Norme Coca 2023 - 2024

Cauza cea mai frecventa de dureri mamelonare si ragade este pozitionarea incorecta a copilului la san. Zona precisa a durerii poate fi un indicator al cauzei.

De exemplu, cand durerea si/sau ragada se afla in partea superioara a mamelonului, este un indiciu ca gura bebelusului este prea jos fata de mamelon.

pozitii alaptare

Daca durerea se afla pe varful mamelonului indica o pozitionare superficiala des intalnita la copiii care sunt hraniti cu biberonul.

Chiar daca exista o ragada, cel mai des nu trebuie intrerupta alaptarea pentru ca imbunatatirea pozitiei de alaptare va duce la scaderea durerii in timpul suptului si va permite vindecarea ragadei.

Dupa supt se poate unge mamelonul cu lanolina purificata iar mama trebuie incurajata sa evite frecarea pe ragade. Mamelonul dat cu lanolina nu trebuie spalat inainte de urmatorul supt.

Cauzele aparitiei ragadelor

Exista 3 cauze principale ale aparitiei durerilor de sani in timpul alaptarii (ragadelor). Iata care sunt acestea:

  1. Atasarea incorecta a copilului la san. Atasarea corecta presupune deschiderea gurii suficient de mult cat sa cuprinda atat mamelonul cat si o parte din areola, cu tesut glandular subiacent. Astfel tesutul glandular este aspirat adancin gura bebelusului pana la intersectia palatului dur cu cel moale.
  2. Biberonul introdus in primele saptamani de viata. Prin biberon, bebelusul primeste lapte prin presiunea superficiala a tetinei intre gingii, in mod diferit de suptul la san. Daca biberonul este introdus devreme, bebelusul nu face distinctia si apare confuzia de tehnica de supt.
  3. Un fren lingual poate sa reprezinte un alt obstacol in realizarea mecanismului fiziologic de supt. Daca este cazul, se poate face o frenotomie.

Pentru a incuraja deschiderea optima a gurii este recomandat in primul rand sa urmarim primele semne de foame ale copilului si sa incercam sa il atasam atunci.

Se poate observa cum copilul intoarce capul dintr-o parte in alta ca si cum ar cauta ceva, aduce mainile spre gura, scoate limba, deschide gura si devine mai activ.

Plansul este un semn tardiv al foamei si poate sa induca o agitatie la san si o atasare mai grea. Cand copilul este apropiat de san se poate aduce nasul sau buza superioara in contact cu mamelonul pentru a stimula prin miros deschiderea gurii.

Sursa

 

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro