Norme Coca 2023 - 2024

În mai puţin de zece zile sistemul medical românesc va fi „revoluţionat“ de introducerea în funcţiu­ne a cardurilor naţionale de sănătate. Pentru a sublinia importanţa şi mai ales rostul unor carduri care au costat peste 100 de milioane de lei noi, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate colindă ţara în lung şi lat susţinând conferinţe. Alin Costache, vicepreşedintele CNAS, a fost ieri în Arad, unde a susţinut o astfel de conferinţă la Consiliul Judeţean. După ce a făcut o prezentare generală a cardurilor, în care nu a adus nici o informaţie utilă sau nouă faţă de ceea ce se ştia încă de acum mai bine de un an, Alin Costache a sărit la gâtul medicilor de familie, acuzându-i că au pus beţe în roate bunului mers al cardurilor. „Medicii de familie au fost foarte reticenţi în privinţa cardurilor. Parcă au vrut să ne transmită un semnal că nu vor introducerea acestora. S-au împotrivit cu tot ce le-a stat în putinţă ca aceste carduri să nu ajungă la populaţie“, a declarat Costache.

Trebuie spus faptul că introducerea cardurilor de sănătate a fost vehement contestată de către medicii de familie arădeni. În opinia acestora, cardurile nu au nici o relevanţă şi pot fi aruncate la gunoi. Fără nici o informaţie utilă pe ele şi fără să îmbunătăţească cu vreun gram actul de sănătate, singurul lucru cert îl reprezintă zecile de milioane aruncate pe fereastră pentru elaborarea lor. „Domnul Costache colindă ţara în lung şi lat pentru a argumenta pe ce s-au aruncat 120 de milioane de lei. Cardurile pot fi aruncate liniştit la gunoi, pentru că nu au absolut nici un beneficiu. Singurul lucru la care ar putea ajuta ar fi acela de a curăţa zăpada de pe parbrize iarna, iar vara pentru a înlătura găinaţul de pasăre. Vicepreşedintele CNAS susţine că ne împotrivim cardurilor. Nu se opune absolut nimeni, abia aştept să funcţioneze, dar din păcate nu sunt funcţionale“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Fişa medicală, în care este specificat întregul istoric medical al pacientului, nu este introdusă pe card, ci în dosarul electronic al pacientului. Problema este că nici acest dosar electronic nu există. „Dosarul există în teorie şi este o idee foarte bună, însă în practica românească cine ştie ce se poate întâmpla. Cât priveşte cardurile, era altceva dacă le avea întreaga populaţie a României. Cei până la 18 ani nu beneficiază de carduri, iar acestea nu conţin nici categoriile de asiguraţi. În anul 1999 a mai fost introdusă o aberaţie care a dispărut complet la puţin timp de la intrarea ei în vigoare. Tot cu scopul de a eficientiza sistemul sanitar, a fost introdus un fel de carton căruia îi rupeai colţurile de fiecare dată când îţi schimbai medicul de familie“, mai spune Dărăbanţiu.

Menirea cardului este aceea de a stopa „furturile“ din sistemul sanitar. Medicul nu va mai putea să consulte pacientul dacă acesta nu va avea în posesie cardul. „Sunt invocate însă o sumedenie de excepţii pentru care pacientul poate să nu aibă cardul la el, astfel încât medicul poate oricând să aleagă vreuna. Cine a furat până acum are la dispoziţie toate mijloacele să o facă şi în continuare. Frauda în sistemul sani­tar este cotată undeva la 350 de milioane de lei, asta presupunând 0,7% din sistem. Dacă prin introducerea acestor carduri se va reuşi diminuarea prejudiciului cu vreo 50 de milioane atunci vom fi martorii unui adevărat miracol. Acest lucru nu se va întâmpla însă niciodată cu aceste carduri. Chiar dacă a fost gândit pentru a stopa furtul din sănătate efectele introducerii cardurilor naţionale vor fi egale cu zero. Singurul lucru care s-a reuşit a fost să se investească câteva sute de milioane de lei care vor ajunge, ca în multe alte cazuri, direct la gunoi“, mai spune Dărăbanţiu.

286.235 de carduri pentru Arad
În mod normal cardul naţional trebuia să ajungă la asiguraţi începând cu data de 19 septembrie a anului trecut. Ele vor fi obligatorii doar începând cu data de 1 mai 2015.    La Casa de Asigurări de Sănătate Arad mai sunt încă 17.000 de carduri care îşi aşteaptă titularii, însă nimeni nu se înghesuie să şi le ridice.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro