Norme Coca 2023 - 2024

Un milion de persoane nu au intrat inca in posesia cardurilor electronice de sanatate care fusesera anuntate ca obligatorii din 1 ianuarie 2015. Autoritatile spun insa ca nu-i bai!

  • Fiecare asigurat trebuie să aibă un astfel de document, pentru a beneficia de servicii medicale

Nu mai puţin de 12,5 milioane de asiguraţi au primit deja cardurile electronice de sănătate, dar circa 10% dintre destinatari încă nu le au.

Cum numărul este destul de mare, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au găsit deja cea mai simplă soluţie şi urmează s-o bată-n cuie.

Va fi obligatoriu din februarie

Astfel, de la poştă, “plasticele” se vor întoarce la casele de asigurări, iar de aici vor ajunge la medicii de familie, pe parcursul lunii ianuarie, urmând să fie distribuite proprietarilor. Şi abia după ce toţi asiguraţii vor avea documentul în buzunar, sistemul va deveni obligatoriu.

“În momentul în care acestea vor ajunge la medicii de familie, oamenii vor fi anunţaţi. Însă nu este obligatoriu ca aceştia să meargă la doctor strict pentru a-şi lua cardul, ci se pot duce atunci când au nevoie de o consultaţie sau de orice alt serviciu medical”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

Până în prezent au fost activate 120.000 de carduri, adică mai puţin de 1% din numărul total. Iniţial, se anunţase că cei care nu au card de sănătate nu vor putea beneficia de serviciile medicale de asigurat, după 1 ianuarie.

Recent însă, având în vedere că nu toţi asiguraţii au primit cardurile şi că sistemul este încă în testare, autorităţile au decis să amâne până spre începutul lunii februarie a anului viitor obligativitatea prezentării cu acest document la medicul de familie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro