Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii vrea să înăsprească procedurile privind intervenţiile chirurgicale, pentru a evitarea situaţiilor în care medicii operează membre sănătoase sau uită instrumente în corpul pacienţilor, situaţii tot mai frecvente în ultima vreme.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind aprobarea listei de verificare a procedurilor chirurgicale care are ca scop creşterea calităţii şi siguranţei serviciilor medicale. Astfel, coordonatorul listei de verificare va confirma în mod verbal datele personale ale pacientului, tipul de procedură planificată precum şi zona anatomică unde urmează să fie realizată procedura. În cazul unor proceduri care implică zone multiple, acestea trebuie evidenţiate individual.

În plus, se va verifica dacă pacientul şi-a dat consimţământul scris. În cazul celor care nu îşi pot da consimţământul se va lua legătura cu un membru al familiei. În cazul urgenţelor, intervenţiile se pot realize fără consimţământul pacientului. Operaţiile asupra organelor interne vor urma protocoalele clinice în vigoare. „Chiar dacă aceste informaţii sunt repetitive, subliniem faptul că această etapă este esenţială, astfel încât echipa medicală să nu efectueze o procedură chirurgicală eronată asupra pacientului”, se arată în proiectul supus dezbaterii publice.

malpraxis 2 chirurgi
După verificarea zonelor asupra cărora trebuie să se intervină chirurgical, anestezistul trebuie să verifice echipamentele, adică aparatul de anestezie şi aparatul de ventilaţie mecanică, medicaţia şi evaluarea preoperatorie a riscului anestezic asupra pacientului. De asemenea, coordonatorul listei de verificare sau un alt membru al echipei va solicita ca toţi membrii să confirme numele pacientului, procedura chirurgicală care urmează să fie realizată, zona anatomică unde urmează să se intervină, precum şi poziţia pacientului dacă este relevant pentru procedura chirurgicală.

„Procedura chirurgicală efectuată se poate schimba (complica) pe parcursul intervenţiei, de acceea este indicat să se confirme de către medicul chirurg şi de către echipa medicală numele exact al intervenţiei realizate”, se precizează în proiect. Documentul mai prevede ca la finalul intervenţiei chirurgicale asistenta medicală să confirme verbal numărarea finală a instrumentelor medicale.

''În cazul în care numărul bureţilor, acelor şi instrumentelor iniţiale nu coincide cu numărul bureţilor după intervenţia chirurgicală atunci se va intra în starea de alertă. În aceste condiţii, echipa medicală trebuie să examineze gunoiul, draperiile sau cavitatea şi, în cazul în care este nevoie se pot realiza radiografii'', se menţionează în proiectul de act normativ

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro