin
Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“

Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“   0

read more
Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare

Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare   0

read more
Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi

Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi   0

read more
O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”

O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”   0

read more
Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT

Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT   0

read more
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT

Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT   0

read more
Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?

Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?   0

read more
Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni

Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni   0

read more
Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar

Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar   0

read more
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?   0

read more
Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?

Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita
autoimună

Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună   0

read more
Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba

Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.