Norme Coca 2023 - 2024

Psihologia se interesează din ce în ce mai mult de 'modelele pozitive pe care fiecare s-ar putea sprijini pentru a învăta si a progresa', scrie cotidianul francez Le Figaro.

Să ne amintim: după moartea sa si de-a lungul lunii care a urmat, 'efectul Mandela' a fost unul planetar, global, universal. Influenta personalitătii lui Nelson Mandela, una curajoasă si binevoitoare în acelasi timp, părea să vizeze pe fiecare. Comportamentul lui Mandela în diferite momente din viata sa era relatat de toate mass-media din lume, viata sa era povestită în scoli... Dintr-odată, umanitatea părea să adopte fără reticentă un model, o sursă de inspiratie.

În realitate, fiecare om are în forul său interior 'propriii săi Mandela', un Panteon de persoane celebre, în viată sau nu, personaje de fictiune sau persoane apropiate care există în realitate, pe care le admiră si care îl ajută să se formeze... Aceste persoane sunt denumite 'role models', după ce studiile efectuate au demonstrat că ele au o influentă semnificativă în special asupra alegerilor profesionale ale oamenilor, dar si a modului în care acestia comportă în calitate de părinti.

În timp ce studiile pe marginea acestei probleme, destul de rare, erau până acum de ordin sociologic, astăzi psihologia pozitivă si disciplinele de dezvoltare personală se interesează la rândul lor de subiect, în conditiile în care 'role models' sunt în acelasi timp repere cu ajutorul cărora fiecare dintre noi se poate cunoaste mai bine, dar si 'călăuze' care ajută la progres.

Florence Lautredou, coach si psihanalist ce remotivează persoane din structuri de conducere si cadre, a conceput, plecând de la acest aspect, anumite momente-cheie ale seminarelor sale. 'La începutul anumitor sedinte de grup, prezint o diaporamă cu mari personalităti arhetipale, din trecut sau din prezent: politicieni precum De Gaulle sau Che Guevara, inventatori precum Einstein sau Freud, artisti precum John Lennon... Astfel, reactivez capacitatea participantilor de a admira', explică specialista. Apoi, fiecare este chemat să vorbească în fata persoanelor pe care le apreciază cel mai mult, fie că este vorba despre celebrităti sau despre apropiati, cum ar fi, de exemplu, un bunic sau un profesor.

Metamorfoza devine sesizabilă. 'Cineva care vorbeste despre 'role model'-ul său are ochii strălucitori si pare să se schimbe sub efectul entuziasmului', constată Lautredou. Această admiratie relevă elemente importante la persoana care-si exprimă entuziasmul: 'Nu putem să admirăm la altii decât calitătile care sunt în stare germinală în noi. În caz contrar, am fi insensibili (la aceste persoane)', afirmă psiholoaga.

Tocmai pentru a ajuta dezvoltarea de potentiale în stare germinală, psihologia pozitivă se interesează de influente stimulante. 'Într-o primă etapă, un cercetător precum canadianul Albert Bandura, care lucra la cunoasterea socială, a dezvăluit importanta unor modele 'tehnice', atunci când le adopti cu obiective precise', precizează Jacques Lecomte, presedintele de onoare al Asociatiei franceze de psihologie pozitivă.

Ceea ce contează este oportunitatea de a putea urmări un individ similar propriei persoane (cea care admiră) executând o anumită activitate. Se constituie astfel o sursă de informatie importantă, care influentează perceptia de auto-eficacitate si care este denumită 'experiantă vicariantă' (vicarious experience). De exemplu, în cazul unui tânăr fotbalist care îl venerează pe Zidane si care se inspiră din trecutul acestuia. 'Însă, dacă modelul este prea diferit, prea îndepărtat de noi, acest lucru nu mai functionează. Un senior care ar dori să practice în continuare fotbalul ar trebui mai bine să frecventeze cluburile veteranilor din regiunea sa decât să revadă meciurile lui Zidane!', subliniază Lecomte.

Există, totusi, un domeniu în care modelele pot fi mai îndepărtate de noi: domeniul moral. În acest caz 'purtătorii de idealuri' sunt cei care, la fel ca niste lumini, ne permit să 'crestem'. Inclusiv sportivul Lilian Thurman a scris o carte despre aceasta: 'Stelele mele negre, de la Lucy la Barack Obama'.

Jonathan Haidt, profesor de psihologie de la Universitatea din Virginia, a ales să numească drept 'elevatie' această emotie pe care o încercăm atunci când vedem persoane ce încarnează din plin valori precum libertatea, curajul sau compasiunea. 'Potrivit lui Haidt, elevatia produce emotii calde si îi motivează pe oameni să actioneze într-un mod mai virtuos', explică Jacques Lecomte, care este si autorul unei cărti despre 'Bunătatea umană'.

'Mai multe studii au arătat că, atunci când un om vizionează un filmulet sau citeste o povestioară care descrie o actiune a unei persoane altruiste, acest lucru o incită să se manifeste ea însăsi în mod generos si altruist', subliniază Lecomte.

Florence Lautredou confirmă: 'Cei care îsi identifică mai bine 'role models', care le 'frecventează' în mod regulat — citind articole sau biografii despre aceste persoane sau gândindu-se adesea le ele — sunt la rândul lor cei care evoluează cel mai bine în viată'.

Prin urmare, fie că se inspiră din umorul unchiului lor sau din rezistenta unui Primo Levi, important este ca oamenii să fie capabili să răspundă la această întrebare recurentă: 'Cum ar fi făcut 'călăuzele' mele într-o atare situatie?'.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro