Norme Coca 2023 - 2024

Scoala medicala romaneasca este una de inalta valoare stiintifica si morala, dar din cauza conditiilor precare din tara exista un exod masiv al medicilor foarte bine pregatiti in strainatate unde isi desfasoara activitatea, a declarat joi presedintele Societatii Romane de Istorie a Medicinei, profesor doctor Nicolae Marcu, anunta Agerpres.

"Medicii romani de calitate nu sunt insa suficienti sustinuti, apreciati in anumite medii si vinovati sunt in primul rand ei si noi care nu am stiut sa impunem acest prestigiu pe care medicina il are. Scoala medicala romaneasca este una de inalta valoare stiintifica si morala, dar din pacate nu sunt conditii pentru lucrul acestor medici in tara si exista un exod masiv al medicilor foarte bine pregatiti si foarte bine primiti in strainatate, unde isi desfasoara activitatea. Exista o continuitate a medicinei romanesti si in prezent cu tot acest exod al medicilor exista varfuri importante ale medicinei, exista o excelenta in actul medical in mai toate centrele medicale si universitare din Romania", a sustinut Marcu, cu prilejul celui de-al VIII-lea Congres national de istorie a medicinei care are loc joi la Bucuresti.

Potrivit acestuia, congresul se desfasoara sub semnul a trei evenimente importante: implinirea a 550 ani de atestare documentara a orasului Bucuresti, in cadrul congresului fiind abordata o tema speciala, cea a medicinei bucurestene de-a lungul timpului, aniversarea a 300 de ani de la martiriul sfintilor Brancoveni si 85 de ani de existenta a Societatii Romane de Istorie a Medicinei.

"Prima tema de dezbatere este aceea a istoricului vietii academice a medicilor, cu teme legate de istoria Academiei Romane. Avem numeroase cazuri de medici care au fost presedinti ai Academiei Romane: Victor Babes, Gheorghe Marinescu, Toma Ionescu, Hanibal Teoharie, Nicolae Calinderu. Mai aproape de noi, marile personalitati ale medicinei din perioada interbelica, perioada comunista si in prezent sunt importanti reprezentanti ai medicinei, membrii ai Academiei Romane. Este adevarat ca traim o perioada de tranzitie continua si nu-i vedem sfarsitul, traim o perioada in care prestigiul acestei nobile profesiuni care este medicina este in scadere, o perioada in care medicii merg si se angajeaza in strainatate. Sunt cifre impresionante in acest sens", a afirmat presedintele SRIM.

El a precizat ca in cadrul congresului vor fi oferite modele de mari personalitati care s-au format in strainatate, care au lucrat o perioada acolo, dar care s-au intors, au infiintat catedre, discipline, institute de cercetare din tara si care au ramas mari personalitati ale medicinei.

"Victor Babes ar fi putut foarte bine sa ramana in Franta sau Germania sau in alte tari. I s-a propus de nenumarate ori. El care era nascut la Viena, care avea o legatura parentala cu poporul roman, a decis si a venit la noi si a creat primul institut stiintific romanesc din toate specialitatile, nu numai medicale. La fel si Gheorghe Marinescu ar fi putut sa ramana la Paris, dar a optat pentru a se intoarce in tara", a mai aratat profesorul Nicolae Marcu.

Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro