Norme Coca 2023 - 2024

r

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a fost prezent, sâmbătă, 17 octombrie, la Târgu-Mureș, la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar, unde a prezentat felul în care funcționează unitățile de primiri urgențe (UPU), centrele de permanență și camerele de gardă. Acesta a spus că UPU-urile din țară se confruntă cu o mare problemă, și anume supraaglomerarea.

El a spus că s-au căutat variante și soluții, unele mai bune, altele mai puțin bune, s-au înființat centre de permanență lângă UPU, iar aglomerația s-a mutat acolo, pentru că medicii de urgență n-au mai vrut să vadă pacienții și astfel i-au trimis la medicii de familie. Să aduci medici de medicină generală la UPU ar fi o soluție, spune Arafat, dacă se lucrează în echipă și se parcurge o pregătire.

Acesta a precizat că s-a creat atestatul pentru medicii de medicină generală, pentru ca aceștia să poată lucra în UPU. „Una dintre probleme este supraaglomerarea unităților de primiri urgențe. Cândva, s-au creat centrele de permanență și recent s-a pus problema întăririi și creșterii finanțării centrelor de permanență, în ideea că dacă crește finanțarea lor va scădea presiunea pe unitățile de primiri urgențe. (…)

Ca să reducem pacienții care vin abuziv la unitățile de primiri urgență ar fi trebuit să permitem medicului de familie acces direct la specialistul din spital fără să treacă bolnavul prin UPU. Dacă vine pacientul la centrul de permanență, iar medicul nu se descurcă cu el, să-l trimită direct la medicul specialist în spital, fără să calculeze că acest lucru ar însemna să creeze o linie total separată de acces în spital a bolnavilor veniți de la centrele de permanență.

A doua variantă ar fi fost să dotăm centrele de permanență exact cum sunt dotate UPU-urile, adică să mai creezi 259 de UPU-uri.

Aici vin întrebările mele. Cum va fi investigat pacientul acolo? E radiologie, trebuie radiolog, deci crește costul. Trebuie laborator, echipamente și laborant, crește costul. Dacă era adoptată această idee, noi ajungeam într-adevăr la costuri imense în urgență, dar fără impactul dorit și la a crea o nișă de servicii care nu erau necesare. Dacă creezi așa ceva, cu siguranță vei avea pacienți. Dacă creezi într-o comună un compartiment de acest fel, cu siguranță toată comuna va veni la tine, pentru tensiune, pentru dureri de cap, etc”, a precizat dr. Raed Arafat.

Ce se întâmplă cu bolnavii care vin pe propriile puteri la UPU

El a spus că există o mulțime de bolnavi care vin pe picioarele lor la UPU, iar medicii nu-i consideră o urgență. Totuși, acești bolnavi pot reprezenta cazuri grave, iar uneori medicii pot greși atunci când iau decizia de a-i trimite acasă în loc să-i interneze. În acest sens, el a dat mai multe exemple de pacienți care au venit pe propriile puteri la UPU și în ziua următoare starea lor de sănătate s-a agravat atât de tare, încât unii au decedat. „În primul rând, de ce vine bolnavul în UPU? Din două motive: l-a lovit ceva în cap, a căzut inconștient și-l aduce ambulanța sau că el simte că are o problemă. Eu nu pot spune unui om să nu vină la UPU dacă se simte rău. Că unii exagerează este clar, dar cum în război ai pierderi colaterale, așa e și în sistem, ai situații de acest fel. Sistemul de urgență îmi permite să-i spun pacientului că nu e o urgență și că se poate prezenta la medicul de familie mâine. Eu pot opri la un moment și pot să-i spun dacă nu-i o urgență, dar trebuie să fiu atent că acest lucru se face clar, corect medical, științific și nu pe ideea că bolnavul a intrat pe picioare. De ce? Pentru că mulți dintre colegii noștri consideră că cei care intră pe picioare, pe propriile puteri sunt abuzivi”, a arătat dr. Raed Arafat.

Co-plata de pedeaspă

Potrivit acestuia, „soluția magică” ar fi fost co-plata de pedeaspă, care trebuia să rezolve aglomerarea din UPU. Varianta nu era nici pe departe cea bună.

„Dacă pacientul nu se internează, îl pedepsim cu o plată, înseamnă că nu trebuia să vină la UPU. E corect? Ce înseamnă asta? Că cei care au pensiue de 100 – 200 de lei se vor gândi de 1.000 de ori înainte să vină. Puteam să avem oameni care să vină să plătească, după care să aibă pretenții să-i faci totul, că doar a plătit. Apoi, puneam medicii într-o vulnerabilitate maximă, pentru că în secunda în care medicul a decis să pedepsească cu co-plata, medicul răspunde dacă se întâmplă ceva cu acest bolnav după ce iese din UPU, că a luat o decizie greșită”, a subliniat dr. Raed Arafat.

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro