Norme Coca 2023 - 2024

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată, determinată de o serie de factori cum ar fi stresul, consumul de alimente picante, lipsa odihnei, consumul de alimente și băuturi care conțin cofeină. De asemenea, predispoziția genetică și istoricul familiei de psoriazis sunt factori de risc care contribuie la dezvoltarea dermatitei seboreice.

„Stresul este strict legat de dermatită seboreică (...). Nu îi poți spune pacientului să nu se streseze pentru că nu are cum. De aceea trebuie să existe un management al stresului. Stresul nu poate fi evitat, dar îl poți asimila și îi poți face acestuia un management, altfel orice tratament este inutil”, a declarat prof. univ. dr. Olga Simionescu, șef Clinică Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina, într-un interviu pentru www.SănătateaTv.ro.

Tratamentul pentru dermatita seboreică înseamnă în primul rând evitarea factorilor de risc igieno-dietetico, adică evitarea stresului, consumului de alimente picante și băuturi care conțin cofeină. Totodată, pentru a reduce episoadele de dermatită seboreică, medicul dermatolog recomandă utilizarea de șampoane împotriva ciupercii Pityrosporum ovale, cea care determină apariția afecțiunii, șampoane antoseboreice și produse ce conțin corticoizi. În cazul în care pacientul se confruntă cu o formă gravă de dermatită seboreică a scalpului, tratamentul recomandat trebuie să fie cel pentru psoriazisul scalpului.

”Monitorizarea dermatitei seboreice necesită har terapeutic și foarte multă experiență. Nu este simplu de tratat o dermatită seboreică. Pe cât de frecventă este boala pe atât de complicat este tratamentul”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Mai multe informații despre dermatita seboreică găsiți aici

Un material video despre acest subiect găsiți aici

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro