Norme Coca 2023 - 2024

Un proiect ştiinţific internaţional, cu participare românească din partea USAMV Cluj, în valoare de două milioane de euro, menit să creeze prototipuri de alimente pentru persoane cu diverse afecţiuni, este în prezent blocat după ce Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică şi Inovare (ANCSI) i-a informat pe cercetătorii clujeni că nu vor mai primi finanţarea.

Proiectul, denumit Longlife, are o valoare totală de 1,9 milioane de euro, fiind coordonat de către statul Islandez în cadrul unui consorţiu de şapte ţări din care face parte şi România. Proiectul îşi propune ca, la final, să aducă pe rafturile din magazine produse adaptate persoanelor care au diferite afecţiuni, ele fiind, de asemenea, concepute şi pe grupe de vârstă.

Longlife a început în martie 2016, după ce fiecare ţară a semnat un memorandum prin care se angaja că îşi va finanţa partea de cercetare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca fiind responsabili cu partea finală a proiectului.

Cu toate acestea, un an mai târziu, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică şi Inovare refuză să acorde finanţarea de 300.000 de euro pe motiv că nu este obligată să facă acest lucru, astfel încât proiectul internaţional nu mai poate fi terminat.

Cercetătorul Dan Vodnar coordonează echipa de la Cluj-Napoca şi spune că proiectul este foarte important prin impactul pe care acesta l-ar avea asupra alimentaţiei oamenilor.

citeste-mai-departe

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro