Norme Coca 2023 - 2024
Ordinul Ministerului Justitiei nr. 2366/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura arbitrala de solutionare a litigiilor dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale si casele de asigurari de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 674 din 4 septembrie 2015.

In temeiul dispozitiilor art. 300 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,in conformitate cu prevederile art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,

justitiei emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Se aproba Regulamentul privind procedura arbitrala de solutionare a litigiilor dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale si casele de asigurari de sanatate, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul justitiei, Robert-Marius Cazanciuc

Bucuresti, 21 iulie 2015.
Nr. 2.366/C.

 

ANEXA - REGULAMENT privind procedura arbitrala de solutionare a litigiilor dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale si casele de asigurari de sanatate

CAPITOLUL I
Cererea de arbitrare. Intampinarea. Cererea
reconventionala. Comunicarea actelor. Masuri asiguratorii si masuri provizorii

Art. 1. - (1) Cererea de arbitrare, prin care reclamantul sesizeaza Comisia centrala de arbitraj, denumita in continuare Comisia, trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice si cabinetele medicale fara personalitate juridica, denumirea si sediul acestora. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice ori in registrul unic al cabinetelor medicale si contul bancar ale reclamantului si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant, precum si, daca este cazul, adresa electronica sau coordonatele care au fost indicate in acest scop de reclamant, precum numarul de telefon, numarul de fax ori altele asemenea;
b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in litigiu, iar, in cazul reprezentarii prin avocat, numele si prenumele acestuia si sediul profesional. Cand este cazul, se va alatura cererii dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta de lege;
c) mentionarea conventiei arbitrale, anexandu-se copie de pe contractul in care este inserata, iar daca a fost consemnata intr-un inscris separat ori s-a incheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la stabilirea acestei valori;
e) motivele de fapt si de drept, precum si probele pe care se intemeiaza cererea;
f) semnatura partii sau a reprezentantului acesteia.
(2) Reclamantul va alatura cererii de arbitrare copii de pe inscrisurile de care intelege a se folosi in proces. Copiile vor fi certificate de reclamant pentru conformitate cu originalul.

Art. 2. - Reclamantul va comunica Comisiei copie de pe cererea de arbitrare si de pe inscrisurile anexate.

Art. 3. - In cazul in care Comisia constata ca cererea de arbitrare nu indeplineste cerintele prevazute la art. 1, asistentul arbitral va comunica reclamantului in scris lipsurile, cu mentiunea ca, in termen de cel mult 5 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca modificarile sau completarile dispuse.

Art. 4. - In termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii de arbitrare potrivit art. 2 sau, dupa caz, potrivit art. 3, Comisia dispune comunicarea de catre asistentul arbitral a unui exemplar al cererii de arbitrare si, daca este cazul, al inscrisurilor anexate catre parat.

Art. 5. - (1) In termen de cel mult 30 de zile de la primirea copiei de pe cererea de arbitrare, paratul va face intampinare cuprinzand exceptiile referitoare la cererea reclamantului, raspunsul in fapt si in drept la aceasta cerere, probele propuse in aparare, precum si, in mod corespunzator, celelalte mentiuni prevazute la art. 1 alin. (1) pentru cererea de arbitrare. Paratul va comunica reclamantului copie de pe intampinare si de pe inscrisurile anexate.
(2) Paratul va comunica Comisiei un exemplar al intampinarii si al inscrisurilor anexate, atasand dovada de comunicare catre reclamant.
(3) Exceptiile si alte mijloace de aparare, care nu au fost aratate prin intampinare, trebuie invocate, sub sanctiunea decaderii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata.

Art. 6. - (1) Indata dupa expirarea termenului pentru depunerea intampinarii, Comisia verifica stadiul pregatirii litigiului pentru dezbatere si, daca va socoti necesar, va dispune masurile corespunzatoare pentru completarea dosarului.
(2) Dupa aceasta verificare si, daca este cazul, dupa completarea dosarului, Comisia fixeaza termen de dezbatere a litigiului si dispune citarea partilor. Intre data primirii citatiei si termenul de dezbatere trebuie sa existe un interval de timp de cel putin 15 zile, iar, in cauzele urgente, de cel putin 5 zile.

Art. 7. - (1) Daca paratul are pretentii impotriva reclamantului, derivand din acelasi raport juridic, el poate face cerere reconventionala.
(2) Cererea reconventionala va fi introdusa in cadrul termenului pentru depunerea intampinarii sau cel mai tarziu pana la primul termen de judecata la care paratul a fost legal citat si trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cererea principala.
(3) Cererea reconventionala se solutioneaza odata cu cererea principala. Daca numai cererea principala este in stare de a fi solutionata, Comisia poate dispune judecarea separata a cererii reconventionale. Cu toate acestea, disjungerea nu poate fi dispusa daca judecarea ambelor cereri se impune pentru solutionarea unitara a litigiului.

Art. 8. - (1) Comunicarea intre parti sau catre parti a inscrisurilor litigiului, a citatiilor, a hotararilor arbitrale si a incheierilor de sedinta se face prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire. Instiintarea partilor cu privire la alte masuri luate de Comisie poate fi facuta si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.
(2) Inscrisurile pot fi inmanate si personal partii sau reprezentantului ei, sub semnatura, cu precizarea datei inmanarii.
(3) Dovezile de comunicare se depun la dosar.

Art. 9. - Daca in cursul arbitrajului una dintre parti si-a schimbat locul unde a fost citata, ea este obligata sa incunostinteze Comisia, indicand locul unde va fi citata la termenele urmatoare, precum si partea adversa, prin scrisoare recomandata, a carei recipisa de predare se va depune la dosar odata cu cererea prin care se instiinteaza Comisia despre schimbarea locului citarii. In cazul in care partea nu face aceasta incunostintare, procedura de citare este valabil indeplinita la vechiul loc de citare.

Art. 10. - (1) Inaintea sau in cursul arbitrajului, oricare dintre parti poate cere instantei judecatoresti competente sa incuviinteze masuri asiguratorii si masuri provizorii cu privire la obiectul litigiului sau sa constate anumite imprejurari de fapt. Incuviintarea acestor masuri va fi adusa la cunostinta Comisiei de catre partea care le-a cerut.
(2) In cursul arbitrajului, masurile asiguratorii si masurile provizorii, precum si constatarea anumitor imprejurari de fapt pot fi incuviintate si de Comisie. In caz de impotrivire, executarea acestor masuri se dispune de catre instanta judecatoreasca competenta, potrivit prevederilor alin. (1) teza I.

CAPITOLUL II
Dezbaterea litigiului

Art. 11. - Partile pot formula cereri si isi pot exercita drepturile procesuale personal sau prin reprezentant. Acestia pot fi asistati de alti specialisti. Cu acordul partilor si cu incuviintarea Comisiei, la sedintele de judecata pot asista si alte persoane.

Art. 12. - Oricare dintre parti poate cere in scris ca solutionarea litigiului sa se faca in lipsa sa, pe baza probelor aflate la dosar.

Art. 13. - (1) Daca ambele parti, desi legal citate, nu se prezinta la termen, Comisia va solutiona litigiul, in afara de cazul in care s-a cerut amanarea pentru motive temeinice. Aprecierea temeiniciei motivelor amanarii este de competenta exclusiva a Comisiei, hotararea acesteia nefiind supusa niciunei cai de atac.
(2) Chiar daca partile nu solicita amanarea solutionarii litigiului, Comisia poate sa amane judecarea acestuia, citand partile, daca apreciaza ca prezenta lor la dezbatere este necesara, sau acordand un termen pentru ca partile sa isi poata formula concluziile in scris.

Art. 14. - (1) Orice exceptie privind existenta si validitatea conventiei arbitrale, constituirea Comisiei, limitele insarcinarii arbitrilor si desfasurarea procedurii pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata trebuie ridicata, sub sanctiunea decaderii, cel mai tarziu la acest termen, daca nu s-a stabilit un termen mai scurt.
(2) Orice cereri si orice inscrisuri ale partilor vor fi depuse cel mai tarziu pana la primul termen de judecata la care partile au fost legal citate. Dispozitiile art. 16 se aplica in mod corespunzator.
(3) Neregularitatea actelor de procedura se acopera daca nu a fost invocata de cel interesat la termenul la care s-a produs ori, daca a lipsit la acel termen, la primul termen de judecata la care a fost prezent ori legal citat dupa producerea neregularitatii si inainte de a se pune concluzii in fond.

Art. 15. - (1) Fiecare dintre parti are sarcina sa dovedeasca faptele pe care isi intemeiaza in litigiu pretentia sau apararea.
(2) In vederea solutionarii litigiului, Comisia poate cere partilor explicatii scrise cu privire la obiectul cererii si faptele litigiului si poate dispune administrarea oricaror probe prevazute de lege.
(3) Administrarea probelor se efectueaza in sedinta Comisiei. Daca una dintre parti detine un mijloc de proba, Comisia poate ordona infatisarea lui.
(4) Audierea martorilor si a expertilor se face fara prestare de juramant.
(5) Aprecierea probelor se face de catre arbitri, potrivit intimei lor convingeri, cu respectarea legii.

Art. 16. - (1) Comisia poate admite, in conditiile legii, administrarea de probe, la cererea unei parti, numai daca asemenea probe au fost solicitate prin cererea de arbitrare, prin intampinare sau prin cererea reconventionala. Probele care nu au fost cerute in aceste conditii nu vor mai putea fi invocate in cursul arbitrajului, in afara de cazurile in care:
a) necesitatea probei rezulta din modificarea cererii;
b) nevoia administrarii probei reiese din dezbateri si partea nu o putea prevedea;
c) partea invedereaza Comisiei ca, din motive temeinic justificate, nu a putut propune in termen probele cerute;
d) administrarea probei nu pricinuieste amanarea solutionarii litigiului;
e) exista acordul expres al tuturor partilor.
(2) Comisia are competenta exclusiva de a decide asupra utilitatii, pertinentei si concludentei probelor propuse de parti. Cu consultarea partilor, Comisia poate fixa termene-limita pentru administrarea probelor incuviintate. Dupa expirarea acestor termene, administrarea probei nu mai poate avea loc decat daca Comisia apreciaza ca aceasta este esentiala pentru solutionarea corecta a litigiului.

Art. 17. - (1) Dezbaterile arbitrale vor fi consemnate in incheierea de sedinta.
(2) Orice dispozitie a Comisiei va fi consemnata in incheierea de sedinta si va fi motivata
(3) Incheierea de sedinta va cuprinde, pe langa mentiunile prevazute la art. 24 alin. (1) lit. a) si b), si urmatoarele mentiuni:
a) o scurta descriere a desfasurarii sedintei;
b) cererile si sustinerile partilor;
c) motivele pe care se sprijina masurile dispuse;
d) dispozitivul;
e) semnaturile arbitrilor, cu respectarea art. 21, precum si, daca este cazul, semnatura asistentului arbitral.
(4) Partile au dreptul sa ia cunostinta de continutul incheierilor, precum si de actele dosarului.
(5) La cererea partilor sau din oficiu, Comisia poate indrepta sau completa incheierea de sedinta printr-o alta incheiere.
(6) Partilor li se comunica, la cerere, o copie de pe incheierea de sedinta si de pe actele dosarului.

CAPITOLUL III
Hotararea arbitrala

Art. 18. - (1) Procedura arbitrala ia sfarsit prin pronuntarea unei hotarari arbitrale.
(2) Daca paratul recunoaste in parte pretentiile reclamantului, Comisia, la cererea acestuia din urma, va putea da o hotarare partiala in masura recunoasterii. Judecata va continua cu privire la pretentiile ramase nerecunoscute, Comisia urmand a pronunta o noua hotarare arbitrala asupra acestora.

Art. 19. - Comisia solutioneaza litigiul in temeiul contractului principal si al normelor de drept aplicabile.

Art. 20. - (1) Comisia, cand considera ca toate imprejurarile de fapt si temeiurile de drept ale cauzei au fost lamurite, inchide dezbaterile. Dupa inchiderea dezbaterilor, Comisia delibereaza in secret asupra hotararii pe care urmeaza sa o pronunte. La deliberare participa toti arbitrii in persoana.
(2) Pronuntarea hotararii poate fi amanata cu cel mult 21 de zile.

Art. 21. - (1) Hotararea se ia cu majoritate de voturi.
(2) Arbitrul care a avut o alta parere va redacta si va semna opinia separata, cu aratarea considerentelor pe care aceasta se sprijina. Aceasta regula se aplica in mod corespunzator si in cazul in care exista opinie concurenta.

Art. 22. - Daca in timpul deliberarii Comisia considera ca sunt necesare probe sau lamuriri noi, va dispune repunerea pe rol a litigiului, in vederea unor dezbateri suplimentare, partile fiind citate pentru noul termen de judecata.

Art. 23. - Dupa deliberare, se va intocmi o minuta, care va cuprinde pe scurt continutul dispozitivului hotararii si in care se va arata, cand este cazul, opinia minoritara.

Art. 24. - (1) Hotararea arbitrala se redacteaza in scris si trebuie sa cuprinda:
a) componenta nominala a Comisiei, numele asistentului arbitral, locul si data pronuntarii hotararii;
b) numele si prenumele partilor, domiciliul sau resedinta lor ori, dupa caz, denumirea si sediul, numele si prenumele reprezentantilor partilor, precum si ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) mentionarea conventiei arbitrale in temeiul careia s-a procedat la arbitraj;
d) obiectul litigiului si sustinerile pe scurt ale partilor;
e) motivele de fapt si de drept ale hotararii;
f) dispozitivul;
g) semnaturile tuturor arbitrilor, sub rezerva dispozitiilor art. 21 alin. (1), si, daca este cazul, semnatura asistentului arbitral.
(2) Daca unul dintre arbitri este impiedicat sa semneze hotararea, ea va fi semnata in locul sau de presedintele Comisiei.

Art. 25. - (1) In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii arbitrale ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, oricare dintre parti poate cere Comisiei sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice.
(2) Daca prin hotararea pronuntata Comisia a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere, asupra unei cereri conexe sau incidentale, oricare dintre parti poate solicita completarea ei.
(3) Cererea de lamurire sau de completare se formuleaza, potrivit alin. (1), respectiv alin. (2), in termen de 10 zile de la data primirii hotararii si se solutioneaza de Comisie, prin hotarare separata, cu citarea partilor.
(4) Greselile materiale din textul hotararii arbitrale sau alte greseli evidente care nu schimba fondul solutiei, precum si greselile de calcul pot fi indreptate, prin incheiere, la cererea oricareia dintre parti, formulata in termenul prevazut la alin. (3), sau din oficiu. Partile vor fi citate daca Comisia apreciaza ca este necesar.
(5) Hotararea de lamurire sau de completare ori incheierea de indreptare se pronunta de indata si face parte integranta din hotararea arbitrala.

Art. 26. - (1) Hotararea arbitrala va fi comunicata partilor in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii ei.
(2) La cererea oricareia dintre parti, Comisia ii va elibera o dovada privind comunicarea hotararii, in conditiile alin. (1).

CAPITOLUL IV
Dispozitii finale

Art. 27. - Prevederile prezentului regulament se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila.

 

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro