Agresarea medicilor sau a asistenţilor ar putea fi pedepsită mai aspru
. Un proiect de lege prevede ca astfel de fapte să fie încadrate ca ultraj, iar cei vinovaţi să primească amendă sau chiar închisoare de la şase luni la şase ani. Inţiativa este susţinută de Federaţia Sanitas, şi iniţiată de medicul deputat Tudor Ciuhodaru. Sindicaliştii au în plan şi înfiinţarea unui telefon verde pentru semnalarea cazurilor de agresiuni asupra cadrelor medicale.
Campania „Nu agresaţi cadrele medicale!”, iniţiată de Federaţia Sanitas acum o lună şi jumătate, a ajuns la final. Propunerile din toată ţara au fost adunate într-un proiect de lege în care lovirea personalului medical să fie încadrată ca ultraj.
Marius Sepi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: „Dacă acel amendament propus de domnul deputat Ciuhodaru, pe care noi îl susţinem, ca şi personalul medical să fie încadrat ca şi poliţiştii şi jandarmii, eu cred că e suficient”.
În prezent, multe agresiuni nu sunt raportate fie de frica bătăuşilor, fie pentru că oricum aceştia se aleg cu cel mult o amendă.
Marius Sepi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: „Legislaţia, din acest moment nu prevede nişte măsuri foarte clare, foarte dure împotriva celor care fac asemenea gesturi. Aşa şi eu pot să merg acum, să dau la orice medic o palmă, să iau 5 milioane şi mi-am făcut treaba”.
Cei mai expuşi sunt angajaţii serviciilor de urgenţă, unde se şi înregistrează majoritatea victimelor.
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: „Un medic de-al nostru, aflându-se în casă la un pacient, consulta copilul, mama ţinea copilul în braţe, iar tatăl, în timp ce medicul îl consulta, a venit din bucătărie cu un mare cuţit, să-l înfigă în spatele medicului”.
80% din personalul medical reclamă că este agresat verbal, şi 10% se plânge de violenţe fizice. În cazul în care va fi votată legea, pedepsele vor merge de la amendă până la închisoare de la şase luni la şase ani.
Urmareste video AICI