Pacienţii trebuie să cumpere întreaga cantitate prescrisă de medic pe reţetele compensate sau deloc. Aşa că, din lipsă de fonduri, unii renunţă să-şi mai ia tratamentul. În plus, dacă e vorba de două cutii cu acelaşi medicament, fabricat de acelaşi producător, dar cu ambalaj diferit, iarăşi nu le poţi avea.

Cardul național de sănătate a devenit, de la 1 septembrie 2015, unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani. Dar, de la începutul acestui an, sistemul de funcţionare a cardului a lăsat de dorit, întrerupându-se periodic, uneori câteva zile consecutiv, iar responsabilii cu buna sa funcţionare par depăşiţi de situaţie. Documentele electronice nu au putut fi folosite, aşa că medicii de familie nu au putut elibera reţete. Dacă totuşi au reuşit, în perioadele în care sistemul a mers, reţetele în farmacii nu au putut fi validate când sistemul a căzut. Aşa că pacienţii au trebuit să aştepte funcţionarea acestuia, chiar dacă aveau nevoie urgent de tratament, deoarece farmaciile nu au dreptul să reţină cardul pentru a valida mai târziu prescripţiile electronice. Unii dintre pacienţi au plecat cu reţeta în buzunar, îndreptându-se spre alte zone ale oraşului, în aştepatarea „redeschiderii“ sistemului, iar alţii, fideli, au cumpărat strictul necesar pentru două – trei zile. „Nu avem voie să reţinem cardul de sănătate.

La medicii de familie rămân datele cardului în memoria programului( este o precizare eronata a autorului articolului pornita dintr-o lipsa de informare!!), pe când în farmacii, nu. Reţetele nu au putut fi validate, aşa că mulţi pacienţi au renunţat“, ne-a declarat Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Constanţa.

Un alt aspect care nu ajută nici farmaciştii şi nici pacienţii este acela că medicamentele de pe reţetele compensate trebuie cumpărate integral. Concret, dacă medicul prescrie o anumită cantitate, chiar dacă pacientul vrea să cumpere mai puţine, din lipsă de bani, nu are voie, aşa că trebuie să renunţe complet la acele medicamente. Acest lucru este valabil încă de anul trecut.

Acelaşi medicament, acelaşi producător, ambalaj diferit

„Ministerul Sănătăţii consideră că dacă tratamentul nu este făcut complet, pacientul nu se vindecă, aşa că trebuie cumpărată întreaga cantitate sau deloc. Pentru medicamentele la care se renunţă, pur şi simplu se anulează poziţia respectivă“, a completat Vasile Rizea. Un alt impediment în cumpărarea reţetelor este acela că farmaciştii nu au dreptul să elibereze două cutii din acelaşi medicament, chiar dacă sunt fabricate de acelaşi producător, pentru că au un ambalaj diferit. Astfel, pacientul trebuie să meargă la o farmacie care are medicamentul în aceeaşi formă de prezentare. „Dacă sunt două forme de prezentare nu avem voie să le eliberăm pe aceeaşi reţetă, chiar dacă este vorba de acelaşi producător şi acelaşi medicament, dar au un ambalaj diferit sau conţin un număr diferit de medicamente. Explicaţia este aceea că au coduri CIN diferite, cu terminaţii diferite, unul cu terminaţia 1, celălalt cu terminaţia 2, din cauza ambalajului“, a concluzionat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Constanţa, potrivit observator.ro

  Marieta ŞTEFAN

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro