Norme Coca 2023 - 2024

 

Autor Iulia Modiga          Sursa

Hospice Casa Speranței a pus la punct și a testat în ultimele 39 de luni un întreg sistem prin care medicii de familie din România dobândesc abilități și cunoștințe de bază în îngrijire paliativă pentru a deveni linia întâi de sprijin pentru acei pacienți care la un moment dat primesc diagnosticul oncologic. Modelul de îngrijire paliativă de bază este deja în proces de a fi preluat și adaptat în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, Hospice Casa Speranței a lansat la Brașov ghidul de îngrijire paliativă de bază și platforma online (http://www.studiipaliative.ro/proiecte/ingrijire-paliativa-de-baza-prin-medicii-de-familie/) cu mărturiile pacienților și ale primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază, medicii care nu se limitează la scrierea unui bilet de trimitere spre oncologie, ci încep o relație mai specială cu pacientul oncologic și cu familia sa pentru a le da acestora șansa să se bucure de fiecare clipă de viață.

Resursele au fost create de HOSPICE Casa Speranței în cadrul proiectului „Înlăturarea disparităților în accesul la servicii de bază de îngrijiri paliative în comunitate: parteneriate pentru identificarea și reducerea barierelor clinice, educaționale, legislative și economice”, derulat în perioada 1 mai 2013—31 iulie 2016, în parteneriat cu Kantonsspital ”St. Gallen” din Elveția, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

În cele 39 de luni de proiect au fost instruiți 168 de medici de familie din București și județele Brașov, Cluj, Iași, dintre care 26 au evaluat nevoile de îngrijire paliativă la 286 de pacienți cu cancer, au aplicat intervenții de îngrijire paliativă la 147 pacienți.

Au fost organizate în cele 4 locații întâlniri lunare cu medicii de familie și specialiștii hospice pentru discutarea cazurilor dificile , prezentarea de studii de caz și învățarea de manevre, se menționează în comunicatul preluat de Agerpres.

Ghidul de îngrijiri paliative de bază include și Foaia de observație în îngrijire paliativă de bază, Fișa pentru consultația de control, precum și alte 4 instrumente de evaluare, toate realizate în proiect.

Dosarul electronic al pacientului este un alt instrument foarte important creat în proiect care va ajua la implementarea modelului la nivel național și la evaluarea și validarea intervențiilor raportate de medicii de familie.

5 broșuri au fost tipărite pe care medicii de familie le pot oferi pacienților. De asemenea studiile realizate în cadrul proiectului au adus foarte multe date utile dezvoltării îngrijirii paliative în România, care vor fi valorificate în articole științifice din care unele au fost deja publicate în reviste de specialitate cu recunoaștere internațională.

În ultimele luni de proiect au fost făcute nu mai puține de cinci propuneri legislative pentru implementarea modelului de îngrijire paliativă de bază la nivel național prin includerea acestuia în: Contractul-Cadru și în normele sale de aplicare, Planul național multianual integrat de control al cancerului, Planul regional de analiză și dezvoltarea serviciilor de sănătate, Regulamentul de organizare și funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative în România. De asemenea a fost timisă pentru adoptare Lista medicamentelor esențiale în îngrijiri paliative.

Medicii de familie instruiți în proiect formează deja o rețea națională care se va extinde odată cu implementarea modelului și în alte județe. În locațiile pilot s-au constituit mini-rețele profesionale între medicii de familie—medicii oncologi și specialiștii în paliație.

Medicii de familie din proiect cât și pacienții și familiile acestora, au fost intervievați, iar toate aceste mărturii video pot fi urmărite online pe www.infopaliatie.ro.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro