Unul dintre cei mai puternici dezinfectanţi de piele, chlorhexidina, recomandat de ghidurile americane şi europene, lipseşte momentan din spitalele româneşti, ceea ce ne plasează teoretic într-o situaţie de malpraxis, atrage atenţia managerul Spitalului „C. C. Iliescu”, Prof. Dr. Şerban Bubenek, potrivit Mediafax.

Autor: Iulian Tudor

"După ce Ministerul Sănătăţii a cerut ca spitalele să retragă din uzdezinfectanţii Hexi Pharma, cu siguranţă că spitalele şi-au luat măsurile, s-au aprovizionat din altă parte. Un aspect neplăcut cu care ne confruntăm, însă, este absenţa chlorhexidinei, o substanţă dezinfectantă de piele care din anii 2010 - 2011 este recomandată ca singura substanţă cu care trebuie dezindecta pielea în cazul în care se montează perfurzii, fie pe cale venoasă periferică, fie pe cale venoasă centrală. Este singura substanţă recomandată de ghidul CDC american şi preluată în toate recomandările europene. În clipa de faţă nu există această substanţă în România, se folosesc substanţe care nu fac parte din recomandările ferme ale ghidurilor internaţionale", a explicat Bubenek pentru Mediafax.

El a adăugat în momentul de faţă putem spune că suntem într-o situaţie de malpraxis, având în vedere absenţa acestei substanţe.

Teoretic, se poate spune că suntem într-o situaţie de malpraxis, pentru că nu urmăm o indicaţie de ghid 1A care recomandă ferm utilizarea numai a acestei substanţe care are o remanenţă de până la două-patru ore pe piele după ce pacientul este dezinfectat”, a mai spus Bubenek.

În ghidul american pentru prevenirea infecţiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections) scrie că pentru asigurarea dezinfecţiei corecte a zonei de piele unde se va introduce un cateter, trebuie folosită o soluţie antiseptică cu alcool şi cu o concentraţie mai mare de 0,5% de chlorhexidină, iar bandajele puse pe rana deschisă trebuie să fie îmbibate în chlorhexidină în cazul în care se constată că zona a fost infectată şi bacteriile sunt rezistente. De asemenea, ghidul american mai recomandă folosirea unei concentraţii de 2% chlorhexidină atunci când se curăţă o rană, pentru a reduce posibilitatea infecţiilor nosocomiale.

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro