Norme Coca 2023 - 2024

Reţinerea medicului de gardă, o doctoriţă din afara spitalului, de a deranja un specialist pare să-l fi ucis pe Tiberiu Brăilean. Comisia de anchetă a stabilit că dr. Georgiana Năstase a întârziat nepermis de mult punerea unui diagnostic, şi nici nu a luat legătura în timp util cu un specialist. Aceasta era medic specialist medicină internă, avea doar un stagiu pentru „Urgenţă“, şi avea contract cu Spitalul „Parhon“ doar pentru gărzi

Profesorul Tiberiu Brăilean pare să fi murit din cauză că medicului de gardă, o mai tânără doctoriţă din afara spitalului, i-a fost jenă să apeleze la un specialist. Comisia formată la nivelul Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP) pentru a evalua cazul profesorului universitar Tiberiu Brăilean a concluzionat ieri că medicul de gardă de pe data de 4 martie de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, dr. Georgiana Năstase, a întârziat excesiv diagnosticarea pacientului.

Aşa cum precizaseră şi apropiaţii profesorului, Tiberiu Brăilean a fost ţinut ore în şir sub o aşa-zisă „monitorizare“, timp în care i s-au luat probe pentru analize şi i s-a făcut un consult cardiologic.

Reprezentanţii DSP au precizat ieri că medicul de gardă nu a respectat nici protocoalele interne ale spitalului şi nu a contactat imediat un medic primar pentru a identifica diagnosticul corect. „Medicul de gardă a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul nu a luat legătura, în timp util, cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a conduitei terapeutice corespunzătoare“, a arătat DSP printr-un comunicat de presă.

În urma identificării celor două greşeli comise de medicul Georgiana Năstase, DSP a mai menţionat că Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, prin conducerea sa, a decis, începând cu data de 10 martie, suspendarea contractului individual de muncă al doctorului Georgiana Năstase, medic specialist medicină internă.

Potrivit ec. Bogdan Cojocaru, managerul spitalului, medicul care efectua garda în noaptea de 4 martie nu era angajata unităţii medicale, ci efectua numai serviciul de gardă. „Medicul este angajat în spitalul nostru începând cu data de 1 februarie şi are încheiat cu noi un contract de muncă parţial, adică acordă îngrijiri medicale doar atunci când spitalul e de gardă. Dr. Georgiana Năstase este medic specialist în medicina internă şi are efectuat un stagiu pentru urgenţe“, a subliniat managerul.

CITIŢI ŞI:

Ieri s-a stins din viaţă prof.dr. Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Modul în care s-a derulat internarea profesorului ridică mari semne de întrebare

În raportul întocmit de DSP se mai arată că Tiberiu Brăilean era diagnosticat cu diabet zaharat şi se afla sub tratament cu oxigenoterapie la domiciliu. Mai mult, DSP precizează că, în 2 martie, profesorul a fost consultat la domiciliu de un echipaj medical al SAJ, refuzând în cele din urmă internarea, cu toate că i-a fost indicată.

Pe de altă parte, apropiaţii profesorului au explicat că medicul de pe ambulanţă nu a insistat atunci pentru internarea într-o unitate medicală. „Doctoriţa nu ne-a spus că internarea e iminentă, pentru că altfel mergeam la spital. I-au făcut un EKG, a apărut o modificare mică, dar nu înspăimântătoare. Erau probleme încă de luni, dar nu majore. Marţi, starea s-a accentuat, dar faptul că a rezistat aproape cinci-şase ore înseamnă că situaţia nu era disperată, în condiţiile în care am înţeles că, dacă pentru embolism nu se intervine imediat, pacientul se pierde“, a precizat prof.dr. Simona Modreanu, soţia profesorului decedat.

Raportul întocmit de DSP va fi trimis Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor.

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit duminică, 8 martie, după ce, în urmă cu patru zile, ajunsese la urgenţe, în garda asigurată de Spitalul „Dr. C.I. Parhon“.

Potrivit familiei, profesorul se simţea rău, - prezenta probleme serioase de respiraţie -, dar, cu toate acestea, de la ora 01.45 până la ora 6 i s-au făcut doar analize şi a fost consultat spre dimineaţă de un medic cardiolog.

Studenţi, colegi, atât din administraţia publică, unde a lucrat, cât şi din lumea afacerilor şi mediul universitar s-au strâns ieri, în ciuda frigului şi a ploii, la ceea ce unul dintre preoţii care au vorbit ieri a spus că este „ultimul curs“ al profesorului Brăilean.
Sursa: ziaruldeiasi.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro